Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Oktay Özengin
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
SESSİZ VEDA
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
bari
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
BİR SUBAYIN 62 YIL ÖNCE MENEMEN İÇİN YAZDIKLARI
14 Mayıs 2021 Cuma

Aşağıda okuyacağınız bilgiler Menemen’de Piyade Alayı’nda subay olarak görev yapan ve Menemen’i çok iyi tanımış olduğunu tahmin ettiğim Ensar BİNGÖL tarafından kaleme alınmıştır. Yerel Menemen gazetesine zaman zaman tarihi konularda yazılar da yazan BİNGÖL, Menemen’den yakından ayrılacağını belirterek başladığı yazısında Menemen’in önemli ihtiyaçları üzerinde fikirler beyan etmiş, bazı sorunların da çözümüne katkı olsun diye kendi fikirlerini sunmuştur. 16 Eylül 1960 tarihinde MENEMEN GAZETESİ’nde yayınlanan bu yazı aynen şöyledir :

“Üç yıldır bulunduğum, yakında ayrılacağım şirin Menemen’in ihtiyaçlarını bir şahsi hırs ve menfaat beklemeden kendi görüşümle ilerde ilgililere bir yardım olur ümidiyle yazmayı bir vazife saydım :

1- Bayramlarla resmi törenlerin Hükümet Konağı önünde yapılması için, bu meydanın tanzimi ile bir anıt yaptırılması.
2- Tarihte meşhur ve halen mevcut sineklerden kurtulmak, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için noksan kanalizasyonun tamamlanması (Esatpaşa mahallesinde bu işe başlanmış olması insana bir ümit vermektedir.)
3- Su işinin en az 50 yıl sonrası ve şehrin her yıl artan bin nüfusu göz önünde tutularak halli, yaşamak için başlıca şartlardan biridir. Elektrik işi de aynı düşünce ile ele alınmalıdır.
4- Bir şehitlik yapılması, Menemen şehrinin muhtelif yerlerinde mevcut 9 şehidin mezarının nakli, künyeleri malum 50 şehit içinde mermer sütunlara kimliklerin nakşedilmesi aynı şekilde bir malül gaziler parkı tesisi, milli, insani ve tarihi en büyük vazifedir. Malül gaziler parkı bir ihtiyacı da karşılar.
5- Yarının büyükleri çocuklar için bir kaç bahçe yapılması, hem çocukları hem de anneleri sevindirir.
6- Devrim Ocağı ve kütüphane tesisi, eski Türk Ocakları, halkevlerinin gaye ve maksadını bir kül halinde birleştirecek şekilde açılmalıdır.
7- Kültür davasının baş vazifelerimizden olduğunu, yurdumuzun ve milletimizin bugüne kadar çektiği felaketlerin bir tek sebebinin cehalet olduğunu anlamayan münevver kalmadığına göre, köylerdeki noksan okulların inşası ile mevcutların imarı yine en büyük milli vazifelerimizdendir. Yurdumuzun teknik elemana ihtiyacı çoktur. Menemen’de bir sanat enstitüsünün açılması da gelecek için bir garanti olur.
8- Ağaçlandırma, trafikte kolaylığı sağlamak için gidiş-geliş yollarının ayrılması bir tane kapalı sinema ile bir adet asri hamama ihtiyaç olduğu herkesçe malumdur.
9- Tarihi yerlerin onarımı ve hiç olmazsa korunması, ecdada saygı, gelecek kuşaklara manevi ruh zenginliği sağlanması şarttır. Bugün ahır olarak kullanılan Kasımpaşa Türbesi ile bir tarafında mumlar yakılıp, dua edilen, içinde köpeklerin boğuştuğu, bir kapıdan mahrum bayraklı dede Türbesi insana utanç vermektedir.
10- Aliağa plajları, Nemrut kaplıcaları gibi yerlerin turistik şekilde tanzimi, ihtiyacı karşıladığı gibi gelir de temin eder.
11- Şehir içinde boş arsalar dururken yeni inşaatın şehir dışına doğru yapılması su, yol, elektrik, kanalizasyon ve diğer tesisler bakımından, değil Menemen Belediyesi, Türkiye’de ve hatta dünyada hiç bir belediyenin bütçesinin yetemeyeceği masraflara yol açacağı gibi, artan nüfusun başlıca geçim kaynağı tarla ve bağların da yok olması gibi ekonomik zararlar doğurmaktadır. Şehirde ve bilhassa iş sahalarında kat adedini çoğaltmak, vatandaşların zaman ve enerji sarfını da önler ve çok büyük faydalar sağlar. Belediyenin kendi aralarında yapacağı iş hanları, meskenler aynı zamanda birer gelir kaynağı olur.
12- Plansızlık, şahsi hırs ve menfaat temini için, şehirlerimizi bugünkü geri durumda bırakanların vatanseverlikle bir alakası yoktur.”
Ensar Bingöl’ün yazdıklarını okuyunca kendisinin Menemen’i çok sevdiğini anlıyorum. Menemen Gazetesi’nde 3 yıl boyunca Menemen Tarihini yazmak gerçekten zor bir iştir. Bunu kendisine vazife edinen subayımız hiç bir karşılık beklemeden gerçekten büyük araştırmalar  yapmış, bizim bilmediğimiz birçok konuyu gün ışığına çıkarmıştır. Uzun araştırmalar yapmama rağmen ne yazık ki bu komutanımız hakkında bir bilgi edinemedim. Yaşıyorsa sağlık ve sıhhat, vefat ettiyse Allahtan rahmet diliyorum.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın