Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
25 Ağustos 2017 Cuma - 08:00

NEREDE ?O? ESKİ NİŞANLIK KURBANLIKLAR?

?Örf ve Adetlerimiz Eskisi Gibi Yaşanmıyor?

NEREDE ?O? ESKİ NİŞANLIK KURBANLIKLAR?

?Örf ve Adetlerimiz Eskisi Gibi Yaşanmıyor?

Kurban Bayramı´na sayılı günler kala 15 yıl öncesine kadar örf-adet ve kültür değerlerimizin bir parçası olarak, bu bayrama denk gelen nişanlı çiftlerden damat evi, kız evine nişanlık kuzu hediye ediyordu. 

Birlik ve beraberliğin pekiştiği, sosyal dayanışmanın sevgi-saygı ve hoşgörü anlayışı içerisinde idrak edildiği Kurban Bayramı dinimizin emrettiği şekilde birleştirici bir havada geçerdi. 20 yıl öncesi Menemen´in cadde-sokak ve esnaf dükkanları önünde süslenmiş nişanlık kurban kuzu ve koçlar zincirinde hareketlilik yaşanırken özellikle Kurban Bayramına 1 hafta kala evlerin bahçeleri ve sokaklar renkli görüntülere sahne olurdu.

50 Yılın Ruhu Geride Kaldı?(2000 yılında bu konuda yazdığım haber metni)

Kurban Bayramlarının sembolü Süslü Nişanlık kurban hediyesi tarih oluyor, tarihe karışıyor.

Kurban Bayramı´na az bir zaman kala Kurban Bayramı´nda damat tarafından nişanlısına kurbanlık kuzu hediye gönderilirdi. İlçede bu gelenek ve görenek tutku haline gelmişti. Her yıl efsaneleşen bu gelenek görenekler günümüzde artık kaybolmaya yüz tuttu.

Kurban insanların Allah´a karşı olan sevgisini ifade etmektedir. Vacip bir ibadettir. Maddi bir ibadettir. İnsanlara verilen geçici emanetlerin Allah yolunda harcanması istenmiştir. Kurban paylaşmaktır. Bu inançlar, maddi durumları iyi olan Müslümanlara kurban kesmeyi vacip kılmış.

?Benim kuşağımdaki vatandaşlar bu mutluluğun tanıklarındandır"

40 yıl önce Menemen´e yerleştiğim yıllarda hatırlarım Menemen halkının en yüksek geliri tarımdı. Kurban Bayramı´na yakın nişanlı damat namzedi, nişanlısına kurbanlık koç gönderirdi. Damat ailesi ve yakınları tarafından Koç´un üzerine güzel bir çulha atılır, yanlarına küçük aynalar, boynuzlarına portakal, alnına 15 gram ağırlığında bir altın bilezik takılır, bu şekilde koç süslenir, damat ve yakınları tarafından cadde ve sokaklarda gezdirilip görücüye çıkartılırdı. Damat, esnaf ise dükkanın önünde süslü kuzu teşhir edilirdi. Devam edip gelen bu örf ve adetleri vatandaşlar hayranlıkla izlerlerdi. Vatandaşın alım gücü yüksekti. Kurbanlık koç nişanlıya hediye edilir ve karşılığında gelin namzedi ve ailesi de elleriyle hazırladığı bol cevizli baklavayı damada hediye olarak gönderirdi.

Menemen halkının yüzde 70´i tarımla uğraşıp, Menemen pamuk - tütün - üzüm - çeltik - meyve -sebze diyarı idi. Hele 2. ürün olan çeltik (pirinç) ve Seyrek köyün kavunu ile Seyrek çiftçileri yatıp kalkıyordu. Kısaca Menemen tarım zenginiydi. Alım gücünün en üst düzeyde olduğu bu yıllardan bu güne bu gelenek-görenek her geçen gün yavaş yavaş kaybolmaya yüz tuttu. Çünkü Menemen tarımı da yavaş yavaş küçülmeye başladı. Tarımsal üretimde kısıtlama, tütün - çeltik -kavun yetiştiriciliğinde gerileme çiftçilerin alım gücünü zorladı. Üretilen ürün de para etmeyince her geçen kurban bayramında nişanlık kurban hediyesi geleneği daha da azaldı.

Bugünkü değeri ile bir koç 850 TL 15 gram bilezik bin 500 TL toplam 2 bin 350 TL´dir. Bu rakamları ekonomik açıdan sarsılmış çiftçi ailesinin karşılaması zor. Bu şekilde nişanlık kurban hediyesi tarih oluyor. Tarihe karışması ile de geriye dönüşü olmayacak şekilde örf ve adetler yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutuyor. Kısaca efsaneleşen geleneklerimizden nişanlık kurbanlıklarda 50 yılın ruhu geride kaldı.

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun?

Fotoğraflar

FOTO1: Bu fotoğraf geçmişi bilenlere

Bakarsan nişanlık hediyesi tarih oldu.

Görürsen efsane geri döndü?

FOTO2: 50 yıl öncesi ailesinden aldığı geleneği yaşatmak adına kurban hediyesi süslendi

FOTO3: Sembolik nişanlık kuzu, çiftin ailelerinin kurban bayramı paylaşımı

Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneğimiz artık yok olmaya başladı.

FOTO4: Kurban Bayramına yakın nişanlı damat namzedinin, nişanlısına hediye yolladığı kurbanlık koç görücüye çıktı. Sokakta renkli görüntüler oluştu. 

 
ÇOCUKLARIN DİŞ HEKİMİ KORKULARI
 
?Atatürk Orman Çiftliği Halkındır; Satılamaz?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ÇOCUKLARIN DİŞ HEKİMİ KORKULARI
ÇOCUKLARIN DİŞ HEKİMİ KORKULARI
BİR GARİP KORO
BİR GARİP KORO
BİR ÇOCUK CİNAYETİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
BİR ÇOCUK CİNAYETİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
MUSTAFA ÜRESİN
MUSTAFA ÜRESİN
 MEBGEM´DE İLK DERS 'KARDEŞLİK'
MEBGEM´DE İLK DERS "KARDEŞLİK"
Menemen´den Kızılay´a 50 ton biber?
Menemen´den Kızılay´a 50 ton biber?
Pembe Prenses Tır´ı Menemen´de
Pembe Prenses Tır´ı Menemen´de
Menemen Adliyesi´ne Yeni Hakimler
Menemen Adliyesi´ne Yeni Hakimler
Menemen Belediyespor form tutmaya başladı.
Menemen Belediyespor form tutmaya başladı.
Mekanlar ve İnsanlar (Melek Balseven-S.Derya Bosut)
Mekanlar ve İnsanlar (Melek Balseven-S.Derya Bosut)
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın