Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
31 Temmuz 2015 Cuma - 08:00

Aylara Göre Tavsiye Edilen Balıklar

Aylara Göre Tavsiye Edilen Balıklar

Aylara Göre Tavsiye Edilen Balıklar

 OCAK:

Uskumru lüfer, palamut, istavrit lezzetini muhafaza ederler. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinakop, kofana, mezit, berlam, minakop, dere pisisi pazarlarda kolayca bulunur. Midyenin ^`mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç, mercan, sinarit az tutulur.

SUBAT:

Bu ayda kalkan mevsimi başlar. Mayıs sonuna ka­dar devam eder Tekir yine bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Aterina (gümüşbalığı), kefal, derepisisi, minakop, midye .lezzetle yenir.

MART:

Kefal,levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır.Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden sadece tava ve pilakj ya­pılmaya elverişlidir. Kofananın ızgarası olur. Minakop, te­kir her zaman olduğu gibi lezzetlidir. Midyenin türlü tür­lü yemeği yapılır.

NİSAN:

 

KaJkan yine başta gelir. En bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısı ile diğer aylara kıyasen daha ucuzdur. Bu ayda ve Mayısta kılıç. "Ağustos. İle kasım aylarında tutulanlar kada .nefls değildir. Fakat yine lezzetlidir.

Aterina, kefal, mezit, berlam, minakop, tekir, barbun­ya makbul durumdadır, Eşkina bu ayda görünür. Levrek kadar lezzefiidir. Uskumru artık çiroz olmuştur. Kaya ba­lığı fazlaca avlanır. Nisbeten ucuzdur. Midye bu ayın so­nuna kadar nefasetini muhafaza eder.

 

MAYIS

Istakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, takir, kılıç, kır­langıç, pavurya, karides, iskorpit zevkle yenir. Fazlaca çıktığından pazarlardan her gün temin etmek mümkün olur. Uskumru, torik, palamut, hamsi, istavrit yağını kay­betmiştir. KefaJ yine lezzetlidir. Bu ayda` kalkan yavrusu

HAZİRAN

Bu ayda balıklar az tutulur. Geçici olanları Karade­niz`e yazlığa gitmiştir. Dip balıkları da yumurtasını dök­müş olduklarından dağınık gezerler. Bu sabeple Haziran ayı verimsizdir.

Tekir, barbunya, gelincik, mercan, sinağrit, levrek, eşkina bulunur. Fakat pahalıdırlar, latakoz, pavurya lez­zetle yenir.

TEMMUZ:

 

Sardalyenin mevsimi başlamıştı?. Ekim ortasına ka­dar lezzetini devam ettirir. Kolyoz, izmarit, uskumru, lava ve haşlamaya elverişlidir. Tekir, .barbunya yi­ne nefasetini muhafaza eder Kefal bu ayda lezzetsizdir. Istakoz. pavurya, böcek bolca çıkar. Bu ayda üretim çok azdır.

 

AĞUSTOS:

 

Çingene palamutu mevsimini açar. Boyu uskumru kadar ve biraz daha iridir. Zevk erbabı levreğe bile terci eder. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın nefasetine doyum olmaz. Ancak pahalı olduğunda her keseye elverişli değildir. Mercan ve sinağrit aynı du rumdadır. Kolyozun tavası, pilakisi yapılır. İzmarit lezze tini iktisap etmiştir. Kefal tavsiye edilmez. Istakoz ve pa vurya yine nefistir.

 

EYLÜL:

Sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut iri leş/niştir. Her  türlü yemeği yapılır. Bu ayda ucuz satılır Lüfer turfanda olduğundan pahalıdır. Kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM :

Geçici balıkların, yazın Karadeniz`de" beslenip, Mar­mara`ya göçe başladıkları aydır. Bu sebeple bol miktarda tutulurlar. Uskumru turfanda olarak kendisini göste­rir. Lüfer tam nefasetini kazanmıştır. İstavrit de yağlan­mıştır. Palamut Eylül ayında olduğu gibi bolca çıkar. Te­kir, barbunya, kılıç, levrek, sinağrit, mercan, sardalya, eş­kina, minakop, torik, izmarit, istrongilos, aterna gibi ba­lıkların nisbeten ucuz olarak pazarlardan temini müm­kündür.

KASIM :

Uskumrunun en iyi zamanıdır. Ekim ayında saydığımız balıklar bu ayda da çok lezzetlidirler. Torik akışa başla­mıştır. Lakerdası yapılır. ` Pisinin eh nefis olduğu aydır.

ARALIK :

Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır, Hamsi de lezzetlidir. Tekir boldur.

(ATEŞ BALIĞI} SÂRDALYA :

Sardalyanın en lezzetli zamanları Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır. Bu müddet zarfında çeşitli şekil­de ızgarası, kağıt kebabı, muhtelif sos ve garnilerle ateş­te ve fırında pilakisi, buğlaması, haşlaması yapılır.

Kasım ortalarından itibaren ertesi senenin Haziranı­na kadar ancak pilaki, haşlama ve tava olarak pişirilir, ise de yemeği zevkli olmaz. Esasen bu süre zarfında çok az tutulur.

SARDALYA IZGARASI :

Adam başına 150-200 gram balık hesaplanır. Balık eve getirilince bekletilmeden yıkanır. Bazı meraklılar ba­lığı. örselememek İçin bu. ameliyeyi tuzlu suda yaparlar. Yıkanma esnasında, esasen cildine az intibak etmiş pul­ları parmaklar vasıtasiyle kazınır. Sonra solungaçları, barsakları ayiklanır. Kanları bol su ile temizlenir. Az miktar­da‘tuzlanır. Bunu müteakip üzerleri mısıryağı ile yağlan­dıktan sonra tel ızgaraya istif edilir. Izgaranın üst kapa­ğı kapalılır. iyice yanmış olan odun kömürü ateşini havi mangalda veya köfteci ocağında, uç parmak- yukarda ol­mak şa: tiyle, çevrile çevrile pişirilir Sardalya nazik etli olduğunda takriben 8 dakikada pişer. Daire şeklinde üçe taksim edilmiş domates parçalan aynı ateşte pişirilerek garnl olarşk yanına konur.

 

Haber: Zeynep Kavaklı

 

 
Foça'da, Seramik Çeşitlemeler"
 
Ege Tarımsaldan Organik Atılım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Bilim İnsanları Menemen'de toplandı
Bilim İnsanları Menemen'de toplandı
Foça seferleri başlıyor
Foça seferleri başlıyor
Askere Gideceklere Uyarı!
Askere Gideceklere Uyarı!
Geçmiş Geleceğin Aynasıdır
Geçmiş Geleceğin Aynasıdır
23 Yaş Altı Dünya Voleybol Şampiyonası`na doğru
23 Yaş Altı Dünya Voleybol Şampiyonası`na doğru
İzmir - Manisa Karayolunda yol çalışması
İzmir - Manisa Karayolunda yol çalışması
Bu aylar çok kritik
Bu aylar çok kritik
KEÇİLER, TOKİ VE ÇOCUK PARKI
KEÇİLER, TOKİ VE ÇOCUK PARKI
 FOÇA SLOW FOOD YUNANİSTAN'DA
FOÇA SLOW FOOD YUNANİSTAN'DA
Foça`da Basın Bayramı Kutlaması
Foça`da Basın Bayramı Kutlaması
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın