Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
3 Ocak 2015 Cumartesi - 09:31

Mehmet Akif'i Anma ve Anlama Programı

Menemen Eğitim ve Kültür Sanat Derneği (MEKSADER) tarafından, vefatının 78. yılında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anma ve anlama programı gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi BÅ

Mehmet Akif i Anma ve Anlama Programı

Menemen Eğitim ve Kültür Sanat Derneği (MEKSADER) tarafından, vefatının 78. yılında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma ve anlama programı gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Bşk. Yrd. Mahir Adıbeş, Mehmet Akif Ersoy’un yaşamına dair önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleşen programa, ilçemiz siyasi partiler ve meslek odalarının başkan ve yöneticileri ile iş, siyaset ve cemiyet dünyasından isimler katıldı.

“Hem dava hem de eylem adamı”

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın seslendirildiği programın açılış konuşmasını yapan MEKSADER Başkanı Lale Ertekin, “Milli şairimizi Mehmet Akif Ersoy’u anmak sadece bir güne sığmaz elbette. Biz de Menemen Eğitim Kültür ve Sanat Demeği (MEKSADER) olarak bu haftayı Mehmet Akif anma ve anlama olarak planladık.  

Mehmet Akif Ersoy, benzersiz bir kahramanlık ve vatanseverlik destanı olan İstiklal Marşımızla hem milletimizin gönlünde taht kurmuş, hem de tarihîmizin en önemli şahsiyetleri arasında haklı yerini almıştır. Bu yerini, de sonsuza kadar koruyacağından hiç şüphemiz yoktur. 1. Dünya Savaşı’nın ardından işgale uğrayan vatan topraklan üzerinde esarete isyan eden Akif, Kurtuluş Savaşımıza da aktif bir şekilde katılarak bu esarete isyanını sergilemiştir. Yani Akif hem bir dava adamı, aynı zamanda da eylem adamıdır. Türkçemizi en güzel şekilde kullandığı şiirleriyle milletimizi uyanmaya davet eden Akif, Çanakkale Destanıyla bir savaşın ancak bu kadar güzel anlatılabileceğini sergilemiştir. Çanakkale Destanı eğer bugüne kadar üzerine konuşuluyorsa, bunda bir nebze de Akif in muhteşem şiirinin etkisi vardır. Mehmet Akif, milli mücadele sırasında kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Burdur vekili olarak görev yapmıştır. Akif, bugün sıkça rastladığımız aydınlar gibi sorumluktan kaçan ve sadece söz ustalığıyla yetinen bir isim değildir. Bu yönüyle de bizlere önemli bir ders vermektedir. Coşkulu bir vatan sevgisini, inanç, bağımsızlık ve hürriyet tutkusunu

simgeleyen İstiklal Marşı, bu ülke yaşadıkça yaşayacaktır. Milli Marşımızın anlattığı bağımsızlık ve mücadele ruhunu hiç kaybetmeyelim. Yeni bir dönemin eşiğinde, dünyanın bu hızlı değişiminin gölgesinde milli marşın bizlere anlattığı hürriyetçilik anlayışını yitirmeyelim. Milli şairimizi ebediyete uğurlayışımızın 78. yıldönümde minnetle ve şükranla anıyorum. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını anlatan slayt gösterimi izletildi.

Çanakkale Şehitleri şiirini bir gecede yazdı

Sonrasında, Akif üzerine araştırmalarıyla tanınan, dünya hikaye dalı birincisi, Türkiye’de edebiyat sahasında çok sayıda birincilikleri olan Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Bşk. Yrd. ve veteriner Mahir Adıbeş’in konuşmasına geçildi.

Adıbeş yaptığı konuşmasında, Akif’in hayatı boyunca dik bir duruş sergilediğini belirterek, “Söyleyeceğini dost doğru söylerdi. Haksızlığa karşı isyanı sert olurdu. Tüm şairler gibi kırılgandı ama asla ümitsizliğe düşmezdi. Çok iyi bir Müslüman ama İslami şair değil” ifadesini kullandı ve insani yönüne de değinerek, dilenci para isteyince cebinde hiç para olmadığı için üzerindeki paltoyu çıkarıp verdiğini sözlerine ekledi.

Akif’in şiir yazmaya veterinerlik fakültesinde okurken başladığını söyleyen Adıbeş, “Meslek yaşamında Anadolu ve Trakya tayinlerinde halkın durumunu yakından gördü. Yunan işgalinde halkı uyarmak için 1920’de Balıkesir Zağnos Paşa Camiinde vaaz verdi. Vaazın konusu Eğer birbirinize düşerseniz helak okursunuz ve bölünürsünüz şeklindeydi” diye ifade etti.

Ankara’da bulunan Akif’in bir yıl kadar yaşadığı ve duvarına İstiklal Marşı’nın bir mısrasını kazıdığı Tacettin dergahında da bahseden Adıbeş, 2 katlı evin yerleşimini slayt eşliğinde anlattı. Mirasa nasıl sahip çıkmadığımızdan bahsetti. Bu evin ayrıca Cumhuriyete de damgasını vurduğunu bir çok vekilin bu eve gelip memleket meselelerini tartıştığını belirtti.

Yunanlıların işgal için Anadolu toprağına ayak bastığı zaman Akif’in yazdığı Bülbül şiirini okuyarak anlamını izah etti. Konuşmasını, Akif’in Çanakkale Şehitleri şiiriyle tamamladı ve şiiri 1 gecede yazdığını belirtti.

Ayrıca katılımcılardan gelen soruları da cevapladı.

Haber: S. Derya BOSUT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Menemen Belediyespor Teknik Direktörü Özalp'ten transfer açıklaması
 
Foça Belediye Spor U 17`leri, İzmir Play-Off`larına Katılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
MENBADER'den okur yazar buluşması
MENBADER'den okur yazar buluşması
 Egeli tiyatrocular  Karşıyaka'da buluştu
Egeli tiyatrocular Karşıyaka'da buluştu
Harmandalı Zeybek ateşi Hatundere'de yandı
Harmandalı Zeybek ateşi Hatundere'de yandı
Öğrenciler Opera İle Tanıştı
Öğrenciler Opera İle Tanıştı
Kubilay Okul Aile Birliği Kermesi Yoğun İlgi Gördü
Kubilay Okul Aile Birliği Kermesi Yoğun İlgi Gördü
15. Yılda 15. Plakaya Turne Yaptılar
15. Yılda 15. Plakaya Turne Yaptılar
Gediz Nehrinde tarihi eser
Gediz Nehrinde tarihi eser
FOÇA ZEYTİNDALI, Unutulmaya yüz tutmuş yemekleri paylaşacak
FOÇA ZEYTİNDALI, Unutulmaya yüz tutmuş yemekleri paylaşacak
 Birleşik Haziran Hareketi Menemen forumu yapıldı
Birleşik Haziran Hareketi Menemen forumu yapıldı
Foça dünyayla buluştu
Foça dünyayla buluştu
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın