S`eline Sağlık
Selin Koncagül Kupsar

Yavaş yavaş yeme kültürümüz değişmeye başlamış yenilikler kapımızı çalarken annemizin o güzelim keklerinin yerini biraz daha değişik tatlar almaya başlamışken bu değişimin dışında kalmak pekte eğlenceli olmaz o zaman günlerimiz için, hafta sonu kaçamaklarımız için gelsin muffin`ler, cup cake`ler, tart`lar...

         Muffin`ler ve Cup Cake`ler çok karıştırılsa da, hamurları hemen hemen benzer olsa da temel ayrılma noktaları Cup Cake içi dolgu kremalı, Muffin ise Cup Cake`e göre daha büyük kaba hamurdan oluşur.

 

YABAN MERSİNLİ MUFFİN

 

MALZEMELER

 

1 adet yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı yoğurt

1/4 su bardağı sıvı yağ

2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 tutam tuz

1 su bardağı taze yada donmuş yaban mersini

 

YAPILIŞI

 

-Yumurta ve şekeri şeker iyice eriyene kadar çırpıyoruz ardından kek hamurumuzun içerisine yoğurt ve sıvı yağımızı da ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.

-Hamurumuza un, kabartma tozu ve tuzumuzu da ilave edip en son yaban mersinlerini ekliyoruz.

-Hamurumuzu sürahiye boşaltıp tekli kalıplarımıza döküyoruz.

-180 derecelik önceden ısıtılmış fırınımız da üstleri çatlayana kadar pişmeye bırakıyoruz.

 

 

 

ÇİKOLATALI CUP CAKE

 

YAPILIŞI

 

3 adet yumurta

1 bardak toz şeker

Yarım bardak sıvı yağ

1 bardak süt

1 paket kabartma tozu

2-3 kaşık kakao ve ya rende çikolata

2,5 bardak un

 

KREMASI İÇİN

 

1 paket krem şanti

 

5 kaşık rende çikolata

 

ÜZERİ İÇİN

 

Arjantin şekeri, granür şeker, fındık kırığı, damla çikolata...

 

YAPILIŞI

 

-Yumurta ve şekerimi karıştırıyoruz ardından sıvı yağ ve sütümüzü de harcımıza ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.

-En son harcımıza kabartma tozu, un ve kakao yahut damla çikolatamızı ekliyoruz, iyice çırptığımız kek hamurumuzu sürahi yardımı ile tekli kalıplarımıza döküyoruz.

-180 derecelik önceden ısıtılmış fırınımızda pişirmeye bırakıyoruz.

-Kekimiz fırında olurken diğer yandan çikolatalı krem şantimizi yapmaya başlıyoruz.

-Krem şantimizi arkasında yazan tarife göre yapıp içine çikolatalarımızı ekleyip şantimizin içerisinde çikolatalar eriyene kadar çırpıyoruz ardından buz dolabına koyup donması için bekletiyoruz.

-Fırından çıkarttığımız keklerimiz soğuyunca krem şanti sıkma torbası yardımı ile içerinden başlayarak dışarıya doğru kremamızı sıkıyoruz.

-Üzerini arjantin şekeri, granür şeker, fındık kırığı, damla çikolata veya isteğimize bağlı herhangi bir dekoratif ürün ile süsleyebiliriz.

 

MEYVELİ TART

 

 

MALZEMELER

 

125 gr margarin (oda sıcaklığında)

 

1 adet yumurtanın sarısı

 

2 yemek kaşığı toz şeker

 

2 yemek kaşığı yoğurt

 

4 yemek kaşığı soğuk su

 

2,5 su bardağı un

 

1 paket kabartma tozu

 

KREMASI İÇİN

 

2 su bardağı süt

 

1,5 yemek kaşığı nişasta

 

1,5 yemek kaşığı un

 

6 yemek kaşığı toz şeker

 

 

 

ÜZERİ İÇİN

 

1 kase çilek

 

1 kase muz

 

1 kase kivi

 

Tart Jölesi veya suda eritilmiş yaprak jelatin

 

 

 

YAPILIŞI

 

 

 

-Bir kaba malzemenin hepsini koyalım ve iyice yoğuralım hazırladığımız hamuru 15 dakika buzdolabında bekletelim.

-Tart kalıbını yağlayalım biraz unluyalım hamuru elimizle bastırarak tart kalıbına yerleştirelim tart hamurunun kabarmaması için çatal yardımı ile hamurumuzda delikler açalım.

 

-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirip, daha sonra kalıptan çıkaralım.

 

-Kreması için; tencereye malzemenin tamamını koyalım ve orta ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirip, soğumaya bırakalım.

-Tartın üzerine hazırladığımız kremayı dökelim ve yayalım.

-Kremanın üzerine dilimlediğimiz meyveleri dizelim.

-Tart jölesini arkasındaki tarife göre hazırlayalım tart jölesi biraz soğuduktan sonra devamlı tartın orta kısmına dökerek yayılmasını sağlayalım.

Meyveli tartımızı biraz dinlendirdikten sonra servis yapalım.

 

 

 

soru ve görüşleriniz için: [email protected]



Sayfa Adresi: http://www.menemeninsesi.com.tr/yazar/S`eline-Saglik/79