Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
13 Nisan 2015 Pazartesi - 09:48

30 BİN M3 BETON ATARAK Ana Kanalların Yüzde Ellisini Yeniledi

Sol Sahil Sulama Birliği Nisan ayı olağan meclis toplantısında meclis üyelerini bilgilendiren Birlik Başkanı Recai Önal, son 4 yılda tarihi bir rekora imza atan Sol Sahil Sulama Birliği'nin 30 bin m3 beton atarak ana kanalların yüzde 50'sinin

30 BİN M3 BETON ATARAK  Ana Kanalların Yüzde Ellisini Yeniledi

Sol Sahil Sulama Birliği Nisan ayı olağan meclis toplantısı, geçtiğimiz Perşembe günü DSİ İşletme lokalinde 38 üyeden 36'sının katılımıyla yapıldı.

Toplantıya; DSİ 2. Bölge 21. Şube Müdürlüğü mühendisleri Meltem Dalkılıç, Selçuk Güzelses, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Nevzat Güven ve meclis üyeleri katıldı.

Gündeme geçilmeden önce tarım topraklarının hızla kaybedilme tehlikesine dikkat çeken animasyon filmi katılımcılara izletildi.

Bütçemizin yüzde 42'si bakım onarıma harcadık”

Açılış ve yoklamanın ardından Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal gündemi arz etti. Saygı duruşu ile başlatılan toplantı 2014 faaliyet raporunun okunmasıyla sürdü. Önal, 95 milyon m3 suyla 140 bin dönüm alan sulandı. Geçen sezon barajdan Menemen'e 67 gün su deşarjı gerçekleşti. Gider bütçemizin yüzde 42'si bakım onarıma harcandı. Bunun karşılığında tahsilat oranımızın yüzde 70'i gerçekleşti. Kalan yüzde 30'luk tahsilatımız da 2015 yılına devredildi” diye ifade etti.

Çalışmalarımız bütün birliklere örnek oluyor”

Öte yandan DSİ İşletme Daire Başkanlığınca düzenlenen seminere Türkiye çapında başarılı çalışmalarından dolayı Sol Sahil Sulama Birliği'nin davet edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Önal, Aşağı Gediz Ovaları planlı su dağıtımı konusunda sunum yaptık ve daire başkanlığınca sunumumuz büyük takdir topladı” dedi.

Kesin hesap bölümünde ise Önal, Gelir gider bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 90'a ulaştı. Bu oran bizi çok sevindirdi. Bu tahsilat oranları da yapılan hizmetler karşılık çiftçilerimizin birliğe sahip çıktığını gösterdi. Bundan sonraki sulama politikalarımız su kayıplarını en aza indirerek ivedilikle kapalı sisteme geçmek olmalıdır” şeklinde konuştu.

Emiralem Barajı'nın Sulama Birliği'ne devri için Meclis'ten yetki alındı

DSİ'nin inşa ettiği ve damlama sistemiyle 2200 dönüm tarımsal  alanı sulayacak olan Emiralem Barajı'nın Sol Sahil Sulama Birliğine devri için meclisten yetki alındı.

Sulama ücret tarifesine yüzde 4,5 gibi cüzi artış yapıldı

Gündemin 5. maddesi olan 2015 yılı sulama ücretinin ve tahsilat şeklinin belirlenmesine gelindiğinde tekrar söz alan Önal, Ülkemizde tarım politikasının olmaması nedeniyle çiftçilerimizin çok zor durumda olduğu ortada. Ancak birliğimizin özverili çalışmasından dolayı artan işletme bakım giderlerini karşılamak amacıyla sulama ücretlerinde küçük bir artış yapmak zorundayız. İyi hizmet edebilmek için bu gerekli. Bu da denk bütçe ile olur. Ana kanalda yaptığımız yenilemeler bizi 40 yıl götürecek” diye ifade etti. Bunlar ışığında temmuz ayı peşin ödemeleri 35,5 TL-diğer ödemeler ise 39,5 TL olarak oybirliği ile belirlendi.

Tarımsal sulama işi büyükşehir belediyelerinin yapacağı iş değildir

Gündemin son maddesi olan dilek ve temenniler bölümünde, kamuoyunda ve basında son günlerde gündeme gelen sulama birliklerinin kapatılması ile ilgili soruları cevaplandıran Başkan Önal, Türkiye'de faaliyet gösteren 400 sulama birliğinin 250 tanesinin verimli olmadığı, ancak 150 tanesinin verimli olduğu raporlarda belirtilmiş olup 12 Şubat tarihinde Orman ve Şu İşleri Bakanlığının koordinasyon toplantısında aldığı kararlar bölgelere gönderilmiş olup sulama birliklerinin mali ve idari yapılarını tespit edip sulama birliklerinin büyükşehir olan yerlerde büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idarelerine, büyükşehir olamayan yerlerde il özel idarelerine devri ile çalışma başlatılmıştır. Ancak meclis tatile girdiği için bu çalışmalar seçim sonrasına bırakılmış. Fotoğraf budur. Benim şahsi görüşüm, suyu kullananın yönetmesi gerekmektedir. Bizim gibi borçsuz, yatırım yapan sulama birliği ülkemizde maalesef az sayıda olduğu için devletin de haklılık payı vardır. Ancak bizim gibi güzel hizmetler veren birliklerin de çalışmalarının göz ardı edilmemesi gerekir diye düşünüyorum. Tarımsal sulama işi büyükşehir belediyelerinin yapacağı iş değildir. Örneği de büyükşehir yasası ile su ve kanalizasyon işlerinin merkezden yönetilmesinin güçlüğü büyük aksaklıklar vermektedir. Kaldı ki tarımsal sulamada zamanında suyu verememe ihtimali bitkiler üzerinde tarımsal zararlara yol açacaktır. Kısaca bu konu ülke gündeminde eni boyuna masaya yatırıp getirisi ve götürüsü iyice hesaplanmalıdır. Çünkü bu tesislerin paralarını zamanında çiftçiler katılım payı adı altında ödemiştir” şeklinde bilgi verdi.

Değirmendere Barajı niye bir türlü yapılmıyor?”

Ardından meclis üyesi Veli Dal söz alarak, Değirmendere Barajı'nın yapımı için her şey uygun. Tertemiz su akıyor. Bir tek kamulaştırılacak alan yok. Hele bu yıl dünyanın boşa gitti. Un var şeker var helvayı yapacak kurum ve kuruluş arıyoruz” dedi.

Canımız yanıyor”

Meclis Başkan Vekili A. Metin Karagöl de, Sol Sahil Sulama Birliği'ni çalışmalarından dolayı tebrik ederek, Borçsuz, yatırım yapan ve çalışkan Birlik Başkanı'na sahip olduğumuz için şanslıyız” ifadesini kullandı.

Ayrıca Karagöl tarım topraklarının kaybı konusuna da değinerek, Çöpleri, molozları ve inşaat atıklarını yollarımıza ve tarlalarımıza dökenler var. Bu bizim canımızı yakıyor. Lütfen yetkililer bunları iyi denetleyin. Tarımla ilgili kurumlardan ve ziraat odalarından mutlaka görüş alınmalıdır. Dünya bize dedelerimizin mirası değil torunlarımızın emanetidir” dedi.

Gündemde başka madde olmadığından Başkan Önal mazereti nedeniyle toplantıya katılamayanları oylattı ve sonrasında meclisi kapattı.  

Haber: S. Derya BOSUT

 
Öğrenciler Sordu İlçe Milli Müdürü Yanıtladı
 
Avcılar ve Atıcılar, Foça'da Yarıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
 Öğrenciler Sordu  İlçe Milli Müdürü Yanıtladı
Öğrenciler Sordu İlçe Milli Müdürü Yanıtladı
Foça Toplum Sağlığı Merkezi  Kanserle Mücadele ve Kanser Tarama Çalışmaları Başlattı
Foça Toplum Sağlığı Merkezi Kanserle Mücadele ve Kanser Tarama Çalışmaları Başlattı
Türk Polis Teşkilatı'nın 170'inci yaşı kutlandı
Türk Polis Teşkilatı'nın 170'inci yaşı kutlandı
Büyükşehir'den  Foça`ya 2000 fidan”
Büyükşehir'den Foça`ya 2000 fidan”
Emniyet Müdürlüğü Satranç Turnuvası'nda  Dereceye girenler ödüllendirildi
Emniyet Müdürlüğü Satranç Turnuvası'nda Dereceye girenler ödüllendirildi
Menemen Perşembe Pazarına  Soğuk Hava Vurdu
Menemen Perşembe Pazarına Soğuk Hava Vurdu
Almanya'nın çırakları ROGE İnşaatta staj yapacak
Almanya'nın çırakları ROGE İnşaatta staj yapacak
Menemen'de Festival var
Menemen'de Festival var
Elele Derneği'nin Konser Geliri Görme Engelliler Kitaplığına
Elele Derneği'nin Konser Geliri Görme Engelliler Kitaplığına
Bir Zamanlar
Bir Zamanlar
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın