Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Sude Kaplan
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
HAYAT YOLCUSU
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
Okula Uyum Sorunu / Çocuğum Okula Alışmadı.
3 Ekim 2022 Pazartesi

Ziller çaldı, çocuklar okullarına başladı. Özellikle ilkokul birinci sınıf düzeyindeki çocuklarda sıklıkla karşılaştığımız okula uyum sürecinde zorlanmalar bu yılda aileleri kaygılandıran konulardan biri oldu. Okullarına uyum sağlamaya başlayan çocuklar ve hala aileden kopmakta güçlük çeken çocuklar oldu. Bugün yazımda çocuklar okula uyumda neden zorlanır? Peki, aileler bu noktada nasıl bir yol izlemeli? Gibi sorularınıza yanıt vereceğim.

Öncelikle çocuklarımızın pandemi çocukları oldukları unutulmamalı. Yaşamlarının çok büyük bir kısmını evde ve sadece ebeveynlerini görerek geçiren çocukların ailelerinden kopmalarında zorlanmaları çok normal. Bu çocukların ya da ebeveynlerin istemediği ve beklemediği bir durumdu. Bunun yanı sıra ailelerinden kopmak çocuklar için zaten zor bir durum. Bilmediği, tanımadığı bir ortama uyum süreci. Bu noktada ailelerin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında kıyaslama yapmamak geliyor. Komşunun çocuğu okula alıştı, sen alışamadın gibi cümleler çocuğu okula sevmekten çok uzaklaşmasına sebep olacaktır.

Peki, ne yapılmalı?

            Öncelikle çocuğunuzun okula yönelik olumsuz tutumunun sebepleri anlaşılmalı.

            Bu sebepler okuldan korkma, anneden-babadan ayrılmak istememe, temizlikle ilgili takıntılar, kurallara uymak istememe gibi çeşitleri ve farklı sebeplerden dolayı olabilir.

            Çocuğun okula gitmek istememe sebebi neden dolayı kaynaklandığı anlaşılmalı.

            Okula yönelik olumlu duygular besleyici etkinlikler yapılmalı.

            Sınıf öğretmeni/rehber öğretmen gibi okul kanadından destek alınmalı.

            Okulda çocuğa sorumluluk verilmeli. Örneğin fotokopi kağıtlarını dağıtmak, sınıf başkanı olmak gibi. Sorumluluğu olan çocuk kendini okula ait hissedecektir.

            Çocuğa okulun güvenli bir ortam olduğu öğretilmedir.

            Okula uyum sürecinde anne-baba verdiği sözleri tutmalıdır. Örneğin öğlen yemek saatinde geleceğim denildiyse gelinmelidir. Çocuk kendini terk edilmiş hissetmemelidir.

Aile tüm seçenekleri yapmış ancak hala okula uyum sağlanamamışsa bir psikolojik danışmanlık hizmeti almakta fayda olacaktır. Oyun terapisi ile çocuğun yaşadığı zorluklar üzerine çalışmalar sürdürülebilir. Okul çocukların mikro sistemden makro sisteme geçtikleri ilk dünyadır. Bundan dolayı zorluklar yaşanabilir. Bunu en sağlıklı şekilde atlatabilmek adına psikolojik danışman - psikolog gibi uzmanlardan destek almak önemlidir. Çocuğun okulu ilkokul döneminde sevmesi son derece önemlidir. Okula yönelik tutumu olumlu olursa ilerleyen yıllarda da okulu severek gitmeye devam edebilir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın