Bu bitkinin kilosu 200 lira

8 Ekim 2015 Perşembe   08:00

 

Kış aylarının önemli şifa kaynaklarından ıhlamur, fiyatıyla altınla yarışır hale geldi. Geçen yıl kilogramı 100 liradan satılan ıhlamurun fiyatı yüzde 100 artarak bu yıl 200 liraya kadar yükseldi.

Yağmur nedeniyle köylülerin dağdaki ağaçlara çıkarak ıhlamur toplayamadığı ve toplanan ıhlamurların da tam olarak kurutulamadığı belirtildi.

Kurutma yerlerinde ıhlamurların çürüdüğünü ifade eden aktarlar ıhlamurun fiyatının toplanamaması ve kurutulamaması sebebiyle arttığını bildirdi.

Öte yandan Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan,  yaptığı açıklamada, tüketimi giderek artan ıhlamurda sonbaharla talebin yükselmeye başladığını ancak tüketicinin raftaki fiyatı görünce şaşkınlığa uğradığını söyledi. Ihlamur üretiminde önemli bir gerileme görülmemesine rağmen fiyatların artmasının "fırsatçıların" bulunduğunu savunan Ercan, ithalatın kaçınılmaz hale geldiğini, aksi durumda fiyatın 250 lira seviyesini görebileceğini ifade etti.

?Toptancılar fiyatı yükseltiyor?

Piyasanın önde gelen ıhlamur toptancılarının ürün üzerinde spekülasyon yaptığını, düşük fiyata aldığı ıhlamuru bekleterek yüksek fiyata satmak istediğini ileri süren Ercan, şöyle konuştu: "Ihlamur toptancıları, sezon başında köylüden kilogramı 40 liradan ıhlamur aldı. Köylünün elinde ürün azaldıkça fiyat 120 liraya kadar çıktı. Ancak toptancılar şu an ıhlamur alımını kesti. Toptancıların uyanıklığı yüzünden üretici ve tüketici mağdur olacak. Bunun adı resmen karaborsacılık ve fırsatçılık. Bebek ve hamilelere dahi gönül rahatlığıyla verdiğimiz bu şifa bitkisi, kirli bir oyunla karşı karşıya."

?Vatandaşlar alternatif ürünlere yönelsinler?

Menemen´de aktarlık yapan Fatih Sarı ise, ?Geçtiğimiz yıl 100 lira olan ıhlamurun kilosu bu sene 200 lira oldu. Olumsuz hava şartları nedeniyle ürün bu sene çok az. Bu fiyat daha da artabilir. Ihlamur şu anda büyük tüccarların elinde vatandaşlar almayarak fiyatı düşebilirler. Alternatif ürünlere yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Papatya, hatmi, zencefil, tarçın gibi bitkiler de ıhlamur gibi faydalıdır. Özellikle kök çaylarından hazırladığımız kış çayları vatandaşların tercih sebebi olabilir? dedi.

Haber: M. Hulusi YILMAZ

 

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/Bu-bitkinin-kilosu-200-lira/1804