Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
24 Ekim 2015 Cumartesi - 08:00

Çarşıda aşure hareketliliği

İzmir´deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı´nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerlerinde Aşure Günü hareketliliği yaşanıyor.

Çarşıda aşure hareketliliği

 

Her yıl Muharrem ayının onuncu günü yani yarın, Nuh Peygamber´in Büyük Tufan´dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığına inanılan tatlı olan aşureyi pişirerek komşularına ikram etmek isteyenler, çok sayıda malzemeden oluşan tarifi tamamlamak için alışveriş yapıyor.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı´nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerleri, Anadolu´nun farklı bölgelerinde değişik yöntemlerle yapılan ancak temelinde buğday ve bakliyatların bulunduğu aşure için özel hazırlanan ürünleri satışa çıkardı.

Bakliyat perakendecisi Abdullah Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da Muharrem ayıyla birlikte aşurelik bakliyat satışlarının arttığını söyledi.

41 çeşit ürün satılıyor

Vatandaşların buğday, nohut, fasulye ve kuruyemiş ürünlerindeki ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalıştıklarını aktaran Gökçel, şunları söyledi

Bu yıl aşurelik malzemelerin fiyatlarında geçen yıla göre önemli bir artış yok. Aşurede kullanılmak üzere 41 çeşit ürün satıyoruz. Ancak bunların tümü kullanılmıyor. Vatandaş, geleneğine göre tercih yapıyor. Yöreden yöreye tarifler ve tatlar değişiyor. Ancak temelde buğday, nohut ve fasulye gibi bakliyatlar var. Bunların fiyatı da hemen hemen aynı. Kuruyemişlerde fiyatlar değişiyor. Örneğin 50 lira olan badem 55 lira oldu ama buna alternatif olarak fındığın fiyatı neredeyse yarı yarıya düştü. Susam, kuş üzümü gibi aksesuar ürünlerin fiyatlarında da değişiklik yok.

Aşure pişirmenin püf noktaları

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü´nden Eğitmen Şef Semen Öner de aşurenin yapımındaki bazı püf noktaları şöyle anlattı

Aşureyi yaparken buğday, kuru fasulye, nohut ve kullanacaksınız baklayı yani sert olan kuru baklagilleri bir gün önceden ya da birkaç saat önceden pişirmek gerekiyor. Soğuk suyun içine buğdayı dökeceksiniz, hiç karıştırmayacaksınız, buğday kendi kendine 3-4 saat pişecek. Ondan sonra düdüklü tencerede diğer baklagillerle pişireceğiz. Sütle yaparsanız daha beyaz bir aşure elde edersiniz. Suyla yaparsanız biraz daha koyu renk olur. İnciri, pişirirken aşurenin içine atarsanız rengi mutlaka koyu olur. Buğdayın içine şeker attığınız zaman buğday kendini toplayacaktır, yani dirilecektir, o yüzden buğdayın patlamış mısır gibi açılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Aşure biraz sulu olursa, işin biraz kolayına kaçarak, nişasta ile koyulaştırabilirsiniz. Ama bu tavsiye ettiğimiz bir durum değil. Diğer kuru meyvelerin son dakika içine atıp bir taşım karıştırılmasını öneririm.

Aşurenin içeriğindeki kuru baklagillerin besleyici özelliğinden dolayı çok faydalı olduğunu anlatan Öner, şeker dışındaki ürünlerin enerji verdiğini, protein, lif ve karbonhidrat oranın yüksek olması nedeniyle aşure yenildiği gün daha dikkatli beslenmesi gerektiğini belirtti.

 
?Her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır?
 
Kentsel Dönüşümü Bekliyoruz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Yaz Saatine Seçim Ertelemesi
Yaz Saatine Seçim Ertelemesi
 Askere Gideceklere Uyarı!
Askere Gideceklere Uyarı!
Milletvekili Balbay;  ?1 Kasım´da güneş batıdan doğacak?
Milletvekili Balbay; ?1 Kasım´da güneş batıdan doğacak?
Torbalı´da İZBAN heyecanı
Torbalı´da İZBAN heyecanı
Cumhuriyet Balosu İptal Edildi
Cumhuriyet Balosu İptal Edildi
UTAEM´de Uluslararası Eğitim
UTAEM´de Uluslararası Eğitim
Kocaoğlu Bergama´dan Seslendi:  ?Denizimizi, Toprağımızı, Havamızı Kirlettirmeyiz?
Kocaoğlu Bergama´dan Seslendi: ?Denizimizi, Toprağımızı, Havamızı Kirlettirmeyiz?
Astsubaylardan buruk kutlama
Astsubaylardan buruk kutlama
   VİETNAM DENİZCİLİK BAKANLIĞI HEYETİ ALİAĞA´DA
VİETNAM DENİZCİLİK BAKANLIĞI HEYETİ ALİAĞA´DA
Menemen´de çömlekçiliği dedem başlattı
Menemen´de çömlekçiliği dedem başlattı
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın