20 Yaş Dişleri Her Yaşta Sorun Yaratabilir
Mehmet Ergüneş

20 yaş dişleri birçoğumuzun korkulu kâbusu. Bunun sebebi bazen çevremizden bu dişlerle ilgili duyduklarımız, bazen bu dişlerin çekim aşamalarıyla ilgili rivayetler, bazen ise dişlerin ağıza sürmesi aşamasında hissedilen ağrılardır. Ağzımızda en son sürerek yerleşen dişler olan 20 yaş dişleri artık çeneler içinde kendine yer bulamıyor. Bunun en büyük sebebi ise beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi. Yumuşak gıdalarla beslenmeye başlamamız sebebiyle çenelerimiz evrimin de etkisiyle küçülüyor. Bu da hem dişlerin sürememesine hem de sürme zamanlarının değişmesine sebebiyet veriyor.

20 yaş dişleri diğer bir ismi akıl dişleri olan dişlerdir. Bu dişler ağıza en son süren dişlerdir. 20 yaş dişi olarak adlandırılmasının sebebi ise bu dişlerin 18-25 yaş arasında sürmeleri ve ağızdaki yerlerini almalarıdır. Çoğu insanda alt ve üst çenede her yarım çenenin en arkasında birer adet olarak toplamda dört adet olarak yer alırlar. Bazı insanlarda dörtten az sayıda bulunabilirler. Bu dişlerin sizi ne zaman rahatsız edeceği belli değildir. Çünkü diğer dişler gibi standart bir sürme zamanları yoktur. Bu diş 60 yaşında bile sizi rahatsız etse hiç şaşırmayın. 

Bu dişlerin tek sıkıntısı ne zaman süreceklerinin belli olmaması değildir. Sürme zamanlarında ki ağrı, dişlerin etrafında oluşabilen kisttik yapılar, enfeksiyon, kök erimesi, yandaki dişte çürük, ağız açamama, ateş, şişlik gibi problemlere de yol açabilirler.

Bazı kişilerde 20 yaş dişleri oluşur ama tam olarak süremez. Bu dişlerin bir kısmı ağız içinde görünürken geri kalanı gömülü haldedir ve bu dişlere de yarı gömülü 20 yaş dişleri denilmektedir. Bu dişlerde yemek birikmesine bağlı olarak da enfeksiyon ve çürük gelişebilir. Komşu dişlere baskı yaparak çürüklere sebebiyet verebildiği gibi dişlere baskı yaptığı için çapraşıklıklara da sebep olur.

Yirmi yaş dişlerinin en sorun yarattığı işlem dişlere bağlı gelişen kistlerdir. Dişin içinde geliştiği kese sıvıyla dolup genişleyebilir. Bu da kiste dönüşmesine yol açar. Kist büyüdükçe kemikte erimeye, sinire baskıya, komşu dişlere kök harabiyetine sebebiyet verebilir. Kemiğin fazla erimesi çene kemiklerinde kırıklara kadar giden sorunlara yol açabilir. 20 yaş dişleri eğer gömülü ise lokal anestezi altında yapılan minör cerrahi operasyonlar ile çekilir. Çekim sonrasında da uyulması gereken kurallar vardır.

-    Sonrası tampon 30 dakika süreyle orda tutulmalıdır.
-    Tampon atıldıktan sonra kanamayla ilgili bir sorun varsa mutlaka diş hekimine danışılmalıdır.
-    Çekim sonrası uyuşukluk geçene kadar bir şey yenilip içilmemelidir. Bu süre ortalama 2-3 saattir. Çekim günü yumuşak ve ılık beslenme yapılması gerekmektedir.
-    Çekim sonrası 2 gün sigara alkol kullanılmaması gerekir.
-    Çekim sonrası dikiş atılmışsa bir hafta sonra dikişlerin alınması gerekir.
-    2 gün boyunca tükürme ve çalkalama yapılmaması gerekir çünkü bu durum kanamaya sebebiyet verebilir.

Sağlıklı gülüşler...

Sorularınız için; disizmir@gmail.com - www.disizmir.net

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/yazar/20-Yas-Disleri-Her-Yasta-Sorun-Yaratabilir/1365