Köye Dönüş İsteniyor

18 Aralık 2015 Cuma   08:00

Köye Dönüş İsteniyor

 

Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Turgutlar Mahalle Muhtarı Birinci Azası Hayrettin Varol´u Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.

 

S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

H.V: İsmim Hayrettin Varol. Turgutlar Mahalle Muhtarı Birinci Azasıyım. 1948 doğumluyum. Halen Turgutlar´da oturmaktayım. Bu görevi aza olarak devam ettirmekteyim. Memur emeklisiyim. Menemen Kaymakamlığından emekli oldum.

 

S.D.B: Kaç dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorsunuz?

H.V: Mahalle Muhtarımızın ve aza olarak ikimizin de ilk dönemi.

 

S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?

H.V:  57 nüfusumuz var. Daha önceleri nüfus daha fazlaydı. İlk göçümüz 1967-68´de başladı. O yıllar 70-80 hane vardık. Geçim sıkıntısı, ulaşım sorunu, eğitim durumu nedeniyle göç verdik. Yollarımızın kötülüğü nedeniyle insanlarımızı hasta olduğu zaman omuzda taşıyıp salla Gediz´i aşardık. Bu nedenle köyde zaman içinde nüfus çok azaldı. Gençler çalışmak ve eğitim için şehre gitti.

 

S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

H.V: Büyük sorunumuz olan Çukurköy ile aramızdaki 7 km´lik yolumuzun asfaltlama işini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ve Menemen Belediye Başkanımız Tahir Şahin´in destekleriyle yaptırdık. 1 Eylül´de başlandı Ekim´in 25´i gibi bitirildi. Ama başka sorunlarımız da var. Başta köy içinde yol açılımı olmak üzere mezarlık yolu, camilerin tamiratı, su sorunu var. İlçe Belediye Başkanımız sağ olsun yolları yapmak için iki kamyon bordür taşı gönderdi. Önce sokak aralarını açmamız gerekiyor. Ama mezar yolu düzgün olduğu için oraya sadece taş döşenecek.

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?

H.V: Köyümüz dağıldığı için köye geri dönüş programı yapalım diye uğraşıyoruz. Bu nedenle de ufak yollu bir dernek kurma aşamasındayız. Şu günlerde bununla uğraşıyoruz. Köylümüz geriye dönmek istiyor. O taleple bize geliyorlar. Hatta bazıları hazine yeri istiyor. Ekseriyetle köyün içinde çoğu evlerini sattı. Hazine yeri için geçenlerde milli emlağa gittim. Kiralama yoluyla yapabilirsin diyorlar.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?

H.V: İletişimimiz iyi. Başkanımızdan memnunuz. İşlerimizi aksamadan yürütüyoruz.

 

S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mı? Varsa nelerdir?

H.V: Yol durumumuz. Mezar yolu ve köy içi yolu ve camilerimizin bakımını istiyoruz.

 

S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?

H.V: Bozalan´la bizim köy arasında ikinci bir yol var. Bu da Çukurköy yolu gibi 7 km. Çukurköy´le olan bağlantımız büyükşehir tarafından yapıldı. Bozalan yolunu da Büyükşehir´den bekliyoruz.

 

 

S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?

H.V: Ekseriyetle emeklidirler. Hayvancılıkla geçim sağlamaktadırlar. Bir de 6-7 seneden beri doğal yaşam için köyümüze gelen imece evi var. Köyün 1-2 km. dışında yaşamaktalar. Şimdi dışardan da gelmek isteyenler var. Bu da büyük sorun. Ev, arsa talep ediyorlar. Bunu karşılayamıyoruz.

 

S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı? 

H.V: Mahallemizde spor kulübü yok.

 

S.D.B: Mahallenizde dernek var mı?

H.V: Şu an yok ama kurma aşamasındayız. Henüz isim düşünmedik. Derneğin amacı; köye fayda sağlamak. Köye geri dönüş programına yardımcı olmak. Bildiğiniz gibi köyün yerlerinin kullanımı belediyemizde. Bunlar için başkanımıza rica edeceğiz. Almak isteyeceğiz. Yani dernek kurarsak derneğin üzerine bu konuyu aktarmak istiyoruz. Yapılaşmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Oraları zaten tarla gözüküyor. Gelenlerin doğamızı bozmasını istemiyoruz. Doğayı bozmamak adına tedbirli davranıyoruz.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı var mı? Sağlık ile ilgili sorunlarınızı nasıl gideriyorsunuz?

H.V: Sağlık ocağımız yok. Süleymanlı, Emiralem, Çukurköy ve Menemen´e geliyoruz. Sağlık hizmetlerine ulaşmada bir sıkıntımız yok.

 

S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumları (Özel-Devlet) var mı?

H.V: Eğitim kurumumuz yok. Zaten bir çocuğumuz var. İlkokula gidiyor. Servisle Haykıran´a gidip geliyor.

 

S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?

H.V: Şu anda ulaşımla ilgili bir sorunumuz yok. Herkesin kendi arabası var. Zaten Çukurköy´den dolmuş çalışıyor. Yol da yapıldı. Bozalan yolu da yapılacak.

 

S.D.B: Mahallenizde alt ve üstyapı talepleri var mı? Varsa nelerdir?

H.V: Kanalizasyon sorunumuz var. Köy içinden geçen dere ıslahı yapılmalı. Ama o konularda daha hiç müracaat etmedik. Onlar sırada. Önce yol işi ile ilgileniyoruz. Zaman içinde bu konularda da büyükşehire başvuracağız. Üst yapı ile de Menemen Belediyesi ilgileniyor.

 

S.D.B: Mahallenizde sosyal etkinlik yapılıyor mu?

H.V: Evet yapılıyor. Her sene Mayıs ayının son pazarı köyümüzde yaklaşık 15 senedir köy şenliği yapıyoruz. O gün köy çok kalabalık oluyor. Yaklaşık bin kişi toplanıyor. Geleneksel bir şey oldu. Köyden gidenler geliyor. Yemekli mevlit okunan bir toplantı. Allah sağlık verirse bu sene yine yaparız inşallah.

 

S.D.B: Mahallenizde hala sürdürülen eski meslekler ve ustaları var mı?

H.V: Vardı. Maalesef artık yapan kalmadı. Mesela marangozluk, değirmen işi yapan 90 yaşını geçkin bir ustamız hala hayattı. İsmi Şerif Ahmet Oğlu.

 

S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?

H.V: Yeterli değil ama ülke şartlarına göre normal. Geçmişte muhtar köyün mülki amiriydi. Her şeyden sorumluydu. O sistem daha iyiydi. O zaman kaymakama bağlıydık. Şimdi belediyeye bağlandık. Belediyenin üzerinde yük çok fazla. 65 mahalle de ona bakıyor. Hepsi hizmet bekliyor. Ayrıca ben emekliyim ama muhtarların sosyal güvencesi olmaması büyük eksiklik.

 

S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi) beklentileriniz nelerdir?

H.V: Köyümüz için faydalı bir şeyler yapabilmek ve alabilmek. Bunları sizler aracılığıyla duyurabilmek.

 

S.D.B: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

H.V: Bildiğiniz gibi bizim bir de şelalemiz var. Bu şelaleyi canlandırmak istiyoruz. Bu nedenle 4 km. kadar olan şelale yolunun yapılmasını istiyoruz. Yapılırsa şelale daha hareketli olacak. Tabii ki doğallığın bozulmaması için asfalt istemiyoruz. Toprak kalsın ama biraz düzeltilsin. Düzgün bir patika yol olsun. Şu an çok engebeli. Ayrıca köy yakınına dışardan çok avcı geliyor. Olur olmaz zamanda gelip kuş ve tavşan avı yapıyorlar. Köyümüz kenarda kaldığı için dışardan gelen vatandaşlar çok rahat hareket ediyor. Çok silah atılıyor. Bundan rahatsızız. Bir de domuz çok. Domuzun zararı var her şeye. Sürek avı yapılsa çok iyi olur.

 

 

67-68 yılında başlayan göç sonucu şu an nüfusumuz 57 iken, okul çağında sadece 1 çocuğumuz var.



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/Koye-Donus-Isteniyor/2004