Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
İrem Yorgancı
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
KARŞILIKSIZ HEDİYE
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
bari
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
Gıda Katkı Maddeleri
3 Nisan 2021 Cumartesi

İçeriğinde birçok katkı maddesi barındıran paketli gıda kullanımı sağlıklı veya zararlı olması sebebi ile her ne kadar tartışmalı bir konu olsa da hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumdadır. Peki paketli ürünlerin besin etiketini okuyarak içeriğine hangi katkı maddesinin hangi amaçla eklendiğini anlayabilir miyiz?

Gıda katkı maddeleri besinlerin doğallıklarını bozacak şekilde özellikle hazır gıdaların raf ömrünü uzatmak, besin değerini korumak, aroma veya renk vermek amacıyla kullanılabilir. Yetkili kurumlar tarafından insan sağlığına zarar vermeyecek miktarlarda gıdalara eklenmesi uygun görülür. Buna rağmen zorunlu olmadığı sürece katkı maddesi kullanılan gıdaların özellikle de risk grubu altında olan; kronik hastalıklı bireyler, gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar ve çocuklar tarafından tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Tabi ki katkı maddesi kullanılmayan her gıda daha sağlıklı olur diye bir kaide yoktur. Örneğin et ve et ürünlerinin dayanıklılığını sağlamak amacıyla üretimde nitrat veya nitrit eklemesi yapılır. Aksi takdirde mikrobiyolojik açıdan hızlı bozulma gösteren et ürünün tüketimiyle gıda zehirlenmeleri görülebilir.

Besin etiketlerini okumak, hangi ürünü ne içeriğiyle aldığımızı bilmek bilinçli tüketici olma yolunda oldukça önemli bir adımdır. Gıda katkı maddesi eklenen hazır gıdaların içeriklerinde hangi katkının eklendiğini de uluslararası standartlarla belirlenmiş ‘E KOD’ aracılığı ile gözlemleyebilir, gıda üzerinde hangi amaçla kullanıldıklarını bilip buna göre satın alabiliriz.

Besin etiketinde E KOD listelenirken;

- E100 – E199 renklendiriciler
- E200 – E299 koruyucu maddeler
- E300 – E399 antioksidanlar, asitlik düzenleyiciler
- E400 – E499 kıvam arttırıcılar, dengeleyiciler, emülgatörler
- E500 – E599 asitlik düzenleyiciler, topaklanma önleyici maddeler
- E600 – E699 lezzet arttırıcılar
- E700 – E799 antibiyotikler
- E900 – E999 parlatıcılar, gazlar ve tatlandırıcılar
- E1000 – E1599 ek katkı maddelerini temsil eder.

Bu kodlama sistemiyle numaralandırılan katkı maddelerinin bilincinde olarak, besin etiketi okuyarak vücudumuza giren her maddeyi gerekli düzeyde kontrol edebilmiş, sağlığımızı korumak adına daha olumlu adımlar atmış oluruz. Tamamen organik beslenmek maalesef ki yaşadığımız dönemde hemen hemen imkânsız bir durum. Fakat sağlıklı beslenme ve bir o kadar önemli olan tüketici bilincine sahip olmak bizim elimizde.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın