En büyük Sorunumuz: TARIMSAL SULAMA

2 Kasım 2015 Pazartesi   08:00

 

S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

K.Ç: Kadir Çam. 1962 yılı Telekler Köyü doğumluyum. Hala da orada oturmaktayım. Asıl mesleğim çiftçilik.

 

S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz? Bu işi seviyor musunuz?

K.Ç: 4 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Daha önceden azalık yapmıştım. İlk 94 yılında adaylığımı koyacaktım. Yaşın genç dediler. Bir dönem bekledim. 99 yılında aday oldum. 99 yılından bu yana muhtarlığa devam ediyorum.

 

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

K.Ç: Şu anki nüfusumuz 196.

 

S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

K.Ç: En büyük sorunumuz tarımda sulama amaçlı su sorunu. Köyümüzün altında 6-700 dönüm arazi var. Burayı sulayabilsek köyümüzün kaderi değişecek, halkımız daha çok kazanç sağlayabilecek. Bu büyük sıkıntı yaratıyor. Bunu DSİ mi, Tarım Bakanlığı mı kim yapacaksa yapsın. Tarım Bakanlığına başvurduk, ödenek yok denildi. Şu anda projemiz yarım duruyor. Toplulaştırma ve sulama amaçlı bir projeydi. 6 seneden beri bu su sıkıntımızı gideremedik. DSİ müracaatımıza 2 yıl geri ödemesiz 2 yıl sonra 10 yıl geri ödemeli cevabını verdi.  Biz de köyümüz fakir bunu ödeyecek durumda değiliz dedik. Fakat bir nevi bir yerden bu işi yaptırmamız gerekiyor. Toplulaştırma yapılmazsa bari sulama amaçlı olsun. Vatandaş arazilerini işlesin. 200 metrede derin kuyu bulduk suyumuz da var. 5-6 senedir orası kapalı vaziyette duruyor.  200-300 tonluk depo yapıp damlama sistemi ile araziyi sulayacağız. Köyümüzde sadece iki kişi derin kuyu vurdu, sulama yapıyor. Diğerleri yapamıyor. Bu konuya bence Tarım Bakanlığı el atmalı. Ayrıca bir diğer sıkıntımız da köyümüzün en altında hayvancılık yapan vatandaşlarımızın evlerinin ve damlarının bulunduğu kısma çöp aracı girmiyor. Oradaki mahalledeki çöpler alınmıyor. Yerimiz de var müsait. Oraya yol açılsın istiyoruz. Büyükşehir´e de, Menemen Belediyesi´ne de bu konuda başvurdum. Kim yaparsa yapsın.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?

K.Ç: En çok talep bu su meselesinden geliyor. Arazimiz sulanamıyor diyorlar.

 

S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?

K.Ç: Var. Allah razı olsun Aziz Başkanımız bir park yaptı.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

K.Ç: İyi, yanına gidince kendisiyle rahatlıkla görüşüyoruz. Sorunlarımızı iletiyoruz.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

K.Ç: Meydan düzenlemesi var bizim yapılmadı. Sırayla geliyoruz bekleyin dediler. Biz de Menemen Belediyesinin köylere yaptığı hizmetleri bekliyoruz. Herhalde bir zamanı vardır.

 

S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?

K.Ç: Büyükşehir Belediyemiz geçen yaz 85 metre uzunluğundaki istinat duvarımızı yaptı. İstinat duvarı üzerine Menemen Belediyemiz korkuluk yaptı. Büyükşehir Belediyemizden iki tane ufak ufak 8-10 metrelik iki yere daha istinat duvarı yapmasını bekliyoruz. Yapacağız dediler.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

K.Ç: Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık var. Gediz boyunda bağımız var. Kuru üzüm yapıyoruz. Zeytin ve sebze de yetişiyor. Köyümüzün altındaki arazi sulanabilse her şey yetişebilir.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu dernekler ve spor kulübü var mı? 

K.Ç: Yok.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı ya da hastane (Özel-Devlet) var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?

K.Ç: Sağlık ocağımız var. Haftada bir gün aile hekimi geliyor. Sağlıkta herhangi bir sıkıntımız yok.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?

K.Ç: Eğitim kurumu yok. Öğrenciler taşımalı eğitimle Emiralem´e gidiyorlar.

 

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunlarınız var mı?

K.Ç: Eshot otobüsleri güzergah değiştirdiği için ulaşımda mağduriyetimiz büyük. Daha önceden Emiralem regülatöründen geçiyordu. Çocuklarımız okula, hastalar hastaneye ulaşıyordu. Şimdiki yol regülatörden dönüp kanal boyu. Hasanlar, Haykıran, Belen üzerinden yolumuz çok uzadı. Kanal yolu dar. Şimdi gittiğimiz yol Regülatör köprüsünden daha tehlikeli bence. Eshotla bir gün kanala kaçacağız desem yeri var. Orası da eshot yolu değil. DSİ yolu aslında. Şimdi yeni bir köprü için başvuru yaptık. Cevap bekliyoruz.

 

S.D.B: Mahallenizin alt yapı üst yapı talebi var mı?

K.Ç: Alt yapıda bir problemimiz yok. Parke taşı yapılması gereken birkaç sokağım var. Bu da Menemen Belediyesi meydan düzenlemesi için gelince olur sanırım.

 

S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor mu? Kültür sanat alanında bir üretiminiz söz konusu mu?

K.Ç: Öyle bir şey yok.

 

S.D.B: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler var mı?

K.Ç: Çiftçilik, hayvancılık yapıyoruz böyle sanat üzerine meslekler bizde yok.

 

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?

K.Ç: Maaş biraz arttı ama sosyal güvence yok. Mesela ben Bağ-Kur´u yatıramadım. Bu nedenle sağlık güvencesinden yararlanamıyorum. Muhtarlar seçimle geliyor ama sigortasını  devlet yatırmıyor. Vekiller de seçimle geliyor ama onların yatıyor. Onunkini devlet yatırıyorsa benim de sosyal güvencemi devlet yatırmalı. Geçmişteki muhtarın yetkileri şimdi bizde yok. Muhtarlığın bir anlamı kalmadı. Sadece sorunları yetkililere iletiyoruz. Yetkim yok diyorum ama vatandaşa anlatamıyorum. Bu konuda zorluk yaşıyoruz. Bir yerde sırtımızdan yükü attık, hafifledik ama eski muhtarlık yetki anlamında daha iyiydi.

 

S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi ve Menemen TV) beklentileriniz nelerdir?

K.Ç: Gazeteniz çok iyi ve güzel. Beğeniyorum. İşbirliği içinde çalışmaya devam edelim.

 

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/En-buyuk-Sorunumuz-TARIMSAL-SULAMA/1886