Pamuğa alternatif geldi

17 Haziran 2015 Çarşamba   09:52

Hem gıda sanayi hem de enerji sektörü açısından önemli bir bitki olan `aspir`, İzmirli üreticilere Menemen`de düzenlenen `Tarla Günü` ile tanıtıldı.

Tarla Gününe İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ahmet Güldal, İlçe Tarım Müdürü Celal Sayılır, Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, Esnaflar Odası Başkanı Mesut Damar, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, Ziraat Odası Meclis Başkanı Veli Kan ve çiftçiler katıldı.

?İlçe Müdürlüğünün organizasyonuyla düzenlenen Tarla Günü`nde, aspir bitkisinin kullanım alanları ve üreticiye sağlayacağı getiri üzerinde duruldu.

Aspir, destekleme kapsamında

Tarla Günü`ne katılan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ahmet Güldal, son yıllarda aspir bitkisine olan ilginin arttığını vurguladı. Aspir tarımının yaygınlaştırılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının birlikte yürüttüğü çeşitli çalışmalar olduğu üzerinde duran Güldal, aspir bitkisinin destekleme kapsamında yer aldığını vurguladı.

Çiftçilere alternatif oluşturacak ürünleri yaygınlaştırmak amacıyla İl Müdürlüğü olarak çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Güldal, 1-2 yıl içeresinde aspir bitkisinin İzmir`de giderek yaygınlaşacağına inandığını sözlerine ekledi.

Biodizel yakıt elde ediliyor

İzmirli üretici için yeni sayılabilecek bir çeşit olan aspir ile ilgili bilgi veren Menemen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Celal Sayılır, aspirin ayçiçeği gibi önemli bir yağ bitkisi olduğunu söyledi. Gıda ve tekstil boyası üretiminde de kullanılan aspirden aynı zamanda biodizel yakıt da elde edildiğini belirten Sayılır, `Oleik tipi yağ` zeytinyağı kalitesinde olduğunu kaydetti. Son yıllarda gittikçe önem kazanan tarıma dayalı enerji ihtiyacında aspir bitkisi jet yakıtı üretiminde oldukça yüksek potansiyele sahip bir bitki olduğunun altını çizdi.

Aspirin, kuraklığa dayanıklı tek yıllık uzun gün bitkisi olduğunu anlatan Sayılır, üretici açısından ürünün pazarlama olanaklarının da geniş olduğu üzerinde durdu. Menemen`de pamuk tarımının sürdürülebilirliği için mutlaka ekim nöbeti yapılması gerektiğini ifade eden Sayılır, ekim nöbeti için aspirin iyi bir alternatif oluşturabileceğini vurguladı.

Aspir buğdaydan daha karlı”

Çiftçilerin aspir'e yönelmelerinin kendi çıkarlarına olduğunu ifade eden Sayılır, Bölgemizde aspir, buğday gibi kasım ayında ekilip, haziran ayında biçerdöverle hasat edilebilir. Aspir, buğdaydan daha karlıdır. Aspirde dekar başına net gelir, 350 TL, buğdayda ise 280 TL' dir. Aspir haziranda kaldırıldıktan sonra ayçiçeği veya başka bir 2. Ürün ekimini tavsiye ediyoruz. Buradan çiftçilerimize sesleniyorum, kasımda aspir ekip haziranda kaldırdıktan sonra ayçiçeği ektiğinizde net geliriniz desteklemelerle birlikte pamuktan fazla olacaktır. Bakanlığımızca verilen destekleme tutarı aspirde 50 kuruş, ayçiçeğinde ise 30 kuruş olup, ikisinin toplamı olan 80 kuruş destek, 50 kuruş olan pamuk desteğinden daha fazladır. Ayrıca hem aspirde hem de ayçiçeğinde pamuğa göre çok az işlem yapılmaktadır” dedi.

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/Pamuga-alternatif-geldi/1377