Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Sude Kaplan
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
ADIN KADIN
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
bari
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
7 Haziran 2022 Salı

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu; çocuğu hareketli olan ebeveynlerden, sınıf öğretmenlerinden sıklıkla duyduğumuz bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar bu bozukluğun sadece hareketlilikle alakalı olmadığını gösteriyor. Sadece aşırı hareketli olan çocukları hiperaktif olarak adlandırmanın ya da sadece bir etkinliği yaparken yarım bırakan çocuğu dikkat eksikliği var diye adlandırmanın doğru olmadığını görüyoruz. Örneğin çocuk o gün hasta olabilir, keyif almadığı bir etkinlik olabilir ya da arkadaşlarıyla problem yaşamış olabilir. Yapılan çalışmalar bu bozukluğun tanısının alınabilmesi için detaylı gözlemler yapılması gerektirdiğini sadece tek bir boyutta incelenmemesi gerektiğini bizlere gösteriyor.

            Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu üç alt boyutta karşımıza çıkıyor.

Aşırı Hareketlilik/Hiperaktivite ve Dürtüsellik

Dikkat Eksikliği/Odaklanamama

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

            Aşırı hareketlilik/hiperaktivite ve dürtüsellik olan çocuklar genellikle erkek çocukları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çocuklarda hareketlerini kontrol etmekte güçlük çekme söz konusudur. Davranışlarının sonuçlarını düşünmeden zarar verici davranışlarda bulunabilmektedirler. Dikkat eksikliği/odaklanamama daha çok kız çocuklarında gözlemlenmektedir. Odaklanmada güçlük çeken çocuğun ders başarısı olumsuz etkilenmektedir. Bu çocuklar genellikle ödev yaparken ödevini tamamlamakta güçlük çekebilirler. Bir etkinliği yarım bırakabilirler. Dikkat eksikliği ve hiperakivite bozukluğu ise hem odaklanmakta güçlük çekme hem de hiperativite ve dürtüselliği içerisinde bulunduran durumdur.

            Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar genellikle sınıfta yaramaz, haylaz ya da şımarık gibi sıfatlarla etiketlenirler. Öğretmenleri, arkadaşları ya da veliler tarafından etiketlenen çocukta benlik algısına yönelik olumsuz tutum geliştirme söz konusu olabilir. Benlik algısının olumsuz yönde etkilenmesi çocuk için zorlayıcı bir durumdur. Özgüven problemleri, güvensizlik ve mutsuzluk gibi sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca akran grubundan da çocuğun dışlanması söz konusu olabilmektedir. Arkadaşlarına riskli davranışlarda bulunabileceğinden çekinen veliler “O çocukla oynama. Ondan uzak dur.” Gibi söylemlerde bulunabilmektedir. Özellikle son dönemlerde sınıflarda sıklıkla karşılaştığımız bir durum olarak gözlemlediğimiz dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda destek almak son derece önemli. Kız öğrencilerde daha çok dikkat eksikliğinin görüldüğü, erkek öğrencilerde ise daha çok dürtüsellik ve hiperaktivitenin görüldüğünü bilmekteyiz. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulabilmesi için çeşitli testler uygulanmaktadır. Testlerin yanında sınıf öğretmeni, okul psikolojik danışmanı ve ailenin gözlemleri de son derece önemlidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı alan çocuklarda ilaç tedavisi, bireysel ve grup terapileri çocuğun tedavi sürecinde kullanılan yöntemler olabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerini kabul eden ailelerin çocuklarında okul başarısında artış, duygusal anlamda iyileşme, sosyal ilişkilerinde düzelme ve aile içerisinde de ilişkilerin iyi oluşunda artış gözlemlenmektedir.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın