Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
15 Nisan 2016 Cuma - 08:00

Kazanmak İçin Mücadele Şart?

Foça Belediyesi ve Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif işbirliği ile Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi´nde düzenlenen ?Kömürden Kurtul, Geleceği Kurtar´ isimli panelde, kömürle çalışan termik santrallerin çevre ve sağlık üze

Kazanmak İçin Mücadele Şart?

FOÇA, KÖMÜRDEN KURTUL, GELECEĞİ KURTAR! DİYE HAYKIRDI

?Kömürden Kurtul, Geleceği Kurtar´ isimli panel, Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi?

Foça Belediyesi ve Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif işbirliği ile düzenlenen panelde, kömürle çalışan termik santrallerin çevre ve sağlık üzerine etkileri tartışıldı.

Panele, Cemalettin Küçük (TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Metalürji Mühendisleri Odası Eski Başkanı), Prof. Dr. Erdoğan Atmış (Bartın Platformu), Prof. Dr. Ali Osman Karababa (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı) ? Prof. Dr. Ümit Erdem (Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Eski Müdürü), Mustafa Akın (Yırca Köyü Muhtarı / Soma, Manisa) konuşmacı olarak katıldı.

Termik Santrallere Karşıyız

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, halk sağlığı ve çevre temizliği için tehdit oluşturacak her türlü sanayi tesisinin faaliyetlerine ve yenilerinin kurulmasına karşı olduklarını belirtti. Başkan Demirağ, insan sağlığı ve eko sisteme büyük zarar verecek olan termik santrallere karşı olduklarını ve bu düşünceyle hareket eden çevreci kuruluşların ve akademisyenlerin çalışmalarına destek vereceklerini, onlarla aynı safta olacaklarını ifade etti.

Halkın sağlığını tehdit etmekte

Kömürle çalışan termik santrallerin, doğayı tahrip ederek, bu tesislerde çalışan işçilerin ve halkın sağlığını ölümcül biçimde tehdit ettiğini belirten Cemalettin Küçük; ?Her yıl 25 milyon ton hurda, ülkemize giriş yapmakta ve işlenmektedir. Uluslararası sermayeye hizmet eden bu durum, yoğun kirli enerjisiyle halkımızın sağlığını tehdit etmektedir. Çevreci kuruluşlar ve meslek odaları birlikleri, yeni kurulmak istenen termik santrallerin yapımını durdurmak için açtıkları adli davaları kazanıyorlar ancak, termik santral savunucuları, her seferinde yeni yönetmelikler ve yeni yasalar çıkararak, mahkemelerin yürütme kararlarını aşmaya çalışıyorlar.  Kapitalizmin açlığı körüklüyor; halka, topluma ve insanlığa karşı savaş açıyorlar? dedi.

Rant sağlamak adına?

Amasra-Bartın yöresinde verilen çevre mücadelesini, kurulmak istenen termik santrallere karşı verilen hukuki ve sivil direniş sürecini anlatan Prof. Dr. Erdoğan Atmış; ?Termik santrallerdeki üretim için gerekli olan kömür, petrol ve doğalgaz yakıtlarının yıkıcı etkisi asla görmezden gelinemez.  Avrupa´nın en gelişmiş ülkelerinden biri olarak bildiğimiz Almanya, bu yıkıcı etkileri tecrübe ederek, 2010 yılında 8 adet termik santralini kapatmıştır. Çin bile termik santral üretimini azaltmıştır. Ülkemizde, Hükümet tarafından, 2013 yılından itibaren yoğunlaşarak, termik santrallerin kurulması teşvik edilmektedir. Üstelik bu fırsatlar, ihtiyaca yönelik değildir. Rant sağlamak adına, planlama yapılmadan belli çevrelere kazanç sağlamak dağıtılmaktadır. Kömürle çalışan bu tesisler, teknik, ekonomik ve sağlık yönünden olumsuz etkilerinin yanı sıra; yabancı işgücü ve hammaddenin yurtdışından sağlanması dolayısıyla da ekonomik faydasızlık vermektedir. Hareketimiz, siyasi ya da çevreci bir hareket değil, yaşama sahip çıkma hareketidir? dedi.

Ülkemizde kurulmak istenen 81 termik santrala karşıyız!

Termik santrallerin sağlık yönünden olumsuz etkilerini aktaran Prof. Dr. Ali Osman Karababa; ?Devletin resmi bilim kurumu TÜBİTAK tarafında, cüruf ile ilgili hazırlanan maddede; cüruf yağmur suyu ile temas ettiğinde, içindeki zehirli atıklar, tüm çevreye ve tüm canlılara zarar verecektir denmektedir. Buna karşın bu tür tesislerin devlet tarafından kurulmak istenmesi ve ısrarla buna teşvik etmesi hayli düşündürücüdür!... Ülkemizin farklı, bölgelerinde kurulmak istenen doğanın dengesini bozacak enerji santrallerine karşı, kadınlarımız yaşam hakkını savunmak için savaş veriyorlar. Biz de aynı güçle onların yanında yer almalıyız. İnsan sağlığı ve eko sisteme büyük zarar verecek olan Kara Atlas´a, ülkemizde kurulmak istenen 81 termik santrala karşıyız! dedi.

Ne yazık ki halkımız duyarlı değil

Yöredeki kömürle çalışan sanayi tesislerinin İzmir´deki hava kalitesine olan etkilerini anlatan bilimsel bir sunum yapan Prof. Dr. Ümit Erdem; ?Başta Aliağa olmak üzere, Kemalpaşa, Manisa ve Halkapınar´daki kömürlü sanayiden yayılan kirli duman, sülfür dioksit; yaz aylarında esen kuzey-güney rüzgarları ile taşınarak kendinden çok uzaktaki yaşam alanlarını bile tehdit etmekte, zehirlemektedir. Ancak, ne yazık ki halkımız, kendi varlığını bu denli büyük bir tehlikeye atan bu konu da bile yeterince duyarlı değildir. Direniş, maalesef yeterli değil?!? dedi.

Kazanmak için haklı olmak yetmiyor?

Manisa, Soma´daki 130 haneli Yırca Köyü´ndeki çevre mücadelesini ve sivil direnişin öyküsünü aktaran Muhtar Mustafa Akın; ?Köyümüz ve 1981 yılında kurulan termik santral arasındaki mesafe, yalnızca 1,5 kilometre. Ona ait bir kül barajı doldu, ikincisi de dolmak üzere. Köyümüzde eskiden tütün ekilmekteydi, tarım politikaları ve çevre kirliliği sebebiyle 90´lı yıllardan itibaren zeytinciliğe geçildi. Zeytinlik alanlarımıza kurulmak istenen termik santral, köyümüze daha büyük zararlar verecekti. 15-20 kişi ile başlayan tepkimiz giderek büyüdü. Milletvekilimiz Sayın Özgür Özel, Greenpeace Örgütü ve çevreciler, bize büyük destek verdiler. Kadınlarımızla, çocuklarımızla, gençlerimizle birlikte bir direniş sürecine girdik. Bir gece yarısı, 6600 zeytin ağacımız katledildi, bu durum bizi yürekten yaraladı. Ancak, çok şükür bu süreci direnişimizle durdurabildik. Kesilen ağaçlarımızın yerine yenilerini dikiyoruz. Tasarladığımız, 16000 zeytin ağacının dikimini bu yıl içerisinde tamamlamak istiyoruz.  Kazanmak için haklı olmak yetmiyor, kazanmak için mücadele etmek gerekiyor!? dedi.

Seyfi GÜL

 
171. yıldönümü kapsamında
 
DAHA YAŞANIR BİR GELECEK İÇİN
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
171. yıldönümü kapsamında
171. yıldönümü kapsamında
Empati Lütfen...
Empati Lütfen...
Yangın ucuz atlatıldı
Yangın ucuz atlatıldı
Haykıran Kolyesini İstiyor
Haykıran Kolyesini İstiyor
NİSAN AYI TARIM TAKVİMİ
NİSAN AYI TARIM TAKVİMİ
Mirasımıza sahip çıkıyoruz
Mirasımıza sahip çıkıyoruz
Köylümüz Soruyor?
Köylümüz Soruyor?
BİR HİLAL UĞRUNA
BİR HİLAL UĞRUNA
Yollarımız Yapılmalı
Yollarımız Yapılmalı
Kuran Kursu 1. Yaşını Kutladı
Kuran Kursu 1. Yaşını Kutladı
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın