Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
9 Kasım 2015 Pazartesi - 08:00

ISPANAKTA BÜYÜK DÜŞÜŞ

İstanbul´da bile Menemen ıspanağı diye bilinen ıspanağımızı, girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle bu yıl üretici ekemedi. Yanıkköy´de geçmiş yıllarda yaklaşık yirmi üretici ıspanak ekerken bu yıl sadece iki üretici ekebildi.

ISPANAKTA BÜYÜK DÜŞÜŞ

ISPANAKTA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Ispanak hasadının yapıldığı şu günlerde ıspanak üreticisini tarlada ziyaret ettik. Yanıkköylü üretici Hüseyin Yıldırım bu seneki ürün için şunları söyledi,  ?Bizim meslek babadan çiftçilik, ıspanakçılık.  Bu sene de her yıl ki gibi ektik. Biz de azalma yokta üretici geri duruyor, roka, tere, maydanoz gibi daha masrafsız şeylere kaçıyor. Neden? Tohum çok pahalı. Yaptığımız emeğin karşılığını alamıyoruz. İstanbul´a yapıyoruz. Çocukluktan beri biliyorum ki Menemen´in ıspanağı İstanbul´da meşhur. Ama artık zor yetiştirir hale geldik. Masraflardan çok çekinmeye başladık. En ufağı geçen sene 1.5 liraya aldığımız bir boş kasa bu sene 2.5 lira. 6 dönüm yer dikiyorsun  bin lira torbası. Bu iki sene önce 400 liraydı. Doların ve euronun yükselmesinden dolayı masraflar katladı. Henüz İstanbul´a başlamadık. Masraftan korktuğumuzdan. Emiralem´e yapıyoruz şimdilik. Örneğin Yanıkköy´de geçen yıllarda 18-20 kişi ıspanakçıydı. Şu an sadece iki kişi ıspanak ekti. Mecbur İstanbul´a da yapacağız. Çünkü buralarda malın hepsini satamayız. Mecburen başka çeşitlere de yöneldik. Pancar, brokoli, karnabahar nedir bilmezdik, bu sene ektik. Millet çare arıyor?

Doğaköylü eski ıspanakçılardan İbrahim  Kazak da ıspanaktaki büyük düşüşe işaret ederek, ?Yanıkköy, Doğaköy ıspanağı tarih olmak üzere. İstanbul- Ankara hallerinde marka olarak anılan ıspanağımız girdi maliyetlerinin çok yükselmesi nedeniyle çok az ekildi.  Geçtiğimiz yıllarda ası ıspanak  ürünü tohur olarak tarladan alınırdı. Şimdi sadece birkaç çiftçi tarafından üretiliyor? diye ifade etti.

Tarım Bakanlığı´na büyük görev düşüyor

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl ise, ?Ülkemizde tarım kesiminde şöyle bir sıkıntı var. Tohum, mazot kısaca maliyetler çok yüksek. El işçiliği bu. Ispanak maliyeti yüksek bir ürün. Ispanağımızı İstanbul´a yollamada ilk Doğaköy önderlik etti. Yıllardır Menemen ıspanağı diye pazarlarda satıldı. Çocuklarım İstanbul´da okurken Avcılar´da semt pazarında Menemen ıspanağı diye bağırdıklarını kulaklarımla duydum. Ayrıca şimdi her yerde ıspanak yetişiyor. Trakya, Bursa, Afyon ovası ve Ankara´da bile ıspanak yetişiyor. Ona göre tohumlar üretildi, teknoloji gelişti. Sert iklime dayanıklı ıspanak üretiliyor.  O yüzden de Menemen ıspanağı biraz zor pazarlanıyor. Dikenler azaldı. Her zaman söylerim ki, Menemen´den pırasayı Almanya´ya ihraç ettik. Yıllar önce Menemen´de paketleme tesisleri kuruldu. Babalarımız buradan pırasa sardı ve Almanya´ya gönderdi. Menemen Ziraat Odası olarak deriz ki bizim her türlü ürünümüzün ihracatı düşünülmeli. Ispanak da ihraç edilebilir. Bir ara ıspanağı da dışarı göndermiştik. İhracatı olmayan ürün bir yerde tıkanıp kalıyor. Portakal, mandalina, muz ve domates hepsi ihracatı düşünülerek üretilmeli. Tarım Bakanlığı yeni dönemde oturup şapkasını önüne koysun. Üniversitelerle beraber planlı ekim, bölgesel tarım haritası, tarım arazilerinin korunması ve ihracat konuları ele alınmalı. Ama bizim yöneticiler çok kolaycı. Dünyanın birinci mercimek üreticisiyken şimdi mercimek dışardan geliyor. Biz tarım ülkesiyiz. Bunu unutmamalıyız? dedi.

Tohum fiyatı en yüksek ürün ıspanak

Yanıkköy Muhtarı ve üretici Nevzat Güven de ıspanak için şunları söyledi, ?Eskiye nazaran girdi fiyatları bayağı yükseldi. En başta tohum fiyatları yükseldi. Ispanakta tohum fiyatları diğer ürünlere göre çok farklı. Dekar başına tohum fiyatı en yüksek ürün ıspanak. O yüzden genelde çiftçiyi zorluyor. Diğer girdiler de mazot, gübre, ilaç yüksek zaten. En büyük etken tohum fiyatları oluyor. İstanbul´a giden ıspanaklarda ambalaj problemi de çıkmaya başladı. Eskiden daha büyük ambalajlarda maliyeti düşürebilecek şekilde ambalaj vardı. Şimdi çok küçük ambalaj isteniyor. Bu da ayrı bir maliyet getiriyor. Dekar başına 250 TL´den aşağı dikim maliyeti olmaz. Her geçen gün dikimi azalıyor. Maliyeti az olduğu için vatandaş yeşilliğe döndü mecburen?

Haber: S. Derya BOSUT

 
HIZLA BÜYÜYORUZ
 
Menemen öne geçtiği maçta 1 puanla yetindi: 2-2
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
HIZLA BÜYÜYORUZ
HIZLA BÜYÜYORUZ
Genç Aşçılar Foça´nın Gururu Oldu
Genç Aşçılar Foça´nın Gururu Oldu
Genç yönetmen ödüle doymuyor
Genç yönetmen ödüle doymuyor
Tire´de zabıtadan sahte deterjan operasyonu
Tire´de zabıtadan sahte deterjan operasyonu
Testici Ustası  Remzi Yüksel´i Kaybettik
Testici Ustası Remzi Yüksel´i Kaybettik
Bir Ömür Mutluluğa ?Evet?
Bir Ömür Mutluluğa ?Evet?
İzmir´de Kent Ekmek Fabrikası işçileri greve başladı
İzmir´de Kent Ekmek Fabrikası işçileri greve başladı
İzmir´de otomobilin çarptığı kadın öldü
İzmir´de otomobilin çarptığı kadın öldü
CEM EVİNDE AŞURE BULUŞMASI
CEM EVİNDE AŞURE BULUŞMASI
Ömür Boyu Mutluluklar
Ömür Boyu Mutluluklar
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın