Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
2 Mart 2015 Pazartesi - 09:10

Şevketi Bostan Bitkisi Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor

Şevketi Bostan Bitkisi Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor

Şevketi Bostan Bitkisi  Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün girişimiyle Bakanlık tarafından projelendirilerek kültüre alınan bitkinin üreticinin yüzünü güldüren sonuçları Seferihisar’da düzenlenen Tarla Şenliği ile kutlandı.

Bilinçsiz toplama nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan şifa kaynağı bu bitkinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen proje kapsamında; Seferihisar, Urla, Çeşme, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Torbalı, Kınık ve Selçuk ilçelerinde uygulama sahaları oluşturuldu.

Diyarbakır’da öğrendim, İzmir’de değerini anladım

2010 yılında çalışmalarına başlanan projenin sonuçlarını değerlendirmek üzere Seferihisar’da düzenlenen Tarla Şenliğine katılan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Ben Şevketi Bostanı Diyarbakır’da görev yaparken öğrenmiştim. İzmir’e gelince değerini daha anlamış oldum” dedi.

Konuşmasında projenin önemine değinen Toprak, “Dışarıdan baktığınızda bir diken gibi gözüken bu bitki, içerisinde insana şifa olarak gelen her türlü içeriği barındırıyor. Bu bitkinin geliştirilmesi, üretilmesi, yaygınlaştırılması, il ve ülke ekonomisine katkı sağlaması istenen bir nokta” diye konuştu.

Şevketi Bostan bitkisinin şifa kaynağı olmasının yanında üretici için de iyi bir gelir kaynağı olduğuna işaret eden Vali Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım danışmanlarımıza demek ki fırsat verildiğinde, çiftçimizle üretimimizle birlikte önemli üretim hamlelerini gerçekleştirebiliyorlar. 2004 yılında 1000 kişi ile başlayan, her köye bir tarım mühendisi, veteriner personel verilmesi konusu ama şimdi geldiğimiz noktada bugün itibariyle ülkemizde 10 bin kişiye ulaşıldı. Bugün iftihar ediyoruz. Bu proje önemli bir proje ve sonuçları da güzel.

Tohumları TARGEL personeli aracılığıyla dağıtacağız

Proje hakkında bilgi veren İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise, şevketi bostan bitkisini yaygınlaştırma çalışmalarının Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütüldüğünü ifade etti. Proje sürecinde birlikte çalıştıkları üreticilerin verimden ve elde ettikleri gelirden memnuniyet duyduklarını dile getiren Güldal, “İl Müdürlüğü olarak Enstitümüzle bir anlaşma yaptık. Enstitü tarafından üretilen şevketi bostan bitkisine ait tohumların TARGEL personeli aracılığıyla üreticilerimize dağıtacağız. Çiftçilerimizin ürettiği şevketi bostanı pazarlaması için İzmir dışında sevkini sağlayacak çalışmaları da başlatacağız” dedi.

Her derde deva

İzmir’de şevketi bostan adıyla tanınan bitkinin Balıkesir’de Akkız, Bigadiç ve Savaştepe yöresinde Sarıcakız, Konya yöresinde ise Akdiken olarak bilindiğini anlatan Güldal, konuşmasında şevketi bostan bitkisinin faydalarına da değindi.  Sindirim yolu ile safra kesesi hastalıklarına iyi geldiğini belirten Güldal, iyi bir idrar söktürücü olduğunu ve yaralara da iyi geldiğini söyledi.

Şevketi bostan üretimine teşvik etmek amacıyla üreticilere tohum dağıtılan şenlikte ayrıca, katılanlara kuzu etiyle pişirilen şevketi bostan yemeği ikram edildi.  

Haber Merkezi

 
Foça Mersinaki Caddesi'ne Yürüyüş Yolu
 
Necmettin Erbakan Menemen'de de Dualarla Anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Gazeteci Sedat Peker 3 kişiye hayat verdi
Gazeteci Sedat Peker 3 kişiye hayat verdi
Ailesiz çocuk kalmayıncaya kadar çalışmaya devam
Ailesiz çocuk kalmayıncaya kadar çalışmaya devam
Polis alımında üst yaş sınırı 30`a çıkarıldı
Polis alımında üst yaş sınırı 30`a çıkarıldı
Google ‘kendi kendine öğrenen' bilgisayar programı yaptı
Google ‘kendi kendine öğrenen' bilgisayar programı yaptı
Mavi  Körfez'e kardeş geldi:  Mavi Ege”
Mavi Körfez'e kardeş geldi: Mavi Ege”
MENEMEN LİSESİ'NDE EĞİTİM VE SPOR AŞKI
MENEMEN LİSESİ'NDE EĞİTİM VE SPOR AŞKI
Menemen CHP Ön Seçime Hazır
Menemen CHP Ön Seçime Hazır
Çiftçi Malları Koruma'dan  Ziraat Odasına Tebrik Ziyareti
Çiftçi Malları Koruma'dan Ziraat Odasına Tebrik Ziyareti
Yeğenlerini vuran cani enişte yakalandı
Yeğenlerini vuran cani enişte yakalandı
İzmir ilçeleri Kent Konseyi Kadın Meclisleri:  Kadınlarımızın çığlıkları insanlığın çığlığıdır”
İzmir ilçeleri Kent Konseyi Kadın Meclisleri: Kadınlarımızın çığlıkları insanlığın çığlığıdır”
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın