Obezite ve Diş Sağlığı
Mehmet Ergüneş

Obezite sadece kendisi değil diğer sebep olduğu hastalıklar da gözetildiğinde belki de çağın hastalıklarından biri. Hipertansiyon, diyabet, organlarda yağlanma, kalp sorunları gibi birçok hayatı tehtid eden problemin yanında dişlerde ve diş etlerinde de sorunlara sebep olabilir.
Obezite ne yazık ki dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artan bir hastalık. Hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkisiyle olabilen obezite çözümü oldukça zor olan sabır ve irade gerektiren bir hastalık.
Obezite sebebiyle kişilerde genel sağlık sorunlarının yanında diş eti problemleri de görülürken, aynı zamanda diş eksikliğine bağlı yumuşak beslenme alışkanlıkları, besinleri parçalayamadan yutmak zorunda kalmak da obeziteye sebep oluyor.
Ayrıca obeziteyle birlikte değişen yeme alışkanlıkları da diş çürüklerine sebep olabilir. Yumuşak beslenme, sürekli yeme isteği, gece kalkıp yemek yemek, akşam yatmadan önce atıştırmak dişlerin üzerinde bakterilerin çürük yapabileceği bir zemin hazırlar.
Günümüzde gelişen teknolojinin yanında getirdiği hareketsiz yaşam tarzı, dengesiz beslenme, stres, yumuşak ve yanlış beslenme obeziteyi artırmakta ve her yaşta görülmektedir.
Özellikle çocukluk çağlarında sık görülen dengesiz ve yanlış beslenme gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde obeziteye sebebiyet vermektedir. Bununla beraber fazla kilolu çocuklarda ve bireylerde diş çürükleri de sıkça görülmektedir. Kişi sürekli olarak dişlerini fırçalamadığı durumda diş çürüklerinin ve plağa bağlı diş eti hastalıklarının görülmesi kaçınılmaz olmaktadır.
Yapılan araştırmalarda obez kişilerde sadece diş çürüğü değil diş eti problemlerinin de sıkça görüldüğü belirlenmiştir. Diş kaybının obeziteyle olan ilişkisi de bu bağlamda iki taraflı olarak düşünülebilir. Diş kaybı olanların yemeklerini daha hızlı yedikleri ve bu nedenle tam parçalayamadan yuttukları ve doyma süresine ulaşana kadar daha fazla besin aldıkları, daha yumuşak gıdalarla beslendikleri söylenebilir. Doygunluk hissi ise bu kişilerde daha geç oluşmaktadır ve bu da yine daha fazla yemek yenilmesine sebep olmaktadır.
Farklı bir teoriye göre ise obezlerde beslenme alışkanlıklarından da kaynaklı olarak diş çürüklerinin arttığı, buna bağlı diş kaybı ve diş ağrısının da arttığı dolaylı yoldan beslenmenin yine bozulduğu görülmektedir.
Normal şartlarda biliyoruz ki hiçbir şikayeti olmayan kişilerin bile altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmeleri gerekir. Bu durum çürüğe yatkın kişilerde ve beslenme alışkanlıklarından dolayı çürüğün fazla görüldüğü kişilerde ki obez bireyler de bu gruba girmektedir daha elzem bir durumdur. Ayrıca obezitenin sebep olduğu hastalıklar da diş eti problemlerine yol açabilir. Bu problemler de direkt ya da dolaylı yoldan diş kayıplarına sebep olabilir.
Son yıllarda obezitenin artmasıyla obezite ve diğer hastalıkların ilişkisi de daha fazla araştırılmaya başlandı. Bu da gösterdi ki dişsizliğin neden olduğu sıkıntılardan biri de obezitedir. Yiyecekler tam öğütülmediği için bu kişilerde mide ve sindirim sistemi problemleri de daha sık görülür. Sonrasında mide problemi yaşayan kişiler yumuşak diyete yönelir ve sonuç yine obeziteye davetiye çıkarmak olur. Dişsizliğin yanında stres ve psikolojik etkenler de obezliğe sebep olabilir. Obezlerde sistemi etkileyen hastalıklar da daha fazladır ve kontrol altına alınmaları zorunludur. Obezite sonucu tüm vücut fonksiyonları bozulur. Sağlık ağızdan başlar söyleminde olduğu gibi obezite mücadelesi de ağızdan başlar. Hem yediklerimize dikkat etmeli hem de tam olarak çiğneyebilmek için eksik ve çürük dişleri tedavi ettirmeli, var ise diş eti problemiyle yüzleşip ağız bakımını iyi yapmalıyız.
Sağlıklı gülüşler...
Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/yazar/Obezite-ve-Dis-Sagligi/1431