TAVUK MANTISI GÖNEN USULÜ
MALZEMELER
. 1 adet bütün GÜLEÇ PİLİÇ tavuk
• 3 su bardağı un
• 1 yumurta
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Su
• Karabiber
• 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
YAPILIŞI
-Bir GÜLEÇ PİLİÇ tavuğu yıkayın ve tuzlu suda haşlayın. Haşladıktan sonra etlerini ayıklayın ve tavuğun suyunu sıcak kalacak şekilde saklayın.
-Unu bir tepsiye koyun ve ortasını açın. Unun ortasına yumurta, tuzu ve yavaş yavaş suyu ilave edin. Mantı hamuru gibi katı bir hamur yoğurun ve 15 dakika dinlendirin.
-Dinlenen hamuru 3 parçaya bölün ve mantı hamurundan biraz daha ince açın. Açtığınız hamurları bir bezin üzerinde hafif havalandırın ve oklavaya sarın ve yarım cm kalınlığında kesin. Elinizle açıp yağlı tepsiye yerleştirin. Tereyağını eritin ve tepsideki hamurların üzerine gezdirin. Önceden 175 C’ye ısıtılmış fırında iyice kızartın.
-Sakladığınız tavuk suyu soğuduysa ısıtın ve fırından çıkan hamurların üzerine dökün. Ocakta ateşin üstünde hamurlara tavuk suyu iyice çektirilir.
-Üzerine ayıkladığınız tavuk etlerini dizin. Karabiber serpin ve üzerine bir tepsi daha kapatıp yumuşamasını bekletin. Yumuşadıktan sonra sıcak olarak servis edin.
KABAK GRATEN
MALZEMELER
-1 kg orta büyüklükte sakız kabağı
Kıyma içi
-150 gr yağsız kıyma
-1 irice soğan
-1 irice domates
-Tuz- karabiber
-1 yemek kaşığı margarin
Beşamel Sos
-1 tepeleme yemek kaşığı un
-1 tepeleme yemek kaşığı margarin
-1/2 su bardağı süt
-1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI
-İnce rendelenmiş soğanları 1 kaşık yağla 2-3 dakika kavurun
-Kıymayı katın ve karıştırarak suyunu çektirin
-Kabukları ve çekirdekleri çıkarılarak doğranmış domates, tuz ve karabiber koyup biraz daha pişirin.
-Kabakların kabuklarını kazıyıp iki ucundan birer parça kesin
-Uzunlamasına ortadan ikiye ayırın
-Sıcak tuzlu suya koyup hafifçe haşlayın
-Kabakları fırın tepsisine çıkartın, içlerini kaşıkla oyarak çukurlaştırın
-Küçük bir tencereye 1 tepeleme margarin ve un koyup tahta kaşıkla 2 dakika kavurun
-Azar azar süt katın; koyuca bir kıvamda indirin
-Kabakların ortalarına kıyma içinden koyun
-Üzerine de beyaz sos döküp kaşar peyniri serpin
-Fırında üzerini kızartın.
PROFİTEROL
Profiterol Hamuru İçin:
-1 su bardağı su
-yarım paket margarin
-1 su bardağı un
-3 adet yumurta
Profiterol Kreması İçin:
-2,5 su bardağı süt
-3 yemek kaşığı un
-1 su bardağı şeker
-1 paket vanilya
Çikolata sosu için:
-1 paket hazır çikolata sosu
-2,5 su bardağı süt
YAPILIŞI
-Profiterol hamurunu hazırlamak için; yarım paket margarini küçük bir tencerede eritelim ve erimeye yakın üzerine 1 su bardağı suyu ekleyerek karışımımızı kaynatalım.
-Su kaynayınca içerisine 1 su bardağı unu ekleyelim ve karıştırarak 5 – 6 dakika kadar pişirelim.
-Ocağı kapatıp soğumaya bırakalım.
-Soğuyunca içerisine yumurtaları tek tek kıralım ve mikserde iyice çırpalım profiterol hamurumuz artık hazır.
-Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim tatlı kaşığıyla, profiterol hamurundan ceviz büyüklüğünde toplar yapalım ve bunları tepsiye dizelim.
-Fırını önce 250 derecede iyice ısıtalım sonra fırını 170 dereceye ayarlayalım ve profiterolleri fırına koyup kızarana kadar pişirelim.
-Fırını asla hiç açmayalım. Fırını açarsak profiterol hamurları söner.
-Profiterol kremasını yapalım sütü, unu, şekeri ve vanilyayı soğuk olarak karıştıralım ve kaynatmak üzere ocağa koyalım kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
-Krema kaynadıktan sonra 2 – 3 dakika daha pişirip altını kapatalım ve bir kenarda soğumaya bırakalım.
-1 paket çikolata sosunu, paketin üzerindeki tarife göre sütle hazırlayalım ve soğumaya bırakalım profiterol hamuru pişip soğuduktan sonra, onları bıçakla ortadan ikiye keselim.
-Hazırladığımız ve soğumuş olan kremayı profiterollerin içlerine dolduralım ve üzerlerine çikolata sosundan dökelim.
-1-2 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis edelim.
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |