BAYRAM SOFRASI
Selin Koncagül Kupsar

ANANEDEN Çİ BÖREK

MALZEMELER

-3 bardak un
-1 yemek kaşığı sirke
-Tuz
-Aldığı kadar su
-2 yemek kaşığı zeytinyağı

İÇ HARÇ
-250 gr. GÜLEÇ PİLİÇ az yağlı kıyma
-Soğan
-Tuz – karabiber
4-5 yemek kaşığı su

KIZARTMAK İÇİN
Sıvıyağ

YAPILIŞI

-Geniş bir kapta unu, tuzu, sirkeyi, kullanıyorsanız sıvı yağı su ilave ederek kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun. Sonra 15-20 dakika üstüne nemli bez örterek dinlenmeye bırakın.

-Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin. Soğanı rendeleyerek veya çok ince kıyarak içine ilave edin. Suyla yumuşak bir kıvam elde edin.

-Dinlenen hamurdan bezeler yapın bezeleri ufak tabak büyüklüğünde açın.

-Açtığınız hamurun bir tarafına 1 yemek kaşığı kıyma koyun, yayın hamurları yarım ay şeklinde kapatın.

-Kenarını iyice kapatın ki iç harç dışarı taşmasın.

-Börekleri çok bekletmeden kızartırsanız daha iyi sonuç alırsınız iç harç böreklerinizi sulandırmadığı için.

-Kızartma tencerenizde bol sıvıyağı kızdırın iyice kızınca börekleri sıcak olarak servis edin.


BABAANNEDEN HAŞHAŞLI ÇÖREK

MALZEMELER

-1 tatlı kaşığı yaş maya

-Yarım çay bardağı sıvı yağı

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı toz şeker

-4 su bardağı un

-Aldığı kadar ılık su


İÇ HARÇ

-450 gr çekilmiş haşhaş

-2 su bardağı sıvı yağı

ÜZERİ İÇİN

-2 adet yumurtanın sarısı

YAPILIŞI

-Bir kaba yaş mayayı ve şekeri koyalım, üzerine ılık suyu koyalım, ılık suda mayayı eritelim maya şeker ve su yardımı ile kabardıktan sonra içine tuzu koyalım ve iyice karıştıralım.

-Unu ilave edelim ve üzerine yavaş yavaş ılık suyu ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.

-Hamurun üzerini nemli temiz bir bezle kenara alıp en az 30 dakika dinlendirelim.

-Mayalanan hamuru 10 eşit bezeye ayıralım bezeleri oklava ile ortaca büyüklükte açalım.

-İçi için; bir kaba çekilmiş haşhaşı, sıvı yağı koyalım ve karıştıralım açtığımız hamurların üzerine haşhaşlı karışımdan sürelim ve üst üste yerleştirelim ve kare şeklinde keselim.

-Sonra kare kestiğimiz hamurları 2 parmak kalınlığında, şerit şeklinde keselim şeritlerin her iki ucu ters tarafa çevrilerek burulur ve tepsiye dizelim.

-Hamurların üzerine yumurtanın sarısını sürüp, önceden ısıtılmış 200° fırında 20 dakika pişirelim.

-Dinlenen çöreklerimizi biraz soğuyunca servis edelim.

 

ANNEDEN REVANİ TATLISI

MALZEMELER

-4 adet yumurta

-1 su bardağı şeker

-1/2 su bardağı sıvı yağ

-1 su bardağı irmik

-1 su bardağı yoğurt

-2 su bardağı un

-1 paket kabartma tozu

-1 paket vanilya

-Bir miktar rendelenmiş limon

 

ŞERBETİ İÇİN

-3 su bardağı şeker

-3 su bardağı su

-1/2 limon

YAPILIŞI

-İlk olarak şerbeti yapalım ki revani olurken o bir yandan soğusun, su ve şeker, kıvamı bir miktar yoğunlaşıncaya kadar kaynatılır ve limonun suyu ilave edilir ve şerbet soğumaya bırakılır.

-Yumurtalar ve şeker, güzelce kabarana kadar çırpılır yoğurt ve sıvı yağ eklenerek çırpmaya devam edilir sonra irmik, kabartma tozu, vanilya, un ve limon kabuğu da eklenerek bir miktar daha çırpılır.

 


-Dibi yağlanan tepsiye dökülen hamur önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir fırında çıkarılan revani, ılınıncaya kadar beklendikten sonra şerbeti verilir.

-Şerbetini iyi çekene kadar oda sıcaklığında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

Ve son olarak ailecek herkese iyi bayramlar dileriz! 

 

 



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/yazar/BAYRAM-SOFRASI/289