KEÇİLER, TOKİ VE ÇOCUK PARKI

27 Temmuz 2015 Pazartesi   08:00

Keçi sorunu, TOKİ'nin yolları ve çocuk parkına yetkililerden acil çözüm beklediğinin altını özenle çizdi.

 

Menemen'in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız Mahallenizin Sesi” projesi kapsamında Asarlık-Yeşilpınar Mahalle Muhtarı Abdullah Orak'ı Menemen TV stüdyolarında ağırladık.

 

S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

A.O: 1962 Muş-Bulanık doğumluyum. Nasibimiz 1976 yılında Menemen'e gelmek oldu. Liseyi Menemen Lisesi'nde okudum. Geçmişte fabrikalarda işçi olarak çalıştım. Devlet dairelerinde çalışma imkanı tanındı ama benim kafamda yurt dışı projem vardı. İlla yurtdışına gideceğim diye kafama koymuştum. Allah'ta niyetimi kabul etti. Rusya'da 26 ay çalıştım. Gelince Asarlık hattından bir araba aldım. Çok şükür o arabayla çoluk çocuğumuzu geçindiriyoruz. Çocuklarım arabada çalışıyor. Ben servis işi yapıyorum. Emekliyim. 5 çocuğum, 7 torunum var. Aynı zamanda büyükbaş hayvancılıkta yapıyorum.

 

S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?

A.O: 89 yerel seçiminde Asarlık köydü. Ben o zaman birinci aza oldum. 2004'e kadar birinci azalık yaptık. Sonra Asarlık müstakil belediye oldu. Asarlık beş mahalleye bölündü. Bizim mahallenin ismi de Yeşilpınar oldu. Yeni yurtdışından gelmiştim ve muhtar olmak gibi bir niyetim yoktu. Senin tahsilin ve bu konuda deneyimin var diyerek muhtar olmam için ısrar ettiler. Böylece muhtar olmaya karar verdim. İki dönem Asarlık Belediyesi ile çalıştım. Azalık ile başladığım muhtarlıkta bu üçüncü dönemim. İnsanlar için yaptığınız hizmetin sonucu Allah razı olsun deniyorsa o çok büyük mutluluk veriyor insana.

 

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

A.O: 5 bin diyebiliriz.

 

S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

A.O: Mahallemiz Asarlık'ın en sonunda, 752 TOKİ konutları da benim mahallemin sınırları içinde yer alıyor. TOKİ'nin olduğu alan gerçekten sorunlu. Yapılışta sorun var. Üç taşı almış koymuş ve hak edişi almış. Tamamen rant kapısı. Sosyal tesis yok, sağlık ocağı yok, iş merkezi, okul alan dışında. Dar gelirli orada yaşamını devam ettiremez. Ayrıca binaların yapılışında da sıkıntı var. TOKİ'deki bir diğer sıkıntı aciliyet gerektiren otobüs durakları ve otobüs güzergahları. Yollar çok bozuk. Bu konuda sıkıntımızı Menemen Belediyesi ve Büyükşehir'e ilettik. Birbirlerine yolluyorlar. Bence aralarında kopukluk var. İkisi arasında gidip gelmekten yoruldum. Büyük sıkıntılarımız var Asarlık olarak, ama muhatabı bulamıyoruz. Bunun yanında mahallemde yaşanan keçi sorunundan bıktık. Defalarca Kaymakamlık'a, Sağlık'a, İlçe Tarım'a, Çiftçi Koruma Malları'na ve Menemen Belediyesi'ne dilekçe ile başvurduk. Büyükşehir 600-700 ağaç dikmiş. Başladılar ağaçları kemirmeye. Keçilerin başıboş ortalığa yayılmasına karşıyız. Tutsunlar aralarında bir adam göndersinler meramız var. Keçinin ağzının değdiği ağaç yetişmiyor. Sorunlarımız çok. Yetkililerden bir an önce bize el atmalarını istiyoruz.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?

A.O: Hizmetlerin zamanında gelmemesiyle sorunlarımız birikmiş durumda. Ağırlıklı sorun yol ve imar sorunu. Bunlar kangren halini almış durumda. 

 

S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?

A.O: Maalesef bizim çocuklarımızın parkları şu anda minibüs ve otobüs güzergahları olmuş durumda. Bu konu ile ilgili gerçekten sıkıntı yaşanıyor. Menemen Belediyesi'nden bir yetkili arkadaş bayram sonrası için söz verdi. İnşallah sözünde durur. Ayrıca dere ıslah alanında ağaçlandırılan alanda Büyükşehir tarafından eylül ve ekim aylarında piknik alanı ve park gibi düzenlemeler yapılacağı belirtildi. Bunu da bekliyoruz. Çocuklarımızın enerjisini boşaltacağı bir alanımız yok.

 

S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

A.O: Şahsi görüşüm tabii ki, bölgede bir deprem anında en çok zarar görecek alan Asarlık'tır. Çünkü yapılan binaların yüzde 80-90'ı denetimsiz ve ruhsatsız. Böyle olunca haliyle malzemeden de çalınır. Zor bir mesele. Asarlık'ta daha da zor. Gelenek göreneklerimiz buraya göre farklı. Bir evde en az 4-5 çocuk. Beton blokların içinde zor yaşanır diye düşünüyorum.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

A.O: Başkan'la görüşme şansımız yok. Kendileri bir toplantı yaparsa davet edildiğimizde ancak görüşebiliyoruz. Bir sıkıntı varsa 5 bin kişi adına söylüyorum. Meseleye bu gözle bakılmalı ve bu değer verilmeli.  

 

S.D.B: Menemen Belediyesinden acil çözüm bekleyen sorunlarınız nelerdir?

A.O: En acil sorunumuz 9302 sokaktan sonra yukarıya doğru imar olmaması. Demin de dediğim gibi çocuk oyun parkları ile TOKİ etrafındaki kuru otların temizlenmesi.

 

S.D.B: Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?

A.O: Mesela mahallemizdeki mezarlığın etrafını hala çeviremedik. Aşağı yukarı 15 yıllık bir mezarlık. Kapısı kırıldı, kapısını bile Asarlık'taki 5 muhtar birleşip yaptık. Görevli verilmeli. Büyükşehirden geldiler, çizdiler ama bir karınca boyu ilerleme yok. Asfalt ve kanalizasyon yarım kaldı. Allah için süt hizmetini iyi aldık. Otobüs sorunu çözüldü. TOKİ içindeki yollar iki dere iki su arası. Arabaların  altı vurduğu zaman insanın içi acıyor. Yine TOKİ'de TEDAŞ ile sıkıntımız var. Cami ile durak arasında beş altı direkte ışık yok. Güvenlik sorununa neden oluyor.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

A.O: Emekle geçinen, inşaat ve fabrikalarda çalışan insanlar. Bağa, bahçeye gidenler de var. Gönül ister ki halı dokuma kooperatifimiz, tekstil atölyemiz olsun. Maalesef imkanlar bu.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu dernekler var mı? 

A.O: Mahallemde kurulu dernek yok ama Asarlık'ta kurulu birçok hemşeri derneği var.

 

S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?

A.O: Kendi mahallemde belediyeye bağlı bir spor kulübü var. Mahallem sınırları içinde spor sahası yok ama Asarlık'ta var. Biz de kullanıyoruz.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?

A.O: Sağlık ocağı Asarlık'ta çok önemli bir sorun. Yıllar önce 89 yılında biz yönetimi aldığımızda, sağlık ocağının yerini sağ olsun Celep Ailesi bize vermişti. O zaman Asarlık'ın bu kadar yoğunlaşacağının hesabını yapamadık. Zaman içinde yetersiz kaldı. Şimdi sağlık ocağı ile son ev arasındaki mesafe 2 bin-2 bin 500 metre oldu. Bu dönemde yeni sağlık ocağı için imza topladık ve Kaymakamlığa müracaat ettik. Yetkililer geldi ve keşif yaptı. Bina bulun dediler. Bitişiğimdeki mahalle muhtarı ile ortak çalışma yaptık ve 130 metrekarelik bir bina bulduk. İçinin dizaynını Asarlık ve Menemen'den hayırseverler yaptı. Doktorumuz işe başladı. Çok güzel bir güç birliği yaptık.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?

A.O: Mahallemde üç tane okulum var. Okullarla ilgili sıkıntılarımız çok. Eğitim bizim için çok önemli. Mahalle sınırlarım içinde yeni okul yapılması için eğitim alanı var. Ama kurumlar arasındaki anlaşmazlıktan yapılamıyor ve fatura da vatandaşa çıkıyor. Yetkililer sesimizi duysun.

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?

A.O: Eshot otobüslerinin akşam saatlerinde daha sık olmasını istiyoruz. Gün içinde yarım saat olması yeterli.

 

S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?

A.O: Mahalle kurulduğundan beri yaklaşık 35 yıldır kanalizasyonu olmayan sokaklar var. Hepsinin müracaatını yaptım. Üst yapı da, TOKİ'deki yollar, eski köyün orada imar olayı diye sıralanabilir.

 

S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?

A.O: Geçen yıl mahallemizde belediye tarafından bir iftar yemeği verildi. Ama bu yıl sanırım nazar değdi. Asarlık'ın hiçbir yerinde iftar yemeği yapılmadı.  

 

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?

A.O: Bence yeterli değil. Yetkiler de budandı. Kurumlar karşısında dikkate alınmak istiyoruz. Ben kendi adıma bir kurumdan bir şey istiyorsam onu halk için istiyorum.

 

S.D.B: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?

A.O: Müstakil belediye iken daha iyi hizmet alıyorduk. Belde belediyelerinin kapanması kötü oldu.

 

S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen'in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?

A.O: Menemen'in Sesi denince rahmetli Zübeyde Abla aklıma gelir. Bana çok yardımcı olurdu. Kendisini anmadan geçemeyeceğim. Menemen'in Sesi Gazetesi burada bu işi sürdürmek istiyorsa tarafsız olarak bizim söylemlerimizi yansıtmalı. Size başarılar diliyorum.

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/KECILER-TOKI-VE-COCUK-PARKI/1537