Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
4 Mart 2016 Cuma - 08:00

ÜÇ FARKLI FOTOĞRAF

Namlı Köftenin Öyküsü

ÜÇ FARKLI FOTOĞRAF

ÜÇ FARKLI FOTOĞRAF

 

Namlı Köftenin Öyküsü

1954 yılı günümüzden 60 yıl öncesi ilçenin en kalabalık en renkli semti belediye ve belediye düğün salonu alanında, kaymakamlık-jandarma komutanlığı, cezaevi ile belediye teşkilatının bulunmasıyla hareketli günler yaşanırdı. Bu semtte doğası, tarihi yanı sıra kültürü ile bozulmamış bir mekan bulunuyordu. Namlı Köfte sahibi ve işletmecisi Ethem Namlıoğlu  yanı sıra Necati-Mevlüt-M.Ali-Bahattin ustalar ile bir çok çırak yetiştiren bu semtin değişmez lezzet mekanında kömürde ızgara, fasulye piyazı ve irmik helvası gibi lezzetler damak zevkini geliştiriyordu. Rivayete göre Ethem Usta´nın işyerini açmadan önce bir duası varmış. Rızkım geniş ve kazancım bereketli olması için Allah´ım seni çok seviyorum. Bana iyi kazançlar dile. Sevgini göster diyerek mekan açılırmış. Menemen´de 60 yıldan beri Namlı Köfte nesilden nesile yine aynı özellikler, harika lezzetleriyle aynı ad altında hizmet vermektedir. Ziyaret etmeniz için yeterli.

 

Menemen´in Namlı Dedeleri 

Yıl 1968 günümüzden 48 yıl önce Menemen´de en köklü ve en yaygın isimlerinden, eşrafından olan şahsın, evin tek oğlu için sünnet töreni yapıldı. Ege´nin en büyük çiftçi kuruluşu olan Tariş´in Menemen havlusunda renkli bir yemekli sünnet töreni düzenlendi.

Sünnet törenine 1968 yılında İlçe Kaymakamı görevini sürdüren Cemil Akınç, İlçe Tariş Müdürü Adalet Partisi Başkanı Nihat Çolpan, Koreli Arif, Belediye Dr. Necmi Özgüven,  iş adamlarından Hasan Yağcı, Ali Tufan, Eflatin İbrahim, Öküz Köylü Erol Ülken, Babaç Niyazi Deniz, çiftçi ağaları, meslek odaları başkanları, iş ve cemiyet dünyasından çok sayıda davetli katılmıştı. Sünnet törenine katılan davetlilere meşhur Yanıkköy kavunu, sınırsız tulum peynir, 120 kg. ağırlığında dana kesilip köfte kavurma, sınırsız yeni rakı (su belediye çeşmesinden) ikramda bulunulmuştu.

Bu törene ilçedeki dönemin romanlarından oluşan saz ve söz ekibi ile davul zurna eşliğinde efelerin gösterileri renk katmışlardı. Sünnete katılan davetlilerle büyük destek alan topluluk çabuk kaynaştılar. Menemen´in Sesi Gazetesi olarak uzun yıllar öncesi vefat edenleri vefa olarak ölümsüzleştirmek üzere sayfamıza taşıyoruz.

 

Yanıkköylü Nineler Dedeler 

1975 yılı günümüzden 41 yıl öncesi ilçeye bağlı Yanıkköy, çiftçilerin yetiştirdiği kavun ve şeftali meyvesiyle ün salan bir köyümüzdü. Anılan yıllarda hareketli olan Yanıkköy´e çiçeği burnunda muhtar seçilen Nevzat Güven, köyün sosyal ve kültürel faaliyetleri için çalışma başlattı. Dikiş-nakış kursu ve futbol takımı kurdu.

Menemen Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü´nün katkılarıyla Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak ?Dünyada Her Şey Kadının Eseridir? sloganıyla köyde bayanlara dikiş nakış kursu açtı. Kursa katılan kursiyerler ev ekonomisine katkı sağlamak, gençlerin çeyizliklerini hazırlamak, sökük, yırtık, düğme dikimi gibi basit eksiklikleri terziye gitmeden gidermek, piyasada satılan kıyafetlerden ucuza ürün imal etmek ve kendi bedenine uygun kıyafet bulamayan kişilerin kendilerine özel ürün üretmeleri için 4 ay kurs gören kursiyerler dönemin kaymakamı tarafından verilen sertifika ile ödüllendirildiler. Bu fotoğraf Yanıkköy tarihine iz bırakarak nineler ve dedeler olarak tarihe geçti.

 

 

 
VALİ TOPRAK MENEMEN´DE
 
Kaymakam´dan Halk Günü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
?Gerçek Sorumlu Siyasal İktidardır?
?Gerçek Sorumlu Siyasal İktidardır?
Egekent2´ye AB Makyajı
Egekent2´ye AB Makyajı
TARIM TOPRAĞINI  KORUMALIYIZ!
TARIM TOPRAĞINI KORUMALIYIZ!
Hep Söz Aldım Ama?     Alt Geçidi İZBAN´a  BAĞLATAMADIM
Hep Söz Aldım Ama? Alt Geçidi İZBAN´a BAĞLATAMADIM
Jandarma Eğitim Verdi
Jandarma Eğitim Verdi
Çanakkale Ruhunu Yaşattılar
Çanakkale Ruhunu Yaşattılar
OÇEM´de Çikolata Tadında Bir Gün
OÇEM´de Çikolata Tadında Bir Gün
KIZILAY FOÇA´DA YENİ BAŞKAN MUHARREM YEŞİLKAYA
KIZILAY FOÇA´DA YENİ BAŞKAN MUHARREM YEŞİLKAYA
KOSGEB BELGE TÖRENİ
KOSGEB BELGE TÖRENİ
TIBBİ ATIK YARGIYA TAŞINDI
TIBBİ ATIK YARGIYA TAŞINDI
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın