İnsanımızı Mahalleli Olmaya Alıştıramadık

12 Ekim 2015 Pazartesi   08:00

S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

S.B: Hatundereliyim. İsmim Selahattin Başkak. Asıl mesleğim serbest meslek. İnşaat ustasıyım. Bir özel okulda 7 tane muhasebe yanında çalışmışlığım da oldu.

 

S.D.B: Hangi mahallemizde kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?

S.B: Hatundere muhtarı olarak ilk dönemim. Daha önceki muhtarların yaptığı hizmetleri yetersiz görmem ve arkadaşların tavsiyesiyle muhtar olmaya karar verdim. Tabii muhtar olmaya karar vermeden önce öncelikle aileme danıştım. Ailemin onayıyla bu işe girmeye karar verdim. 100 yıllık köyün mahalleye dönüşmesiyle ilk zorluğu yaşadım. Bu arada köy tüzel kişiliğinin tüm mallarını belediyelere devretmiş olduk. Artık işler başkanlarla çözülmeye başladı. Biz muhtarlar da sorunları başkanlarımıza iletme makamı olduk. Mahalle demeye zorlandık.

 

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

S.B: Nüfusumuz bin 500.

 

S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

S.B: En büyük sorunumuz insanları mahalleye alıştıramadık. Her gün karşılaştığım en büyük sorun bu. Muhtarsın yaparsın diyorlar. İnsanlarımızı biraz zor alıştırabileceğiz öyle görünüyor. Sürekli olarak eski tabiriyle her şeyi muhtardan beklemekteler. Tabela değişse bile insanımızı köy demekten alıkoyamıyoruz. Özellikle yaşlı amcalarımız köy bilmişler, köy gidiyor. Onları değiştirmek çok zor.

 

Cezaevinin getirisi değil götürüsü oldu

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?

S.B: Öncelikle yol sorunu. Ana yolumuzda sıkıntı var. Burası cezaevi oldu Adalet Bakanlığı tarafından. Köy tüzel kişiliğine ait bir bölge. Cezaevi inşası sırasında Hatundere yolunu inşaat haline getirdiler. Ama bunun devamında tamiri yapılmadı. Biz de bunu sürekli dile getirdik. Büyükşehir Belediyesi tamir ekibi geldi ve yama yaptı. Yetersiz kaldı. Büyükşehir´e yazdığımız dilekçeye olumsuz cevap geldi. İlçe Belediyesi yapmalı dediler ve Menemen Belediye Başkanımıza da bu konuyu ilettik. Başkan da büyükşehir yapmalı dedi. Aslında bu yolun yapımında Adalet Bakanlığının da desteği olmalı. Devlet desteği ile bu yol güzel bir şekilde yapılmalı. Ayrıca tünel girişi her yağmurda su basıyor ve yükseklik levhası bile yok. Büyükşehir keşif için geldi ama sonuç yok. Kısaca cezaevinin bize getirisi değil, götürüsü oldu. Daha önceki dönemdeki gibi köy kalmış olsaydık, bizim yolumuzdan kim proje çizdiyse sözleşmemizi yapardık kim bozduysa da ona yaptırırdık. Böyle de bir yetkimiz vardı. Şimdi ise sadece dilekçe yazmakla sorunu iletiyoruz. Yapacak bir şeyimiz yok.

 

S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?

S.B: Öyle bir parkımız yok. İhtiyaç tabii ki var. Menemen´e ve Menemen´in eski mahallelerine girdiğimizde her mahallede bir çocuk parkı görmekteyiz. Bunu da vatandaşlar haklı olarak bizden istemekteler. Ayrıca Menemen Belediyesinin her mahallede yaptığı çalışmaların altyapı eksiklerimiz nedeniyle bizim mahallemizde bir süre ertelenmesini rica ettik. İçme suyu ve kanalizasyon gibi büyük bir sorunumuz var. Büyükşehir altyapıyı bitirince parke taşı ve güzelleştirme yapılırsa daha güzel olur. Altyapı değişince talepte bulunacağız. O zaman park da yapılacağına inanıyorum.

 

S.D.B: Kentsel dönüşüm konusundaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

S.B: İki aylık muhtarken Menemen Belediyesi´ne de Büyükşehir Belediyesi´ne de başvurarak, buradaki cezaevi lojmanlarının beş kat üzerine proje yapıldığından, emsal gösterip buranın imara açılmasını talep ettim. Adalet Bakanlığı ya da Büyükşehir Belediyesi tarafından cezaevi çevresindeki büyük bir alanın orman olarak kaldığını gördük. Buraların imara açılmayacağını anladık. Bu şekilde kaldı. Hatundere´nin 180 ya da 280 dönüm yerini cezaevi aldı. Bunun yanında köy tüzel kişiliğine ait hayvancılık yapılan bölgeleri de onlar kapattı. Hayvancılıktan mahrum kaldık. Metro ovamızı böldü. Artı otoban. Bu nedenle elde kalan az bir parçayı böyle değerlendirmeyi düşündük. Ama olmadı.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

S.B: Başkanımla daha önceden de tanışmışlığımız vardı. Başkanımla iyi bir diyalog içerisindeyiz. Kendisi elinden gelen gayreti bizlere gösterdiğine inanıyorum.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

S.B: Menemen Belediyesi´nin bize verebileceği en acil hizmet; çöp konteynırı, parke taşıdır. Ama şu an bunlar Büyükşehir´in yapacağı altyapı çalışmasını beklemekte.

 

S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?

S.B: Hatundere´nin içme suyu yetersiz. Kanalizasyon sorunumuz var. Dumanlı Dağı mevkiindeki içme suyumuzun sit alanı olmadığını, içilir raporunun çıktığını, bölge haritasının alındığını büyükşehirden bize gelen bilgiden öğrendik. İhale aşamasına geldiğini en kısa zamanda yapılacağı bilgisini aldık. 9 köyün altyapı ihalesi içinde Hatundere de var. Yapım tarihi verilmese de bu da bizi sevindirdi.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

S.B: Büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Toprağımız kalmadı. Bizde ki gençler Aliağa tarafındaki fabrikalarda sanayide çalışıyor. Tarım derseniz sadece insanlar kendi ihtiyacını karşılamak için tarım yapıyor.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü ve dernek var mı? 

S.B: Maalesef ne spor kulübümüz ne de derneğimiz var.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?

S.B: Sağlık sorunumuz çok büyük. Aile hekimimiz haftada bir geliyor. Ama burada bir odası yok. Şu an okul içinde sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Yaz döneminde okul kapalıyken sorun yok ama okullar açılınca gelen vatandaş da çocuklar da rahatsız oluyor. Bu konuyu ilçe sağlık müdürlüğüne bildirdik. Bir mekan istiyoruz. Milli Eğitime ait iki lojmanımız boş durmakta. Hiçbir yetkili bize gelip şu şöyle olur demedi. Mahalleye dönüştükten sonra bu sıkıntılar ortaya çıktı. Çünkü köy tüzel kişiliğine ait yerleri devrettik. Daha önce bir şekilde muhtar yetkisini kullanıyordu.

 

Okulumuz Kapanmasın

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?

S.B: İlkokul var. 1 ve 2 ile 3 ve 4 bir arada okuyor. Bu da tamamen kapanma aşamasına geldi. Öğrenci sayısı az düşünülmekte. Şu an 16 öğrenci var. Okul açılınca bizzat İlçe Milli Eğitim Müdürü´ne gidip bu konuyu görüştüm. 1500 nüfuslu Hatundere´de 1´den 4´e kadar 80 öğrenci olduğunu tahmin ediyorum. Veliler okuldaki eğitimi ve yöneticiyi zayıf bularak öğrencilerin naklini Türkelli ve Helvacı´ya alıp okulu şu an kapatma aşamasına getirdiler. 16 kişi okulun devam etmesini istiyor. Biz de kapansın istemiyoruz. Çünkü Hatundere gelişmekte olan bir mahalledir. Her gün bir nakil gelmekte. Bu nedenle yetkililerle gerekli görüşmeleri yapacağım. Sorun neyse onun çaresine bakacağız. Üzerinde çalışıyoruz.

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?

S.B: Ulaşımla ilgili hiçbir sorunumuz yok. 13 tane minibüsümüz Menemen hattında çalışmakta. Aynı zamanda ESHOT da gerek öğrenciler gerekse 600 sayısına ulaşan gardiyanlar için ek sefer koymakta. Ulaşım konusunda Menemen´de oturuyor gibiyiz. İyiye de iyi demek gerekir.

 

S.D.B: Mahallenizin alt yapı üst yapı talebi var mı?

S.B: Alt yapıyı İZSU´dan bekliyoruz. Üst yapıyı da ondan sonra Menemen Belediyesi´nin yapacağına inanıyorum. Öncelik İZSU´da.

 

S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?

S.B: Hiçbir sosyal etkinlik yok. Mekan da yok zaten.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden gelen talepleri ne ölçüde karşılayabiliyorsunuz?

S.B: Bunların hiçbirini biz zaten kendi imkanlarımızla karşılayamıyoruz. Yetki, bütçe yok. Sadece sorunları ilgili makamlara bildiriyoruz.

 

S.D.B: Bugüne kadar sizi şaşırtan, unutamadığınız bir taleple karşılaştınız mı?

S.B: Mahalle muhtarı olduk vatandaşın evinin sigortası atmış, muhtar benim sigortam attı diye bana başvurdu. Şakayla karışık benim ki daha fazla attı dedim. Artık şalteri tamamen biz de kapattık deyip geçiyoruz.

 

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?

S.B: Muhtar maaşı 950 TL oldu. Ama 439 TL sigortaya yatırıyoruz. Emekli değilim. Çok az bir rakam kalmakta bize. Eğer bir yerde bin lira maaşla çalışsaydık en azından sigortamız yatardı. Maaşımız da elimize kalırdı. Sorunlar da cabası. Yetkiler tamamen bitmiş durumda. Bu konuda çok üzgünüz. Bu konuyu ne kadar milletvekiline anlatsak da çare bulamadık. Seçim öncesi sesimizi duysunlar.

 

S.D.B: Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek ne dersiniz?

S.B: Geçmişte muhtar karar aldığında kimse bozamazdı. Görevini yapmanın mutluluğunu yaşardı. Şimdi yapmak istediğimiz şeyi anında yapamıyoruz. Şimdi bütçesi, yetkisi olmayan gereksiz bir makam haline geldik. Kesinlikle eski dönem daha iyiydi. Bütçesine göre işini yapıyordu. Ertesi yıl kaldığı yerden devam ediyordu. Şu an böyle bir şansımız yok.

 

S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?

S.B: En azından üç ay, beş ay veya yılda bir gelip köydeki eksiklikleri sayfalarınıza taşımanız. Bu konuda iletişim halinde olmalıyız. Çözüme etkisi olur diye düşünüyorum. 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/Insanimizi-Mahalleli-Olmaya-Alistiramadik/1813