ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BİLİNEN ADIYLA DİSLEKSİ
Sude Kaplan

Halk arasında daha çok disleksi adıyla bilinse de disleksi, öğrenme güçlüğünün çeşitlerinden sadece biri. Her yıl okul hayatına başlayan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun yaşadığı zorlanmalardan biri öğrenme güçlüğü. Disleksi ismi öğrenme güçlüklerinden sadece birini açıkladığından dolayı sınırlı kalacağı için ben yazımda size öğrenme güçlüğünü ve alt dallarını açıklayacağım. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin son derece dikkat etmelerini gerektiren öğrenme güçlüğünü gelin beraber ele alalım.

Nedir Bu Öğrenme Güçlüğü/Disleksi?

Tam anlamıyla açıklamak gerekirse bilgiyi zihne işlemleme sürecinde ve bilgiyi öğrenme sürecindeki problemi yansıtmaktadır. Bu problemler; dinleme, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik becerileri alanında olabilmektedir. Bu çocukların zeka düzeyleri normalin üstünde ya da normal düzeyde olmasına rağmen öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar, onlardan beklenen akademik başarıyı sağlayamamaktadırlar. Genellikle ilköğretim çağında ortaya çıkmasına rağmen okul öncesi dönemde de sinyallerini göstermektedir. Erken konan tanı sürecinde çocuğun yaşıtlarıyla benzer performans gösterme düzeyleri artmaktadır.

 Özgül Öğrenme Güçlükleri

- Disleksi; Okuma alanında yaşanan güçlüktür.
- Disgrafi; Yazma ve imla güçlüğü
- Afazi; Konuşmayı anlama ve konuşma güçlüğü
- Diskalkuli; Matematik becerileri alanında yaşanan güçlüktür.

Tanılama sürecinin devamında öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların organize olma becerilerini, özdüzenleme becerilerini ve özsaygılarını geliştirme konusunda psikolojik danışmanlık hizmeti almakta fayda olacaktır. Bu çocukların öğrenme ortamının düzenlenmesinde, ebeveynlere tavsiye ve öneriler doğrultusunda psikolojik danışmanın önemli bir rolü vardır. Bu çocuklarla çalışırken okul ve ev ortamının benzer şekilde ilerlemesinde fayda olacaktır. Ayrıca çocuğun kuracağı arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmeye yönelik de psikolojik danışmanlık hizmeti çocuğa fayda sağlayacaktır.



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/yazar/OZGUL-OGRENME-GUCLUGU-BILINEN-ADIYLA-DISLEKSI/1697