Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Selin Koncagül Kupsar
Derya AYGÜN
Derya AYGÜN
Renklerin Büyüsü
Mustafa Pektaş
Mustafa Pektaş
Dön Swana
Melek Balseven
Melek Balseven
ŞÜKÜR KAVUŞTURANA
Bahri Ar
Bahri Ar
Erhan Özalp
Erhan Özalp
MESELE BİRLİKTE OLMAK…
Levent Sarsıncı
Levent Sarsıncı
NORMALLEŞMEK!..
Sude Kaplan
Sude Kaplan
AŞIRI DÜŞÜNME PROBLEMİ
İrem Yorgancı
İrem Yorgancı
ARA ÖĞÜNLERDE HURMA TÜKETİN
Mehmet Ergüneş
Mehmet Ergüneş
Diş Estetiğinde Lamine
Oktay Özengin
Oktay Özengin
USTALARIN USTASI BAHTİYAR İNAN’DAN MENEMEN’DE BERBERLİK SANATI
Recai Önal
Recai Önal
AH ÇİFTÇİM VAH ÇİFTÇİM!
İFTAR MÖNÜSÜ-3
2 Temmuz 2015 Perşembe

 Canım kocam, hayat arkadaşım tam 10 gündür evden uzaktaydı. Aslında bu ilk ayrılığımız değildi. Daha önce de benim bir kaç kere uzun uzun seyahatlere çıktığım olmuştu. Ama gel gelelim benim İzmir`de bu kadar uzun zaman tek kalıpta, onun gittiği olmamıştı. Sağ olsun bu süre zarfında canım ailem, arkadaşlarım hiç tek bırakmadılar ve 10 gün boyunca bir kere dahi eve yemek söylemedim -ki tek başıma olsam eminim 10 gün dışarıda yemek yerdim ama minnoş annem öyle güzel iftar yemekleri çıkarttı ki niyetli hali ile resmen anne yemeklerine doydum. Eşimin de dediği gibi: `Selin senin yemeklerin çok güzel ama Münevver annemin yaptıkları dünya harikası.` Bugün size annemin iftar sofrasında yaptığı o lezzetli yemeklerden bir kaç tarif yazacağım inşallah siz de beğenir, denersiniz şimdiden afiyet olsun.

 

TAVUK ÇORBASI

 

MALZEMELER

 

-1 adet GÜLEÇ PİLİÇ tavuk göğsü

 

-2 çorba kaşığı un

 

-5 çorba kaşığı sıvıyağ

 

-6 su bardağı su

 

-1 tatlı kaşığı tuz

 

 

Terbiye için:

 

-1 adet yumurta

 

-1 tatlı kaşığı un

 

-Yarım limon suyu

 

 YAPILIŞI

 

-Tavuk 6 su bardağı suyla haşlanır.

 

-Un ve yağ ayrı bir yerde kavrulur üzerine tavuk suyu eklenir.

 

-Kaynayınca didiklenmiş tavuk, tuz atılır bir taşım pişirilir.

 

-Terbiye karışımı eklenir ki bu aşamada yumurta ve limon suyu için bir süzgeçte süzülerek yavaş yavaş eklenip kısık ateşte karıştırarak 5 dakika daha karıştırarak pişirilir.

 

 İZMİR KÖFTE

 

MALZEMELER

 

-400 gr kıyma

 

-1 adet rendelenmiş soğan

 

-1 adet yumurta

 

-3 yemek kaşığı ekmek kırığı veya galeta unu

 

-1 avuç maydanoz

 

-1 çay kaşığı tuz

 

-1 çay kaşığı kimyon

 

-1 çay kaşığı karabiber

 

-2 yemek kaşığı un

 

-2 adet büyük boy patates

 

-1 yemek kaşığı domates salçası

 

-2 adet rendelenmiş domates

 

-1 tatlı kaşığı toz biber

 

-1 su bardağı su

 

-Tuz

 

-Kızartmak için sıvı yağ

 

 

YAPILIŞI

 

-Köfte için kıyma, soğan, yumurta, ekmek kırığı, maydanoz, 1 çay kaşığı tuz, kimyon ve karabiberi derin bir kaba alıp iyice yoğurun uzun köfte şekli verin.

 

-Patatesleri soyup elma dilim şeklinde doğrayın yıkayıp kurulayın kızdırdığınız yağda kızartın.

 

-Köfte ve patatesleri uygun bir fırın kabına dizin ayrı bir kapta rendelenmiş domates, salça, toz biber, su ve tuzu çırpın hazırladığınız bu sosu köfte ve patateslerin üzerine gezdirin.

 

-200 derecelik fırına verip 15-20 dk pişirin.

 

 

 

NOT: Annemin tarifine göre yaptığımda ben köfteleri ilk olarak fırında pişiriyorum, daha sonra üstlerine patates, domates ve biber ekleyip onların fırında pişmesini sağlıyorum. Hem daha hafif oluyor hem de hiç kızartma işi ile uğraşmamış oluyorum.

 

 FIRINDA BİBER DOLMASI

 

 MALZEMELER

 

-1/2 kg. Dolmalık biber

 

-200 gr. Kıyma

 

-1 yemek kaşığı Pirinç

 

-1 yemek kaşığı Bulgur

 

-1 yemek kaşığı Tereyağ

 

-1 adet Soğan

 

-2-3 diş Sarımsak

 

-1 çay kaşığı Karabiber

 

-1 tatlı kaşığı Nane

 

-1 çay kaşığı Tuz

 

-1 yemek kaşığı Salça

 

-1/2 demet Maydanoz

 

-1/2 demet Dere Otu

 

SOSU İÇİN:

 

-2,5 su bardağı Su

 

-2 yemek kaşığı Salça

 

ÜSTÜ İÇİN:

 

-2 adet Domates

 

HAZIRLANIŞI

 

1- Dolmalık biberlerin içini çıkarıp temizleyin yıkadıktan sonra diplerinden 3-4 yerinden bıçakla delin.

 

2- Kıyma, pirinç, bulgur, tereyağ, soğan, sarımsak, salça, maydanoz, dereotu ve baharatları bir kabın içine koyup elinizle yoğurur gibi karıştırın.

3- Tüm biberlerin içine çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Ortasına parmağınız rahatlıkla girebilme dışından taşmamalı. En üste domates dilimlerinden kapak yapın.

4- Bir fırın kapının içine sıkışık olmayacak şekilde yerleştirin. Üstüne su ve salça karışımını dökün. Fırını önceden ısıtın 200 derece fırında 1 saat pişirin. Sürekli kaşıkla sağa sola çevirmeniz tüm biberlerin her tarafının kızarması lezzeti arttırır. Afiyet olsun.

 

ŞEFTALİ HOŞAFI

 

 MALZEMELER

 

-5-6 adet şeftali

 

-6 su bardağı su

 

-2 su bardağı şeker

 

-1/2 limon suyu

 YAPILIŞI

  -Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı tuz koyup, şeftalilerin üzerini geçecek kadar buzlu su ekleyip, küp küp doğranmış şeftalileri koyup 15-20 dk bekletin ki pişerken şeftaliler parçalanmasın.

 

-Suyu ve şekeri tencereye koyup 10-15 dk kaynattıktan sonra şeftalileri ekleyip kısık ateşte bir iki taşım kaynatın. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Oda ısısına geldiği zaman, buzdolabında muhafaza edip, soğuyunca servis yapın.

 SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın