Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
9 Haziran 2017 Cuma - 11:28

ANİDEN ÖLÜVEREN GENÇLER

İşyerimden çıktım sokakta yürüyorum. Her şey olağan, çevre her zaman olduğu gibi kirli, ara sokaklarda şu an henüz hızla gelen bir araba yok yani ortalık sakin ve karşıdan bir delikanlı geliyor. Belki üniversite çağında belki az dah

ANİDEN ÖLÜVEREN GENÇLER

İşyerimden çıktım sokakta yürüyorum. Her şey olağan,  çevre her zaman olduğu gibi kirli, ara sokaklarda şu an henüz hızla gelen bir araba yok yani ortalık sakin ve karşıdan bir delikanlı geliyor. Belki üniversite çağında belki az daha büyük.  Yanımdan sakince geçti. O gün pek acelem yok kendime göre yavaşça yürüyorum. Az ilerledim, o arkamda bıraktığım köşeyi dönmeye durdu. Her şey sıradan ve özelliksiz iken aniden arkamdan yere düşen bir boş çuval sesi duydum. Döndüm baktım, görünen bir şey yok. Köşenin öbür tarafını görebilmek için geri döndüm ki delikanlının boylu boyunca yerde yatıyor olduğunu gördüm. Ağzının etrafında köpük yok, hareket etmiyor, ama nefes alıyor. Ambulans çağırmam gerek. Bu arada çevre esnaftan yardıma gelenler oldu. Telefonumu elime alıp 112´yi çevirdim ki delikanlı kendine gelir gibi oldu: ? bir şeyim yok bana su verin ? diye mırıldandı.

Kimi zaman duyuyoruz birisinin gencecik oğlu aniden ölüveriyor. ?Kalpten öldü? denip, sessizce gömülüyor.

Benim muayenehanemden başlayıp lisenin arkası boyunca giden yol üzerinde çoğunlukla gençler bekleşir. Sohbet ediyor veya kız erkek flört ediyor gibidirler. Sigara içerler. Kimileri okul saatlerinin dışında da oralardadır. Aslında her şey sakin gibidir. Kimisinin görünüşü sevimsiz, öğrenciye hiç benzemese de etrafa zararları yok gibi dururlar. Kimileri geç saate kadar toplaşır durur.  Bazen ne yaptıklarını anlamaya çalışırım, ellerinde içki şişesi var mı diye bakarım. Bir ara elinde bir cins aromalı içecek olan ne kadar çok insan görüyordum. Kimisinin duruşundan alkollü oldukları hissini aldım ama çevrede içki şişesi olmadığı için anlam veremedim. Aromalı içeceğin içine alkol koymuş olabileceklerini düşündüm.

Delikanlı çağda ölen hiç yakınınız oldu mu? Kalpten öldü mü dediler?

112 yi aramıştım ya çağrı elemanı benim doktor olduğumu öğrenince ? hocam çoğunlukla ambulansa binmezler boşuna gelmeyelim? dedi.  Bu arada yerde yatan delikanlı kendisinin bir şeyi olmadığını sara hastası olduğunu söylemeye başladı. Yere düşürecek kadar güçlü bir sara nöbeti bizim ?Grand mal? dediğimiz büyük nöbetlerden birisidir. Büyük sara nöbetinde genellikle vücut sarsılmaları olur ve ağız köpürür. Çünkü hasta tükürüğünü yönetemez. Bu delikanlıda böyle bir görünüm yoktu oysa. O ısrarla hatta bana ambulansa gerek olmadığını kendisinin sara hastası olduğunu sertleşen bir ses tonu ile tekrar etmeye başladı. Sanki beni tehdit ediyor gibiydi. Ben de onun tehdidini karşılıksız bırakmadım.

Birisinin yere boylu boyunda uzanması sizleri çoğunlukla rahatsız eder. Oysa uzanmak kimi zaman, bazı başka tehlikeler yaratsa da çoğunlukla vücudun kendini korumasına yardım da eder. Burada önemli olan yatan kişinin bir çuval gibi kaldırılmaya çalışılması değil onun yaşamsal işlevlerinin devam edip etmediğini kontrol etmektir. Bu yaşamsal işlevler solunum ve dolaşım ( kalp )dir. Bu kişinin nefes alıp almadığını göğüs kafesi hareketlerinden kolayca ayırt edebilmiştim. Nefes alıyorsa kalbi de atıyordur. Zaten ağzı köpürmediği ve kusmadığı için nefesi sırasında soluk yoluna temiz hava gidebildiği de kesindi. Bu sebeplerle ben onu yerden kaldırmaya çalışmadım. Siz de hemen yerden kaldırmaya çalışmayın. Kalbinin atıp atmadığına soluk alıp almadığına ve soluk yolunun temiz olup akciğerler temiz kusmuksuz köpüksüz bir hava gidebiliyor olduğuna dikkat etmelisiniz. Önceliğiniz bu olmalı. Eğer bunlardan birisinde sorun varsa hemen bu sorun giderilmeli çünkü insan soluk almadan veya kalbi atmadan sadece birkaç dakika yaşayabilir. Sizlerin de önceliği yerden kaldırmak değil onun yaşama tutunmasında bir sorunu varsa onu desteklemek olmalı.

112 ? hocam madde almış ise binmez ambulansa dedi ? ?Madde almış olmak? ne demek? Alkol veya uyuşturucu almış olmayı kast ediyor. Hatta sadece uyuşturucuyu. Delikanlı bağırmaya başladı? sen ne diyorsun be adam ne maddesi ben sana sara hastasıyım diyorum ? Ben de altta kalmamaya çalıştım. ? bana bak ben seni gördüm sen nöbet falan geçirmiyordun ? diye karşılık verdim.

Bu yazıyı tam burada kesip sizi merakta bırakayım. Gerisi haftaya. Haftaya kadar merakta kalın.

 

www.suphitoprak.com.tr

 
ÇOCUKLUĞUM
 
DİŞ HASSASİYETİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ÇOCUKLUĞUM
ÇOCUKLUĞUM
İzmir Kuş Cennetimize Sahip Çıkıyoruz
İzmir Kuş Cennetimize Sahip Çıkıyoruz
Şenlik Havasında Geçti
Şenlik Havasında Geçti
Kaymakam´dan İftar Yemeği
Kaymakam´dan İftar Yemeği
İESOB ilçe iftarlarında teşkilatı ile biraraya geldi
İESOB ilçe iftarlarında teşkilatı ile biraraya geldi
Haydi Çocuklar Spora
Haydi Çocuklar Spora
 Traktör Kazaları Vahim Kazalardır!
Traktör Kazaları Vahim Kazalardır!
Halk Eğitim´den Uygulamalı Eğitim
Halk Eğitim´den Uygulamalı Eğitim
YAŞASIN TATİL
YAŞASIN TATİL
?Kadın Çiftçiler Organik Kompost Üretimine El Atıyor?
?Kadın Çiftçiler Organik Kompost Üretimine El Atıyor?
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın