Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
16 Ekim 2015 Cuma - 08:00

İş Güvenliğinin Bugünü ve Yarını

Ülkemizin en büyük sorunları arasında yer alan İş Güvenliği konusunda gerçekleşen son değişiklikler hakkında Kariyer OSGB A.Ş. Genel Müdürü Kadir Albayrak ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Albayrak, Ocak 2016´dan itibaren gerçekleş

İş Güvenliğinin Bugünü ve Yarını

 

İş sağlığı ve güvenliği; işin yapılması sırasında iş yerindeki tüm çevre şartları nedeniyle işçilerin maruz kaldığı sağlık sorunlarının, mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen, iş yerlerinde bu durumdan etkilenen tüm insanların (çalışanların, geçici işçilerin, alt yüklenici çalışanlarının, ziyaretçilerin, müşterilerin ve işyerindeki herhangi bir kişinin) sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörleri inceleyen bilim dalı olarak tanımlanabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı böyle tanımlanırken firmaların kafasını karıştıran ve cevabı aranan öncelikli sorular oluşmaya başlamıştır, ?İş Güvenliği Nedir? ?´Kimler kanun kapsamında, kimler değil; cezai yükümlülükleri nelerdir?´´, ?´2016 yılında neler değişiyor´´, ?İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ne zaman son halini alacak?´´ vb. soruların cevabı merakla beklenir duruma gelmiştir.

Bizde az bildiğimiz bu konulardaki görüşlerini almak üzere İzmir´in ilk kurulan Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden birisi olan Kariyer OSGB A.Ş. Genel Müdürü Kadir Albayrak ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

?İş güvenliğinde önlem almak olacak kazalar sonrası yükümlülüklerden çok daha ekonomik?

Öncelikle İş güvenliğinin tanımının iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Albayrak , ?Hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmeler ile doğru orantılı olarak özellikle çalışan kişilerin güvenliği ile ilgili işyerlerinde bazı sorunlar açığa çıkmıştır. Bu sorunlar neticesinde doğabilecek olası kayıpların gerekli önlemlerle önüne geçilip iş yerlerini güvenli hale getirme zorunluluğu iş güvenliği bilimine duyulan ihtiyacı arttırmıştır. İş güvenliğinde yapılan hataların sonuçlarını telafi etmek, toplumsal olarak oldukça yüksek maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır. İşte tam bu sebeple de, İş Güvenliği maddi ve manevi kaybı ödemek yerine önlemenin daha kolay ve ekonomik olduğunu vurgular? diye ifade etti.

?Türkiye dünya 3´üncüsü?

Türkiye´nin işçi sağlığı açısında çok da iç açıcı bir ülke olmadığının altını çizen Albayrak, ?Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre El Salvador ve Cezayir´in ardından işçi ölümlerinde Dünya´da 3. ,  Avrupa´da 1.sırada olan Türkiye´de, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu´nun neden çıktığını, bu konuda ne kadar geç kalındığını ve de gerekliliğini apaçık ortaya koymaktadır. Bu gereklilikten hareketle Uluslararası normlara, tecrübelere gözlerimizi kapatmadan sürekli olarak kendimizi yenileyerek geliştirmeliyiz. İş hayatı, yaşamımızın büyük ve önemli bir parçasıdır.  Bu parçada meydana gelen olumlu gelişmeler hayatımıza da olumlu olarak yansıyarak daha üretken bireyler ve toplum olmamıza imkan sağlayacaktır. Ancak bu sayede dünya mutluluk endeksindeki sıralamamızı üst sıralara taşıyabilir ve çalışan kesimler arasında sosyal barışa katkı sağlayabiliriz? dedi.

?İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi daha fazla süre çalışacak?

Yapılan değişiklikler sonrasında iş yerlerinde çalışması zorunlu olan İş Güvenliği Uzmanları, İş Yeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli çalışma saatlerinde de değişiklikler olduğuna dikkat çeken Albayrak, ?Ocak 2016´dan itibaren İşyeri Hekimleri az tehlikeli yerlerde eskiden işçi başı 4 dakika çalışırken bu rakam 5 dakikaya, Tehlikeli sınıfına giren iş yerlerinde  6 dakikadan 10 dakikaya, Çok tehlikeli sınıfına giren iş yerlerinde ise 8 dakikadan 15 dakikaya çıkacak. Yine İş Güvenliği Uzmanları az tehlike arz eden yerlerde işçi başı 6 dakika çalışırken, bu rakam 10 dakikaya, Tehlikeli sınıfına giren yerlerde  8 dakikadan 20 dakikaya, Çok tehlikeli sınıfına giren yerlerde ise 12 dakikadan 40 dakikaya çıkacak? diye belirtti.

?Bazı firmalar Temmuz 2016´ya kadar muaf?

Firmaların 3 kategoride değerlendirildiğini ifade eden Albayrak, ?Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli olmak üzere 3 kategori var. www.kariyerosgb.com/tehlike-sinifi.html  adresinden Nace kodu ile firma tehlike sınıfı tespit edilebilir.  Az Tehlikeli sınıfta bulunan firmalar 50 kişi altında iseler 1 Temmuz 2016 ya kadar muaf durumdalar. Öğrenmiş olduğumuz Tehlike Sınıfımıza ve çalışan sayımıza göre İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli zorunlu çalışma süreleri değişmektedir. Diğer Sağlık Personeli çalıştırma zorunluluğumuz Çok Tehlikeli sınıflarda 01.01.2016 tarihinde başlayacaktır. www.kariyerosgb.com/calisma-saati-hesaplama.html adresini tıklayarak çalışma sürelerini öğrenebilirsiniz? dedi.

?Doğru bildiğimiz yanlışlar?

Son olarak firmalara uyarılarda bulunan Kadir Albayrak, ?01.01.2014 tarihinden itibaren İş Güvenliği Uzmanı, Hekim ve Diğer Sağlık Personeli bulundurmamakla ilgili yükümlülüğü yerine getirmeyen firmalara her ay 12.334 TL cezai yaptırım uygulanacaktır. Risk Analizi yaptırmayan işletmelere de her ay 5.550 TL cezai yaptırımı bulunmaktadır. Bu tebliğlere www.kariyerosgb.com/tebligler.html adresinden ulaşabilirler. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Türkiye de ve Dünya da hiçbir zaman son halini alamayacak, sürekli geliştirilerek en güvenli hali hayal edilecektir. Ülke olarak hayalimiz ise iş kazası ve işçi ölümlerinde Avrupa birinciliği ve dünya üçüncülüğü başarısızlığımızın farkındalığını artırarak, doğru bildiğimiz yanlışların yeniden gözden geçirilmesi ile daha sağlıklı ve güvenli hale getirmek olmalıdır? diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: M. Hulusi YILMAZ

 

                                                                                                          

 
Murat Akkaşlı Unutulmadı
 
Muharrem Ayı ve Hatırlamamız Gerekenler...
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Neşe Özgür 15 Haziran 2023 Perşembe 12:57

Akıcı diline, yüreğine sağlık.

Yorumu oyla      0      0  
Hediye Kılıç 13 Haziran 2023 Salı 09:46

Kalemine sağlık Melek Hocam, iyilikle, güzellikle başlayan günler hep güzel olur. Tıpkı hayatımıza kattığın iyilikler, rehberlikler ve güzellikler gibi ??????

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen´den Girit´e dostluk köprüsü
Menemen´den Girit´e dostluk köprüsü
Menemenli Mühendisin büyük başarısı
Menemenli Mühendisin büyük başarısı
Menemen´deki Çorumlular tek çatı altında
Menemen´deki Çorumlular tek çatı altında
 Hırvatistan Gazeteci Heyeti Türkiye´de
Hırvatistan Gazeteci Heyeti Türkiye´de
   BM Çölleşmeyle Mücadele Konferansı Başladı
BM Çölleşmeyle Mücadele Konferansı Başladı
İnsanımızı Mahalleli Olmaya Alıştıramadık
İnsanımızı Mahalleli Olmaya Alıştıramadık
Servisçilere önemli uyarı
Servisçilere önemli uyarı
Çıraklık Eğitim´e Yeni Müdür
Çıraklık Eğitim´e Yeni Müdür
Başkan Şahin, ?Çıtayı daha da yükselteceğiz?
Başkan Şahin, ?Çıtayı daha da yükselteceğiz?
Son Şansımız Koyundere´deki Tepe
Son Şansımız Koyundere´deki Tepe
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın