Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
7 Ekim 2016 Cuma - 08:00

1930´LU YILLAR?

MENEMEN´DE SANAYİ VE EKONOMİ

1930´LU YILLAR?

 

1930´LU YILLAR?

MENEMEN´DE SANAYİ VE EKONOMİ

 

       Menemen 1930´lu yıllarda oldukça geniş portföyde esnaf ve zanaatkar sayısına sahiptir. Özellikle Rumların Menemen´i terketmesi ve Cumhuriyetin kurulmasıyla başlayan süreçten sonraki yıllarda kazaya süregelen göçlerle birçok yeni esnaf ve zanaatkar yerleşmiştir. Bu konudaki en ayrıntılı bilgiyi Menemen Ticaret ve Zahire Borsası tarafından çıkarılan ?Ölçü? Gazetesi vermektedir. Yer alan bilgiler ışığında Menemen´deki esnaf ve zanaatkar sayısını mesleklere göre şu şekilde vermek mümkündür:

     12 fabrika, 35 berber, 9 demirci, 2 tornacı, 10 marangoz, 10 duvarcı, 32 sıvacı, 10 terzi, 55 kunduracı, 6 sarraç, 12 semerci, 7 tenekeci, 4 saatçi, 4 sabancı, 3 otomobil tamircisi, 29 otomobil şöföru?, 14 nalbant, 3 kireççi, 4 peynirci, 3 nalıncı, 2 şapkacı, 2 tuğla kiremit imalathanesi, 4 testi bardak imalathanesi ve 15 fırın. Bu rakamlara Menemen´e bağlı köyler de dahildir.

      İzmir Vilayeti 1933 yılı istatistiklerine göre ise, Merkez kazada buharlı u?ç adet un, zeytinyağı ve pamuk, motorlu bir adet un ve zeytinyağı ve bir adet meyan köku? balya fabrikası ve bir adet elektrik dağıtma santrali bulunmaktaydı. Toplamda 12 fabrika ile kazaya bağlı köylerde 25 adet su değirmeni ve iki adet yel değirmeni mevcuttu.

      Forbes Şirketi´nin bir şubesi de Menemen´de vardı. Bu şirket, Menemen´de meyan köku? toplama işi ile uğraşmıştır. Yıllarca Menemenlilerin ekmek kapısı olan Meyan kökü toplama işi 1960´lı yıllara kadar devam etmiştir. Bu bitkiden elde edilen maddeler ilaç yapımında ve gemi halatlarının imalatında kullanılmaktaydı. Menemen´deki bu şirketin müdürü olan Mösye Dresder´in Menemenlilerle kurduğu sıcak ilişkiler, yaptığı yardımlar bugün dahi anlatılmaktadır.

     Kazadaki fabrikalardan bir diğeri olan elektrik dağıtma işletmesi ise Menemen Belediyesi´ne aitti. Bunların dışındaki tu?m fabrika ve değirmenler ise şahıslara aitti. Demir sanayiinde demirciler, zirai aletler yapmakta ve ufak tefek tamiratlarla uğraşmaktaydılar. Menemen´de toplam 5 tarım aleti imalathanesi de bu dönemde hizmet vermektedir.

     Yine ?Ölçü?nün bir diğer istatistiki bilgilerine göre, 1933 yılında Menemen Ticaret Odası kayıtlarında 1 fevkalade, 13 birinci sınıf, 19 ikinci sınıf, 45 üçüncü sınıf, 59 dördüncü sınıf, 105 beşinci sınıf olmak üzere toplam 242 esnaf ve tüccar ile 200 sanatkar ve tacir görülmektedir.

    Bu kadar esnaf olur da bunları denetleyecek  ve vergi toplayacak merci olmaz mı? Tabii ki bugünün Maliyesi 1933 yılında da tam olarak görevini yerine getirmekte, esnaf ile içiçe çalışmakta ve iyi ilişkiler kurmaktaydı.

     Buna rağmen 1933 yılı içerisinde üzücü bir olayın meydana geldiğini de gazetelerden öğrenmekteyiz. Gazete haberlerine göre Maliye Tahsildarı Macit Efendi, hazineye ait 933 lira parayı kasaya yatırmayarak, çalındığını söylemiş, soruşturma başlatılınca suçunu itiraf etmek zorunda kalmış, sonuçta kendisine yardımcı olan Mukaddes hanım ile birlikte tutuklanmıştır. (Hizmet, 18 Haziran 1933) Bu durum Menemen esnafı ve halkı arasında da büyük üzüntü yaratmıştır.

 

FOTOĞRAF ALTI:  

 

FOTO 1- 1930´lu yıllarda altın dönemini yaşayan FORBES Meyan Kökü Fabrikası´nda işçiler ve tüccarlar?

 

FOTO 2- 1930´lu yıllarda  İzmir ve Karşıyaka´ya belediye önünden yolcu taşıyan Menemenli şoförler?.

 

FOTO 3- 1930´lu yıllarda Menemen ekonomisine büyük katkı sağlayan ve elektrikle çalışan ilk fabrika olan Evlioğlu Pamuk Çırçır Fabrikası?

 

Fotoğraflar: Menemen Tarihi Albümü (Oktay Özengin) arşivinden alınmıştır. İzinsiz, bir başka yayın organında kullanılamaz, çoğaltılamaz.  

 
YEŞİL SAHALARIN EBEDİ DOSTLARI FOÇA´DA KARŞILAŞTI
 
Menemen Siyasetinde Geçmişin İzleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
İnsanlık var oldukça çömlekçilik hep var olacaktır...
İnsanlık var oldukça çömlekçilik hep var olacaktır...
Süleymanlı´da Mera Yangını
Süleymanlı´da Mera Yangını
Bal üretiminde dünya ikincisiyiz ama?
Bal üretiminde dünya ikincisiyiz ama?
MENEMEN´DE EĞİTİMİN TARİHÇESİ
MENEMEN´DE EĞİTİMİN TARİHÇESİ
MENEMEN LİSESİNDE GEÇMİŞİN İZLERİ
MENEMEN LİSESİNDE GEÇMİŞİN İZLERİ
?Gazi, destan yazan kahramanların adıdır?
?Gazi, destan yazan kahramanların adıdır?
?Onur Duydum?
?Onur Duydum?
HALK OYUNLARI SEÇMELİ DERS OLSUN...
HALK OYUNLARI SEÇMELİ DERS OLSUN...
Kurtuluşun 94. Yılını Kutladık
Kurtuluşun 94. Yılını Kutladık
İKİ VEDA
İKİ VEDA
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın