Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
11 Mayıs 2015 Pazartesi - 10:02

Dinler arası dostluk köprüsü Menemen'de atıldı

Menemen'in Mermerli Mahallesi'nde 1800'lü yılların başında ilçede bulunan Rum nüfusuna hizmet vermeye başlayan ve 1924 yılında gerçekleşen mübadeleden sonra kullanılmayarak atıl vaziyette kalan Rum Kilisesi Agios Konstantinos, Menemen Beled

Dinler arası dostluk köprüsü Menemen de atıldı

Menemen'in Mermerli Mahallesi'nde 1800'lü yılların başında ilçede bulunan Rum nüfusuna hizmet vermeye başlayan ve 1924 yılında gerçekleşen mübadeleden sonra kullanılmayarak atıl vaziyette kalan Rum Kilisesi Agios Konstantinos, Menemen Belediyesi tarafından restore edilerek İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos'un katılımıyla açıldı.

Mermerli Mahallesi'nde bulunan ve restorasyonu 1 sene süren Rum Kilisesi Agios Konstantinos'ta, sabah saatlerinde İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos'un yönettiği sabah ayini gerçekleştirildi.

İstanbul ve İzmir'den Ortodoks cemaatinin katılımıyla gerçekleşen ayine Menemenlilerin de ilgisi büyüktü.

Ayin sonrasında yeniden restore edilen Agios Konstantinos kilisesinin açılış törenine geçildi. Törene Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve eşi Nurdan Şahin, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakırıs, CHP Menemen İlçe Başkanı A. Hürol Taklak, Menemen Belediye Meclisi Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarını başkan ve yöneticileri, İstanbul ve İzmir'den gelen Ortodoks vatandaşlar ile Menemenliler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşımız ve Yunanistan Milli Marşı'nın çalınmasıyla başlayan törende Menemen Kültür ve Halk Oyunları Gençli ve Spor Kulübü Derneği sahne alarak halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi. 

 

Tanrı tek Tanrı ve hepimizin yolu O'na doğru”

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına Türkçe devam eden İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos , Menemen'de bu kutsal mekanda dua etme imkanı veren yüce tanrıya şükürler olsun. Hükümetimize ve belediyelerimize ziyaretimiz dolaysıyla sergiledikleri yapıcı yaklaşım için teşekkürlerimizi sunarız. Din özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası da ibadet özgürlüğüdür. Her dine mensup insanların inançlarının gereği olan ibadetlerini layıkıyla yerine getirebilmeleri gerektiğine inanmaktayız. Bu konudaki ilkeli duruşumuzu Hristiyanlar için istidadımızı, Müslümanlar içinde aynı ölçüde arzu ederek muhafaza etmekteyiz. Ayinimizde dünyada ve ülkemizde barısın ve refahın bereketin hakım olması ve bizleri günahtan uzak tutması için yüce yaratıcımıza dua ettik. Yaratıcıya ulaşmayı hedefleyen her yolu saygıyla karşılamakta ve bunlar arasında bir rekabet görmemekteyiz. Tanrı hepimizin yaratıcısı olduğu gibi hepimizin yolu ona doğrudur” diye ifade etti.

 

Tüm milletlerin dostluk ve dayanışması için dua ettik”

Bu güzel kilisenin İzmir'in zengin kültürüne ayrı renk kattığı Bartholomeos, Sayın Belediye Başkanıma, meclis üyelerine, yardımcılarına, bizlere cemaatimize misafirperverlik ve dostluğunuz için çok teşekkür ederiz çok duygulandık. Yüce Allah'ın izniyle 1991 senesinden beri Ortodoks Aleminin 1. Makamı olan İstanbul Rum Patrikhanesinin basında bulunuyorum ve bu müddet esnasında hep birlik beraberlik ve dostluktan yana olmuşumdur. Yalnız Türk ve Yunan arasındaki dostluk bağları için değil bütün milletin arasındaki dostluk, karşılıklı dayanışma ve sevgi içinde yaşamaları için hem dua ettik hem de çaba gösterdik. Bu karşılıklı sevgi saygıyı geliştirmek için birbirimizi daha iyi tanımalıyız ve bu maksatla İslam Alemini daha yakından tanımalıyız” diyerek, bu günü hayatı boyunca hiçbir zaman unutmayacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

 

İster Hristiyan, ister Müslüman, Ortodoks, Alevi olsun bizim gözümüzde insan”

Güzel ve heyecanlı bir gün geçirdiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Biz göreve geldiğimiz günden bugüne kadar, bizden önceki arkadaşlarımız da bu mekanımızı belediyenin çeşitli hizmetlerinde kullanılmış. Daha sonra bir proje ihalesine çıkıp 1924 yılından bu yana atıl vaziyette bulunan kilisemizi 2009 -2010 yılları arasında restorasyona aldık. Bizim için bireylerin hangi dilden, hangi ırktan olduğu önemli değil. İster Hristiyan olsun ister Müslüman olsun bizim için fark etmiyor. İnsanların dilediği gibi inançlarını yaşayabilecekleri yerlerin, kutsal mekanların oluşması gerekiyor. Benim yapımı herkes biliyor ve tanıyor. Cem evlerini de inşa ediyoruz. Camilerimizi de, camilerin minarelerini de inşa ediyoruz. Böylesi güzel kutsal mekan kiliseleri de restore ediyoruz. İnanç kültürü çok farklı bir şey. Herkesin ayrı ayrı inançları var. Önemli olan insanların birbirlerine güzellikler içerisine bakmış olması. Saygı duymak bir başka duyguyu sevgiyi, kardeşliği, hak ve adalet duygusunu geliştiriyor. Bu farklı inançlara saygı duyularken hem mutlu ediyoruz hem mutlu oluyoruz” dedi.

 

Umarım bu güzel günü her yıl tekrarlarız”

Kilisenin artık yaşanılabilir bir yerleşke olmasını istediğini ifade eden Başkan Şahin, İlçemizde yapılacak kültür etkinliklerini de buraya yönlendirmeye çalışacağız. Sayın Bartholomeos'dan da rica ediyoruz. Bu güzel günü her yıl tekrarlayarak her yıl 9 Mayıs'ta buraya gelsin ve sabah ayinini burada yapsın. Bizim de kutsal mekanlara hizmetlerimiz devam edecek. Tepe Sosyal Tesisleri altında yer alan Ermeni Kilisesi konusunda da Kültür Bakanlığı'nda girişimlerimiz sürüyor. Tahsisini aldığımız takdirde burasının da restorasyonunu yaptıracağız” diyerek sözlerini Mevlana'nın Gel ne olursan ol yine gel. İster kafir ol ister puta tap yine gel. Tövbeni 100 kere de bozsan yine gel” sözleriyle tamamladı.

Konuşmaların ardından dostluğun simgesi olan beyaz güvercinler İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve katılıcılar tarafından gökyüzüne bırakıldı. Sonrasında günün anısına İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomeos ve Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin barış ve dostluğun sembolü olarak kilisenin bahçesine bir zeytin ağacı dikti.

Konuklara verilen kokteyl ile açılış töreni tamamlandı.

 

 
Menemen için kader maçı
 
YASALAŞAN TORBA KANUNDA NELER VAR?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen için kader maçı
Menemen için kader maçı
Hayırsevere Sürpriz Kutlama
Hayırsevere Sürpriz Kutlama
MENEMEN'DE BİR İLK:  Oyun Oynamak Yerine Program Yaptılar
MENEMEN'DE BİR İLK: Oyun Oynamak Yerine Program Yaptılar
Toprakla Buluşacaklar
Toprakla Buluşacaklar
 Foça-Yeniköy'de İmece Usulü Mezarlık Temizliği
Foça-Yeniköy'de İmece Usulü Mezarlık Temizliği
HEY GİDİ GÜNLER
HEY GİDİ GÜNLER
Organ Bağışı Gönüllüsü Olabilirsiniz
Organ Bağışı Gönüllüsü Olabilirsiniz
ÖZGÜRLÜK ÖZLEMİYLE KUTLUYORUZ
ÖZGÜRLÜK ÖZLEMİYLE KUTLUYORUZ
İl Müftüsü Menemen'de
İl Müftüsü Menemen'de
Bahar Konseri Mest Etti
Bahar Konseri Mest Etti
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın