Muhtarlık Sorunları İletme Makamı Oldu Sorunları İletme Makamı Olduk

7 Eylül 2015 Pazartesi   08:00

S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

M.İ:  Adım Mehmet İnce, Alaniçi Mahalle Muhtarıyım. Mesleğim ormancılıktı. Orman Bölge Müdürlüğü´nden emekli oldum. Çalışma yaşamım da dahil olmak üzere hiç köyden ayrılmadım.

S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?

M.İ: Muhtarlıkta ilk dönemim. Emeklilik sonrası vatandaşların ısrarı ile aday oldum ve seçildim. Muhtarlığı severek yapıyorum.

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

M.İ: Mahallemizin nüfusu şu an 350.  

S.D.B: En çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir mahallenizde?

M.İ: Sokaklar ve mahalle aralarının asfalt ve bordür taşına ihtiyacına var. Altyapı olarak kanalizasyon sorunumuz var. 2012´de fosseptik yapıldı, sözde sızdırmasız kanalizasyon ama sızdırıyor, sürekli iletişim halinde olmamıza rağmen ona bir çare bulamadılar bir türlü. Geldiğim günden beri onunla uğraşıyorum. Çok kötü koku yapıyor. Yeri değişmeli. Şu an sorun devam ediyor. Özel İdare kanalı ile yapılan top sahamız ve çocuk oyun parkımız kötü durumda. Cami inşaatımız yarım. Başkan Tahir Şahin, ben çok yardım ettim, büyükşehir ise temelini ben attım diyor. Benim dönemimde devam eden yok. Başladım diyen var ama benim dönemimde bir kuruş yardım eden olmadı. Şu anda kendi imkanlarımızla kaba inşaat bitti. Bayağı zorlanıyoruz. Buradan hayırseverlere sesleniyoruz. El atarlarsa çok iyi olur.

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler nelerdir?

M.İ: Kanalizasyondan dolayı kışın bilhassa su baskınları oluyor. Bu konuda yoğun şikayet alıyoruz halktan.

S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?

M.İ: Var ama çok bakımsız. Oyuncaklar kırık. Yapıldığıyla kaldı bir daha da bir cıvata atan olmadı. Ayrıca bir oyun parkına daha ihtiyacımız var. 120-130 haneli yerde bir oyun parkı yetmiyor. Bir tane de öbür tarafa lazım.

S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

M.İ: Bizim zaten yer bina, bizde katlı bina yok. Olmadığı için de o konuda pek bir sıkıntımız yok.

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

 

M.İ:  Başkan´la aramız iyi. Bir sorunumuz yok. Ufak tefek bu işlerimiz de olsa daha iyi olacak.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi´nden en acil çözüm beklediğiniz sorununuz nedir desek?

M.İ: Var olan çocuk oyun parkımızın elden geçirilmesini ve bir tane daha yapılmasını. Bir de yine var olan top sahasının içine kum atılmasını, çevresine istinat duvarı çekilmesini acil olarak bekliyoruz.

S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?

M.İ: Şu an bordür taşı döşeniyor. İzmir Büyükşehir su şebekemizi tamamen değiştirecek. İhalesi verilmiş.  Bu ay sonunda mahalle aralarına asfaltlama girecek. Arazi yolları için talepte bulunduk. İnşallah başlanacak. Ama kanalizasyonuz hat safhada devam ediyor. Bunun giderilmesini bekliyoruz.

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

M.İ: Mahalle sakinlerimizin çoğu Demirçelik´te, Belediye ve özel sektörde çalışıyor. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık eskiye göre yok denecek kadar azaldı zaten. Tarım yok bizim orada.

S.D.B: Mahallenizin bir spor kulübü var mı? Spor sahaları ve sosyal tesisler mevcut mu?

M.İ: Spor kulübümüz yok. Çok amaçlı spor salonumuz var. Ama şu an cami olarak kullanılıyoruz.  

S.D.B: Mahallenizde kurulu dernek var mı?

M.İ: Yok.

S.D.B: Sağlık Ocağı var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?

M.İ: Sağlık ocağımız var. Haftada 1 gün aile hekimi geliyor. Onda bir sorun yok. İhtiyacı karşılıyor. Daha büyük ihtiyaçlar için de devlet hastanesine gidiyoruz.

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları var mı? Sorun yaşıyor musunuz?

M.İ: İlkokulumuz var. İlk 4 sınıf birleştirilmiş sınıf şeklinde eğitim veriyor. Diğer öğrenciler de taşımalı gidiyor. Okulumuzun kapı ve pencerelerinin değişmesi gerekiyor. Yapı iyi ama kapı pencere perişan. İlçe Milli Eğitim Müdürü´ne birkaç gün önce gittim. Ödenek yok dedi. Hayırsever biri bu işi üstlenirse çok mutlu olacağız. Yoksa çocuklar kışın perişan olacak. Eğitimde böyle bir sorunumuz var.

 

 

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili herhangi bir sorunu var mı?

M.İ: Eshot çıkmıyor. Bir tane köy arabamız var. Özel minibüs günde 4 sefer yapıyor. Menemen´de Eshot´un çıkmadığı 5 köy arasında yer alıyoruz. O konuda mağduruz. Neden gelmediğini vatandaş bana soruyor bir cevap bulamıyorum.

S.D.B: Mahallenizin alt ve üst yapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?

M.İ: Alt yapı yani kanalizasyon sorunumuzun çözülmesini bekliyoruz. Üst yapıyı da Büyükşehir başladı yapmaya.  

S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu?

M.İ: Ben bu zamana kadar yapmadım. Daha önce de yapılmıyordu.

S.D.B: Mahallenizde vatandaşın taleplerini ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?

M.İ: Vatandaşın talebini iletiyoruz onlar da bize ne derse gelip vatandaşa anlatıyoruz. Muhtarlık artık sorunları iletme makamı oldu. Aracı olduk. Bir de geldiğim günden beri yarım işlerle uğraşıyorum.  Bitebilirsem başarılı sayacağım kendimi.

S.D.B: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler ve  o mesleklerin ustaları var mı?

M.İ: Bir tek semerci ustamız var. Nusret Kelekli, yaşı 55-60 arası. Babadan almış bu mesleği. Evinin avlusunda yapıyor. Asıl mesleği semercilik değil. Belediye´den emekli. Babası vefat edince emekliliğin ardından baba mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Emeklilikte boş kalmamak adına çok talep olmasa da semer yapıyor. Baba mesleğini devam ettiriyor.

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi?

M.İ: Benim açımdan sosyal güvencesinin olmaması sorun değil. Ama emekli olmayan, sosyal güvencesi olmayan arkadaşlar var. Çok zor durumdalar. 860-870 TL para alıyoruz. 400´ü bağ-kur veya sigortaya yatırıyor. Geriye 400 TL kalıyor. Maaştan önce sosyal güvence olmalı. Yetki desen hiçbir yetkimiz kalmadı.

 

Bir iş yapmak için Menemen ve Büyükşehir arasında koşturuyoruz. Topu kimse tutmuyor. Biz de topun peşinde koşturuyoruz, hangisinde yakalayabileceğiz diye.

 

 

S.D.B: Eski muhtarları ve o dönemi düşündüğünüzde bugünkü muhtarlığı nasıl değerlendirirsiniz?

M.İ: Eski muhtarların yetkisi vardı. Şimdiki muhtarlığı düşünürsen artık hiçbir yetkimiz kalmadı. Demin de dediğim gibi sorunları yetkililere iletmede aracı makamı olduk. Bence bu kötü oldu. Eski yetkiler kalsa daha iyiydi. Bir iş yapmak için Menemen´e gidiyorsun Büyükşehir´e gönderiyor, Büyükşehir´e gidiyorsun Menemen´e gönderiyor. Topu kimse tutmuyor. Biz de topun peşinde koşturuyoruz, hangisinde yakalayabileceğiz diye.

S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?

M.İ: Sorunlarımızı iyi bir şekilde değerlendirip de yazarsanız memnun oluruz.

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/Muhtarlik-Sorunlari-Iletme-Makami-Oldu-Sorunlari-Iletme-Makami-Olduk/1699