Diş Etindeki Koyu Renklenmeler
Mehmet Ergüneş

Her dokunun olduğu gibi diş etinin de sağlıklı bir görüntüsü, rengi, dokusu vardır. Belirli hastalıklar ya da kötü alışkanlıklar sonucu bu sağlıklı görünüm ve yapıda bozulmalar meydana gelir. Tedavi edilmesi için ise bu kötü alışkanlıkların bırakılması, var olan sistemin, hastalıkların iyileştirilmesi ya da kontrol altına alınması, iyileşmemesi durumda da diş etine bazı müdahaleler yapılması gerekebilir.

Sağlıklı diş eti açık pembe renginde; sıkı formda, portakal kabuğu gibi hafif gözenekli yapıdadır. Çeşitli faktörlerle diş etlerinin sağlıklı yapısı bozulabildiği gibi renginde de değişiklikler olabilir. Ancak rengi koyulaşan her diş eti sağlıksız değildir. Bunu iyi ayırt etmek gerekir. Bazen ırksal faktörlerle, bazen ise kötü alışkanlıklar sonucu diş etlerinin rengi değişmekte açık pembe renginden mora doğru giden renklerde görünüm almaktadır.

Bu durum görünüm olarak estetik olmayan bir duruma yol açmakta, estetik beklentisi yüksek olan, görünümüne önem veren hastalarda sorun olmaktadır. Aslında bu koyuluklar diş etlerinde melanin pigmentinin artması sonucu olmaktadır ve melanin genel olarak vücutta renk veren pigmenttir.

Sigara içmek ön bölgedeki diş etlerinde daha çok olmak üzere melanin pigmentasyonuna sebep olmaktadır ve diş etleri pembe görünümünü kaybetmektedir. Renklenmeye sadece sigara değil metal destekli kaplamalar, amalgam dolgular ve tüketilen farklı yiyecekler de sebep olmaktadır. Bu durumda da diş eti koyu bir renk almaktadır.

Bazı hastalarda güldüğünde görülen dişetleri özellikle sigara içiyorsa siyaha yakın renkte mordur. Bu durumlar uzun olmayan işlemlerle, herhangi bir soruna yol açmadan, ağrısız olarak giderilebilmektedir. Kısa ve basit işlemlerle estetik görünüme kavuşmak mümkündür.

Ağız içinde çeşitli sebeplerle olabilen bu renklenmelere diş hekimleri sıklıkla rastlamaktadır. Melanin birikiminden bahsetmiştik ama iç kaynaklı yani vücut kaynaklı renklenmelere demir elementi ve bilirübin de sebep olabilmektedir. Melanin birikmesi en sık olarak güldüğümüzde de görülen çene kemiğine yapışık olarak bulunan dişetlerinde görülmektedir. Morluğun altında genellikle pembe diş eti görülmektedir.

Vücudun genel sağlığı üzerine bu renklenmelerin herhangi bir etkisi olmamaktadır. Ancak güldüğümüzde ortaya iyi olmayan bir görüntü çıkar. Yaş ve cinsiyetle de orantılı olarak özellikle bayanlar estetiğe ve görünüme daha önem verdikleri için bu durum sorun oluşturmaktadır.

Tedavisinde cerrahi, lazer gibi yöntemler kullanılmakta ve doğru uygulamalar ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Düzenli yaptığınız diş hekimi kontrollerinizde bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz.

Sağlıklı gülüşler...
Sorularınız için; disizmir@gmail.com - www.disizmir.net

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/yazar/Dis-Etindeki-Koyu-Renklenmeler/1439