Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
24 Mart 2017 Cuma - 08:08

1 NİSAN´DA BAŞLIYOR!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasındaki değişiklikler hakkında gazetemize açıklamada bulunan Menemen SGM Müdürü Mustafa Hastoprakçılar...

1 NİSAN´DA BAŞLIYOR!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasındaki değişiklikler hakkında gazetemize açıklamada bulunan Menemen SGM Müdürü Mustafa Hastoprakçılar, ?Bilindiği üzere, 5510 Sayılı Kanunun 60/1-g bendi kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı sayılanların tescil işlemleri hakkında 2012/2 sayılı Genelge hükümleri doğrultusunda işlem yapılmakta, gelir testi zorunlu tutulmakta ve Ek-1 formunun tebliği üzerine gelir testi başvurusunun süresinde yapılıp yapılmamasına göre tescil güncelleme işlemleri farklılık göstermekte, üç kademeli gelir seviyesine göre prim tahakkuk etmekte idi.  08.03.2017 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan 6824 Sayılı Kanunla üç kademeli uygulama tek kademeli hale getirilmiştir. Ayrıca Türkiye´de ikamet etmeyen Türk vatandaşlarının, Türk soylu olduğu bildirilenlerin ve çalışma izni muafiyeti bulunanların Genel Sağlık Sigortalılığı işlemlerinde de düzenleme yapılmıştır. 6824 Sayılı Kanunla Genel Sağlık Sigortası işlemlerinde getirilen değişiklikler özetle şu şekildedir:

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLERE GÖRE ( Yürürlük Tarihi: 01.04.2017 )

*60/g Sigortalılarının ödemesi gereken GSS prim tutarı tek oranda sabitlenmiştir.

5510 sayılı Kanunun 80. maddesinde yapılan düzenleme ile 60-g (sosyal güvencesi olmayan ve bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında hiç kimse üzerinden sağlık yardımı alma imkanı olmadığı için genel sağlık sigortası kapsamına alınan kişiler) kapsamındaki sigortalılar için daha önce üç kategoride uygulanan genel sağlık sigortası prim tutarları tek kategoriye indirilmiştir.

     Söz konusu değişiklik ile; 5510 Sayılı Kanunun 60´ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında olan genel sağlık sigortalılarının genel sağlık sigortası prim oranı aylık asgari ücretin %3´ü olarak belirlenmiştir.

     Bu kişiler 2017 yılı için aylık (1777,50 TL x %3) 53,33 TL ödemek sureti ile Genel Sağlık Sigortasından faydalanabileceklerdir.

     Gelir testi sonucuna göre aile içindeki geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında (1.777,5 TL /3= 592,50 TL) tespit edilenler GSS primi ödemeyeceklerdir.

*Türkiye´de ikamet etmeyen Türk vatandaşlarının, Türk soylu olduğu bildirilenlerin ve çalışma izni muafiyeti bulunanların GSS´ liliği

     5510 sayılı Kanuna eklenen ek 13. madde ile; Türkiye´de ikamet eden Türk vatandaşlarının Türkiye´de ikamet etmeyen ve 6735 sayılı Uluslararası İşgücü kanununun 16. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığı tarafından Türk soylu olduğu bildirilenlerin ana, baba, eş ve çocukları ile 6735 sayılı Kanunun 16. Maddesi uyarınca Türk soylu olduğu bildirilenlerden aynı Kanunun ?Çalışma izni muafiyeti? başlıklı 13.maddesi kapsamında olanlar ile bu kişilerin ana, baba, eş ve çocukları,

     1 Nisan 2017 tarihinden itibaren talep etmeleri halinde, talep tarihini takip eden günden itibaren 5510 Kanunun 60/g bendi kapsamında ikamet şartı aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

     Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için, sağlık hizmet sunucusuna başvurdukları tarihte 6183 sayılı Kanunun 48. maddesine göre tecil ve taksitlendirerek tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler hariç prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması gerekmektedir.

     Ayrıca, 6735 sayılı Kanunun 16. Maddesi uyarınca Türk soylu olduğu bildirilenlerden aynı Kanunun ?Çalışma izni muafiyeti? başlıklı 13.maddesi kapsamında olanlar ile bu kişilerin ana, baba, eş ve çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için sağlık hizmetleri sunucularına başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 120 gün prim ödemiş olmaları gerekmektedir.

*Genel Sağlık Sigortası borçları yeniden yapılandırılabilecek

     5510 sayılı Kanuna eklenen Ek 73. Madde ile; 60/g kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren on iki ay içinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir. Ayrıca 60/g sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçlarına, 1 Nisan 2017 tarihinden önceki döneme ilişkin olarak tahakkuk ettirilen veya ettirilecek gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i alacaklardan ödenmemiş olanların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

     1 Nisan 2017´den önce 5510 sayılı Kanunun 60/g bendi kapsamında ödenmemiş olan aylık GSS prim borcu aslının ait olduğu aya ilişkin tutarının; 1 Nisan 2017 tarihinde geçerli olan asgari ücretin brüt tutarının %3´üne eşit (53,33 TL) veya fazla olması halinde 2017´de geçerli olan asgari ücretin brüt tutarının %3´ü üzerinden (53,33 TL), %3´ünden az olması halinde ise tahakkuk eden borç tutarı üzerinden prim borcu yeniden hesaplanacak.

     Ayrıca, hesaplanan yeni borcun 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren on iki ay içinde peşin veya taksitle ödenmesi halinde, bu tutara 1 Nisan 2017 tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacaktır.

       Bunun dışında, 1 Nisan 2017 tarihine kadar 5510 sayılı Kanunun 60/g bendi kapsamında ödenmiş olan genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları iade ve mahsup edilmeyecektir? şeklinde kamuoyunu bilgilendirdi.

Haber: S.Derya BOSUT

 
Muhtaç Ailelere Nakdi Yardım Dağıtımı
 
Böyle Güzelsin 3-0
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Muhtaç Ailelere Nakdi Yardım Dağıtımı
Muhtaç Ailelere Nakdi Yardım Dağıtımı
Teniste İzmir 4´üncüsü Egekent2 Ortaokulu
Teniste İzmir 4´üncüsü Egekent2 Ortaokulu
Bu Konser Kaçmaz
Bu Konser Kaçmaz
Dünya Tüketici Hakları Günü´nde  Foça TÜKODER´den Çağrı
Dünya Tüketici Hakları Günü´nde Foça TÜKODER´den Çağrı
MENEMEN´DE HİZMETLERİ UNUTULMAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI
MENEMEN´DE HİZMETLERİ UNUTULMAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI
Menemen´de Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Yaşam?!
Menemen´de Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Yaşam?!
Emniyet Müdürü Göreve Başladı
Emniyet Müdürü Göreve Başladı
SORUYORUM
SORUYORUM
ÇOCUKLARDA DİŞ ETİ HASTALIKLARI
ÇOCUKLARDA DİŞ ETİ HASTALIKLARI
SAKIN ACİLLİK OLMAYIN -3
SAKIN ACİLLİK OLMAYIN -3
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın