Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
19 Ekim 2022 Çarşamba - 11:56

Muhtarlar Günü Kutlandı

Muhtarlar Günü Kutlandı

Muhtarlar ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim 2015’de çıkan genelge ile Muhtarlar Günü olarak ilan edilmişti. Muhtarlar gününün ilan edilmesinin 7. yıldönümünde ilçemizde de Muhtarlar Günü düzenlenen tören ile kutlandı.

Menemen Cumhuriyet Meydan’ında düzenlenen törene Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Siyasi Partilerin Başkan ve Yöneticileri, Menemen Belediye Meclis Üyeleri, Kamu kurum ve kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, Sivil Toplum Örgütlerinin başkan ve yöneticileri, Menemen Gazileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Tören; Menemen Muhtarlar Derneği çelenginin Atatürk Anıtına bırakılmasıyla başladı. Çelenk sunumunu takiben saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımız eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Menemen Muhtarlar Derneği Başkanı Nevzat Güven “ Muhtarlık 19 Ekim 2015 tarihinde 11 sayılı Genelge ile Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiş olup, her yıl bugünde Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu yılda 7. Yılıdır. Bu günün Muhtarlar Günü ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, yüce meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve bu konuda emeği geçenlere şükranlarımızı sunarız.

Muhtarlık birimlerinin temeli Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Genellikle küçük yerleşim yerlerinin ve kenar mahallelerin güvenliği ve asayişini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda çeşitli değişiklikler yapılmış olup 1944 yılında 4541 sayılı yasa ile şehir ve kasabalarda mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri kanunu çıkarılarak devam etmiştir.

Günümüzde varlığını koruyan muhtarlık ve mahalle yönetimini düzenleyen yasa 05.04.2004 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilmiş önemli bir yerel yönetim birimidir. Ülkemizde yaklaşık olarak 53.000 civarında muhtar bulunmaktadır.

Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimi olup, bunların yöneticileri Muhtar ve ihtiyar heyetleridir. Yerel yönetim olarak gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve yapılan işler ve hizmetler sebebiyle yerel halkın ve vatandaşların yönetime katılmasının ilk aşamasıdır.

Muhtarlar hiçbir kurum ve kuruluşun veya siyasi parti belirtmeksizin mahalle ya da köy halkı tarafından ismen seçilir. Bu nedenle muhtarlar toplumun güvenini kazanmış çalışkan, adil, hukukun üstünlüğüne inanan kişiler olması gerekir. Halkın istek ve dileklerini ilk elden ilgili makamlara bildiren insanlardır. Biz muhtarlar bu mertebeye uygun bir şekilde hal ve hareketlerimize dikkat ederek topluma örnek kişiler olmamız gerekir. Nasıl siyasi partiler demokrasimizin vazgeçilmez unsurları ise Muhtarlarımızda demokrasinin temel taşlarıdır. Muhtarlarımız hem devletimize karşı, hem de vatandaşlarımıza karşı görev ve sorumlulukları olan, görev yaptığı mahalle ve köyde devletin tüm kurumlarını temsil ettiğini ve halkla devlet kurumlan arasında köprü vazifesini gören kamu görevlisidir. Bu anlayışla vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımız olduğu bilinci içinde olmalıdırlar.

Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın özlük haklarında bazı iyileştirmeler yapılmasına rağmen görev ve yetki konusunda, bilhassa günümüz şartlarında, Büyükşehirler dahilinde görev yapan muhtarlarımız, görev ve yetki alanlarında, yani bölgelerine daha iyi hizmet götürebilme konularında, bilhassa yasa ile Büyükşehir olan iller dahilinde görev yapan muhtarlıklar konusunda günün şartlarına uygun görevlerinde daha etkili olabilmeleri için görev, yetki ve sorumlulukla beraber günümüz şartlarında düzenlemeler yapılmalıdır.

Bu da vatandaşlarımıza yapılacak olan hizmetler konusunda bilhassa belediyelerimizle beraber daha etkin çalışarak daha çabuk ve acil ihtiyaçlar konusunda büyük faydalar sağlayacağı kanısında olduğumuzu belirtiriz.

Değerli muhtar arkadaşlarım, genellikle seçmenler muhtarların kapısını 24 saat çalabileceği bir çözüm merkezi olduğu bilincinde olup kendisine daima yakın hissetmektedirler. Buda genel olarak doğru bir karar olup seçmen kendini en yakın kişiyi Muhtar olarak seçmek ister. En kötü gününde de, en iyi gününde de yanlarında olması onları her zaman mutlu eder.

Bu duygu ve düşüncelerle başta ilçemizde şu anda görev yapan muhtarlarımız olmak üzere tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Gününü kutlar, bu anlamlı günün halkımıza karşı görevlerini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını dilerim.  Ayrıca ebediyete göç etmiş olanlara da yüce Allahtan rahmet, şu anda hayatta olup ta görev yapmış muhtarlarımıza da sağlık, mutluluk ve başarılar diler, hepinize saygılar sunarım.” şeklinde ifade etti.

Konuşmaların ardından tören hatıra fotoğrafı çekilerek son buldu.

 
MENEMEN’DE DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ
 
Ticaret Odası Organ Seçimleri Yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet Ergüneş’ten Basın Açıklaması
Mehmet Ergüneş’ten Basın Açıklaması
Dayanışma okutur!
Dayanışma okutur!
Menemenden Balkan Şampiyonu
Menemenden Balkan Şampiyonu
Romanya - Bosna Hersek Maçında Kömürcüoğlu
Romanya - Bosna Hersek Maçında Kömürcüoğlu
Güden ve Çakmak Aileleri Barıştı
Güden ve Çakmak Aileleri Barıştı
Menemen’de Uyuşturucuya Gece Baskını
Menemen’de Uyuşturucuya Gece Baskını
İZTAŞIT’ta üçüncü durak Menemen
İZTAŞIT’ta üçüncü durak Menemen
Ertunç Motor Tarım Market Hizmete Açıldı
Ertunç Motor Tarım Market Hizmete Açıldı
MENEMEN 100. ZAFER YILINI KUTLADI
MENEMEN 100. ZAFER YILINI KUTLADI
30 Ağustos Zafer Bayramı Törenle Kutlandı
30 Ağustos Zafer Bayramı Törenle Kutlandı
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın