Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
19 Mayıs 2016 Perşembe - 08:00

TERMİK SANTRALLERE KARŞI OMUZ OMUZA

?Kömürden kurtul, geleceğini kurtar!´ sloganıyla düzenlenen çevre protestosuna yaklaşık 2 bin yurttaş katıldı.

TERMİK SANTRALLERE KARŞI OMUZ OMUZA

TERMİK SANTRALLERE KARŞI OMUZ OMUZA

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatifi, İzmir´in Aliağa, Bergama, Menemen ve Foça ilçeleri Belediyeleri ve STK´ları, kurulmak istenen termik santrale karşı ?Kömürden kurtul geleceğini kurtar!´ sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Foça - Ilıpınar mevkinde, 2 bin yurttaşın katıldığı yürüyüşe; CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Fikri Sağlar, Atila Sertel, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP eski Milletvekili Kemal Anadol, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, CHP ilçe örgütleri, Somalı Köylüler, Yırcalı Köylüler, çevre örgütleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve karşı bisiklet grubu destek verdi.

Kirlilik sınırları aşılan Aliağa Bölgesi ile birlikte etki alanındaki bölgeler için düzenli olarak; hava, su, toprak ve gürültü kirliliği analizlerinin yapılmasının ve çevre kirliliği ölçümlerinin kamuoyuyla paylaşılmasının sağlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin gerekli adımları atması istendi.

Ilıpınar Köyü girişinden, cüruf dökülen alana kadar yapılan yürüyüşte, ?Yaşam hakkı sermayeden güçlüdür´, ?Burada insan yaşıyor´, ?Kömürden kurtul geleceğini kurtar´ ve ?Temiz hava solumak insan hakkıdır´ pankartları açılarak, ?Termikçi şirket toprağımızı terk et´, ?Termiksiz bir gelecek istiyoruz´, ?Termik ve külüstürleriniz cehenneme´ yazılı dövizler taşındı. Renkli görüntülülerin yaşandığı yürüyüşte sık sık ?Havama suyuma toprağıma dokunma´ , ?Termik yapma boşuna yıkacağız başına´, ?Kömür solumak istemiyoruz´ ve ?Cüruf dağları istemiyoruz´ sloganları atıldı.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatifi adına Recep Hisar hoş geldin konuşması yaptı.

?Kömür ve tüm fosil yakıtlara yer yok?

Yine Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatifinden Ezgi Levent yaptığı basın açıklamasında, ?100´den fazla omuzdaş burada, hep beraber Kömürden Kurtulmak için bir araya geldik. Artık, ?Fosil Yakıtlardan Kurtul!? diye haykırmanın tam zamanıdır. Gezegenimizi yok oluşa sürükleyen fosil şirketlerine, kömür şirketlerine yaşam alanlarımızı bırakmayacağız. Bu projelerinden 4´ü de Aliağa´da planlanıyor. Halihazırda, Aliağa Ağır sanayi bölgesi. 4 milyon insanın yaşadığı İzmir´in dibinde, halen biri kömürlü dört termik santral var. Yüzlerce sanayi tesisi, petro kimya tesisi var. Bu tesislerin yarattığı yıkım yetmiyormuş gibi 4 yeni termik santral daha yapılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Kömürden Kurtulacağız. Karar vericiler, bölgeyi gözden çıkarmak istiyor olabilir. Bu; serin suları, balıkları, foklarıyla birlikte tüm hayvanları, zeytini, bağlarıyla birlikte tüm tarımı, ormanları, toprakları savunacağız. Yöre halkı olarak, yanı başımızdaki sanayi tesislerinden ve termik santrallerden kaynaklanan ağır kirlilikle birlikte yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Bölgedeki rüzgarlar, Aliağa´ya boca edilen pisliği, İzmir´e de taşıyor. Bu kirlilik hepimizi zehirliyor, hepimizi hasta ediyor. Kömür ve fosil yakıtlar hepimizi tehdit ediyor. Ülkemizin dört bir yanında, kömürlü termik santraller yaşam alanlarımızı zehirliyor. Paris Anlaşması´nı imzalamış olmamıza rağmen halen ülkemize 71 yeni kömürlü termik santral kurulmak isteniyor.  Tüm Türkiye´yi arkamızda gördüğünüz cüruf dağları, kül barajları ile donatmak istiyorlar. Böyle giderse, nefes alabileceğimiz bir toprak parçası kalmayacak. Bu sorun, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun ve Tüm Türkiye´nin sorunu. Yaşam savunucuları olarak, bu projelerin hayata geçmesine göz yummayacağız. Bugün, hep beraber mücadelemize, yeni bir sayfa açıyoruz.

Biliyoruz, kömürden kurtulmak mümkün, kömürsüz bir Türkiye, kömürsüz bir Dünya mümkün. Birlikte, hep beraber bugün Aliağa´dan başlayarak, daha sürdürülebilir bir Türkiye için, her projenin, her fosil yakıt şirketinin karşısına dikilmenin, projelerin hayata geçmemesine daha güçlü bir ses vermenin zamanıdır. Hep beraber başaracağımızı biliyoruz. Yalnız da değiliz. Dünya´nın dört bir yanında, 13 farklı ülkede, kitlesel eylemler yapılıyor. Taleplerimiz yerine gelene kadar, Aliağa´daki 4 termik santral projesi iptal olana kadar, ülkemizde yapılması planlanan 71 termik santralinden vazgeçilene kadar, tüm fosil yakıt projeleri iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Taleplerimiz var.

Türkiye´nin enerjisini dönüştürmek zorundayız. Bu yüzden, Kömürlü Termik Santrallere ve Petrokokla çalışan santrallere Dur diyoruz.

Hazır burada, aramızda milletvekillerimiz varken, özellikle Türkiye Büyük Milletler Meclisi´den de özel taleplerimiz var.

Aliağa bölgesi ve tüm Türkiye´nin termik santrallerden kaynaklanan kirliliğinin araştırılması için TBMM hemen, bugün bir araştırma komisyonu kurmalıdır. Kirlilik sınırlarını aştığını gözlemlediğimiz Aliağa Bölgesi ile birlikte etki alanındaki bölgeler için; düzenli hava, su, toprak ve gürültü kirliliği analizlerinin yapılmasını, çevre kirliliği ölçümlerinin kamuoyuyla paylaşılmasının sağlanması için meclis gerekli adımları atmalıdır.

Biz bu taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Hepimiz hep beraber, bu illetten kurtulacağız. Kömür ve tüm fosil yakıtlara yer yok? dedi.

Yaşam savunucusu müzik gruplarının, seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Ardından havadan çekim için ellerdeki kırmızı kartonlarla insan yazıldı. 

Cüruf dağı önüne insan zinciri ile kırmızı çizgi çekildi ve günün sürprizi de bir grup genç tarafından cüruf dağının tepesine çıkılarak rüzgara karşı çetin bir mücadeleyle ?YETER KÖMÜRDEN KURTUL? yazan bir pankart açılmasıydı.

Haber: S. Derya BOSUT

 

 
Papatyalarla anıldı
 
?Vergisi verilmemiş para ?kara´ paradır?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mavili, Yeşilli ve Lezzetli
Mavili, Yeşilli ve Lezzetli
MENEMEN EĞİTİMİNDEN BİR YAPRAK
MENEMEN EĞİTİMİNDEN BİR YAPRAK
20 yıllık sorun çözüldü
20 yıllık sorun çözüldü
?KAHVE SUN´ hizmetinizde
?KAHVE SUN´ hizmetinizde
MENEMEN´DE NELER OLDU
MENEMEN´DE NELER OLDU
Villakent Renklendi
Villakent Renklendi
?90 dakika´ geri isteniyor
?90 dakika´ geri isteniyor
Onlar Erdi Muradına
Onlar Erdi Muradına
Çiftçi´den Vali´ye Davet
Çiftçi´den Vali´ye Davet
Kubilay Turnuvasından Bir Yaprak?
Kubilay Turnuvasından Bir Yaprak?
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın