Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
14 Ağustos 2015 Cuma - 08:00

Oğuldan babaya meslek

Menemen Tarihi Taşhan´ı son dönemlerde ziyaret edenler müzelerde görmeye alıştığımız tarihi eserlerle karşılaşıyor. Tarihi eselerin birebir aynısının yapıldığı bu sanatın ismi ´Antik dönemde kazıma sanatı.´ 20 yıldır bu sana

Oğuldan babaya meslek

Menemen Tarihi Taşhan´ı son dönemlerde ziyaret edenler müzelerde görmeye alıştığımız tarihi eserlerle karşılaşıyor. Tarihi eselerin birebir aynısının yapıldığı bu sanatın ismi ´Antik dönemde kazıma sanatı.´ 20 yıldır bu sanatı icra ettiğini ifade eden Erkin Düzgit, Arkeolog oğlunun yönlendirmesiyle bu sanata ilgi duymaya başladığını belirtti.
"Eserlerimizin yok olmasına müsaade etmeyeceğiz"
Emekli subay olduğunu ifade eden Erkin Düzgit, TSK´dan emekli olduktan sonra 20 yıl boyunca bu sanatı icra ettiğini ifade ederek, "Yaptığım bu sanatın ismi ´Antik dönemde kazıma sanatı´, şu anda Türkiye´de bu sanatı yapan tek ben varım. Benzerleri var ama bu şekilde yapan yok. Müzelerde bulunan eserlerin birebirlerini yapmaya çalışıyorum, yüzyıllar önce ölmüş olan bu sanatı yeniden canlandırdım. Ayrıca ücretsiz öğrenci yetiştiriyorum. Gayemiz bu sanatı gelecek nesillere aktararak devam ettirmek. Sebebi ise ; İzmir´de ve çevresindeki arkeoloji müzelerine gittiğinizde, hep bizim toprağımızı görürsünüz, yani Menemen toprağı. Bu topraklarda yüzyıllarca yaşamış medeniyetlerden kalan eserlerde bizimde izlerimiz var. Göz göre göre bunun yok olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu sanat neden bu şekilde etkisini kaybetti diye sorarsanız, bunun sebebi: Osmanlı´da 600 yıl resmin yasaklanmasıydı" dedi.
"Müze açmak istiyorum"
Menemen´e bir müze kazandırmak istediğini belirten Düzgit, "Belediye Başkanımız Tahir Şahin´in de bu güne kadar vermiş olduğu ve vereceği destekler ile tabi ki bu işi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kendisi bu güne kadar bizden desteklerini esirgemedi. Burada Taşhan´da bize naçizane bir yer verdi sağolsun. Fakat şu anda bu müze konusunda bizi aşan kısımlar var. Kaymakamlık olarak kullanılan binanın sanırım kısa bir süre içerisinde boşaltılması bekleniyor. Orada bize 200-250 metre kare bir yer verilir ise şayet orada bu eserlerimi sergilemeyi düşünüyoruz" diye ifade etti.
"Mesleğimi oğlumdan öğrendim"
Mesleğe başlamasına oğlunun vesile olduğunu belirten Düzgit, "Benim oğlum arkeolog. Onunla birlikte bu işe başladık, onunla birlikte bu işi tamamlamayı düşünüyoruz. Benim asıl mesleğim asker, fakat 20 yıldan beri oğlum sayesinde bu işi yapıyorum. Bizde işler tersine doğru gitti, bu meslek babadan oğula değil ,oğuldan babaya geçti. Sanatımız zor bir sanattır, gördüğünüz eserleri boyutlarına göre 10 gün ila 4 ay gibi sürelerde tamamlıyoruz. Şu anda satışa yönelik bir çalışmamız yok. Çünkü insan o kadar zaman uğraştığı şeylere kıyamıyor, açıkçası hiçbir eserime paha biçemiyorum. Çünkü biz ticarethane değiliz, öyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz. Biz sanatkarız" dedi.
"Dünyaya açılıyoruz"
Düzgit konuşmasını şu sözlerle tamamladı, "Ege Üniversitesi Seramik Yüksekokuluyla beraber Arete etkinliklerine katılıp, kendimizi dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Çünkü bu sanatı şu anda dünyada üç kişi yapıyor, bir tanesi de benim. Taşhan´da bir buçuk yıldır bulunuyorum, sayın belediye başkanımız tarafından buraya davet edildim. Bu sanatı menemene kazandırmayı hedefledik ve başardık. Bu konuyla ilgili herhangi bir eğitim almadım, çünkü bunun hocalığı yok bu tamamen yetenek işi doğuştan gelen bir şey. Elimizden geldiğince de genç nesillere aktarmaya çalışacağız, eğer ki başarırsak ne mutlu bize."

Deniz GÜL

 
Foça´da Canlı Heykel´le Teröre Hayır
 
En Güzel Gökyüzünün Altında Söylediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Foça'da, Seramik  Çeşitlemeler'
Foça'da, Seramik Çeşitlemeler"
Foçazade Ezginin Günlüğü ile Konser Serisine Başlıyor
Foçazade Ezginin Günlüğü ile Konser Serisine Başlıyor
MENEMEN`İN ZEYBEKLERİ İSTANBUL YOLCUSU
MENEMEN`İN ZEYBEKLERİ İSTANBUL YOLCUSU
BİR ÖYKÜMÜZ VAR Menemen'de Yıllar Önce Eski Bayramlar
BİR ÖYKÜMÜZ VAR Menemen'de Yıllar Önce Eski Bayramlar
Yelkenle Tanıştılar
Yelkenle Tanıştılar
Foçalı Ressamlardan Sergi
Foçalı Ressamlardan Sergi
Hayallerinin Peşinden Koşuyor
Hayallerinin Peşinden Koşuyor
Hastanede Çocuklara Tiyatro
Hastanede Çocuklara Tiyatro
İzmir`de deniz arkeolojisi araştırma merkezi açıldı
İzmir`de deniz arkeolojisi araştırma merkezi açıldı
Efes`te UNESCO için geri sayım
Efes`te UNESCO için geri sayım
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın