KUŞ CENNETİNE TESPİT

25 Kasım 2016 Cuma   08:00

KUŞ CENNETİNE TESPİT

Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, ?Kuş Cennetinde Sazlıklar Kuruyor´ başlığı altında 15 Kasım 2016 tarihinde ulusal basında çıkan habere 18 Kasım 2016 tarihinde alanda yasal tespit yaptırarak cevap verdi.

?Felaket tellallığı yapmak kimseye fayda getirmez?

Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Önal konu hakkında yaptığı açıklamasında, ?15 Kasım 2016 tarihinde ulusal basında ?Kuş Cennetinde Sazlıklar Kuruyor´ başlığı altında çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır, aslı astarı olmayan yalan yanlış beyanlara cevap vermek sorumluluğunu hissettim. Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği ile yaptığımız protokol çerçevesinde Kuş Cenneti alanının 12 yıl aralıksız tatlı su ihtiyacı birliğimiz tarafından karşılanmaktadır. Kamuoyunu bilgilendirmek açısından 18 Kasım 2016 tarihinde Sulh Hukuk Mahkemesi ile yasal tespiti gerçekleştirdik. Yapılan incelemelerde alanda su eksikliği olmadığı, tatlı suyun denize deşarjının yapıldığı tespit edildi. Bununla ilgili rapor önümüzdeki günlerde verilecektir. Görsel olarak yapılan tespitte suyun giriş ve çıkışlarının amacına uygun olduğu fotoğraflandı. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum ki, KUŞ CENNETİNDE TATLI SU İHTİYACI YOKTUR. Yalan haber yapanları alana davet ediyorum. Bin hektarlık alanda toplu iğne başı kadar alanı kapsayan su olmayan yerde fotoğraf çektirmesinler. Bu alan gölet değildir, baraj değildir. Takdir edersiniz ki, ekosistemde sular buharlaşarak çekilecek ve daha sonra tekrar dolarak alanda ekosistemi oluşturacak. Sadece temmuz ve ağustos ayında alanda suyumuz eksilebilir. Felaket tellallığı yapmak kimseye fayda getirmez. Bu cenneti korumak hepimizin görevidir. Bu alana tatlı suyu vermek sonbahar, ilkbahar ve kış aylarında yapılan protokolle tanımı yapılmıştır. Yaz aylarında buharlaşmayla suyumuz eksilebilir, ama asla kuruyan sazlık ve ölen balık yoktur. Ekolojik olarak sorun değildir. Çünkü bu bölgedeki sığlaşma yada çamurlaşma pek çok kuş türleri için uygun beslenme alanlarına neden olmaktadır. Tatlı ve tuzlu suyun olduğu tüm dünyadaki kuş cennetlerinde bu böyledir. Yılda maksimum iki ay alanda az su olması ekosisteme bütünlük açısından fayda sağlamaktadır? diye ifade etti.

Kuraklık var ama kuş cennetinde problem yok

7 aydır bu alana yağmur yağmazken alanın doluluğuna da değinen Önal, ?Bu suyun nereden geldiğini veya kimler tarafından verildiğini merak ediyorum? sorusunu haberi yapan yetkililere yöneltti. Sözlerini sürdüren Önal, ?10 bin dönümlük alanımızda yaklaşık 5 milyon metreküp su yıl içerisinde verilmiştir. Alana her yıl verilen suyun kayıtları Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği´nde mevcuttur. Bu suyu da sonbahar, ilkbahar ve kış aylarında ve yazın da çiftçiden artan suyla Emiralem Regülatöründen, Seyrek, Kesikköy ve Ulukent Sekonderlerinden kuzey ve güney tahliyeye su deşarjı gerçekleştirerek karşılamaktayız. Ayrıca DSİ Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu Maltepe Pompa İstasyonuyla Y-16 kanaletlerinden de su iletimi alana yapılmaktadır. Bu pompa istasyonunu gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanımız sayın Veysel Eroğlu´na da buradan teşekkür ediyorum.

Bu alana su verebilmek için birliğimin yapmış olduğu işletme bakım-onarım ile elektrik faturaları da birliğimizde mevcuttur. Son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu´nun başkanlığını yaptığı kısa adı İZKUŞ olan Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birlik Başkanlığı adına bürokratlarını bu alandaki suyla ilgili kimin doğru kimin yanlış beyan verdiğini ortaya çıkarmak için açıklama yapmaya davet ediyorum. Ekosisteme tatlı su temini hakkında protokol çerçevesinde herkes görevini yapmaktadır. Felaket tellallığı yapanlara sesleniyorum endişeye mahal yok? dedi.

 Haber: S.Derya BOSUT

 

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/haber/KUS-CENNETINE-TESPIT-/2739