Menemen'in Sesi
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’A TBB’DE ÖNEMLİ GÖREV!
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
PEHLİVAN’DAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
Kitap kafelerin sayısı 10’a çıkacak
BİR YILDIZ KAYMIŞ
BİR YILDIZ KAYMIŞ
14 Ekim 2016 Cuma - 08:00

85 YIL ÖNCE MENEMEN´DE VEDA TÖRENİ

Menemen´de geçmiş yıllarda kaza yöneticilerine yönelik olarak ?Hoşgeldin? ve ?Güle güle? merasimleri bugünlere göre çok daha farklı yapılırdı.

85 YIL ÖNCE MENEMEN´DE VEDA TÖRENİ

 

 

85 YIL ÖNCE MENEMEN´DE VEDA TÖRENİ

 

       Menemen´de geçmiş yıllarda kaza yöneticilerine yönelik olarak ?Hoşgeldin? ve ?Güle güle? merasimleri bugünlere göre çok daha farklı yapılırdı.  Bu merasimler özellikle gelen veya giden Kaymakam için yapılıyorsa oldukça görkemli olurdu.

    Menemen nüfusunun cumhuriyet sonrası 8 bin civarında olduğu düşünüldüğünde, kazada yaşayan hemen herkesin birbirini tanıdığı sonucuna ulaşılabilir. Gerçekten de o dönemde kalabalık bir nüfusa sahip olan ailelerin toplam sayısı 1500 civarındadır.  Soyadı kanunu da henüz çıkmadığı için lakaplarla anılan aileler, Menemenli yöneticiler tarafından da daha kolayca akılda tutulmaktadır. Aynı şekilde, Menemen´in o dönemde küçük bir kaza olması dolayısıyla da burada görev yapan az sayıdaki resmi zevat, kaza halkı tarafından kolaylıkla tanınmaktadır. Nüfusun az olması, hükümet ve belediye hizmetlerinin halka daha hızlı yansımasını da kolaylaştırmaktadır.

        Kurtuluş savaşı sonrası yokları oynayan her kaza gibi Menemen için de yapılan her hizmet vatandaşlar arasında büyük memnunluk yaratmış, bu hizmeti yapan yöneticiler asla unutulmamıştır.  Sadece hizmeti yapanlar değil, gelecekte de hizmet yapacak olanlar daha ilk baştan el üstünde tutulmuş, ilişkiler bir şekilde sağlamlaştırılmıştır. Bu duruma en iyi örneği 1931 yılından verebiliriz.

       1931 yılında Menemen Kaymakamı Hasip Bey´in tayini çıkmış, yerine Ali Nihat (Şenman) Bey atanmıştır. Menemen´de bir yıl gibi kısa bir süre görev yapan Hasip Bey´in hizmetlerinden memnun kalan Menemenliler, onun için bir veda töreni düzenler. Bu Menemenliler arasında belediye başkanı, resmi zevat, meclis üyeleri, işadamları, tüccarlar, cemiyet başkanları, din adamları ve halktan bazı temsilciler vardır. Giden kaymakamlarına Halkevi´nde bir yemek veren kaza halkı burada methiye dolu sözler sarfederek Hasip Beyi onurlandırırlar ve çeşitli hatıra eşyaları takdim ederler. Bu yemeğin ardından sıra geleneksel ?Hatıra Fotoğrafı?na gelir. Bu anı ölümsüzleştirmek için Menemen´in en eski fotoğrafçısı Halil İbrahim (Akgün) Bey göreve hazırdır. Fotoğrafta yer alacak kişiler mevki sırasına göre ard arda dizilir. Herkes pür dikkat Halil İbrahim Bey´den gelecek işarete odaklanır ve ?çekiyorum? uyarısının ardından o an ölümsüzleşir.

       Anlattığım zaman dilimi fotoğrafta gördüğünüz andır. Yani Hasip Bey´e düzenlenen veda yemeğinin ardından yapılan fotoğraf çektirme törenidir. Bu fotoğrafta şanstır ki giden Kaymakam Hasip Bey ile birlikte gelen Kaymakam Ali Nihat Şenman Bey de yer almaktadır. Fotoğrafa dikkatlice bakıldığında 85 yıl öncesinde, Menemenliler arasındaki samimiyetin güzelliği dikkat çekmektedir.

      Eskiden bu tür kalabalık fotoğraflar çektirmek bir modaydı. Arşivimde çok güzel fotoğraflar mevcut. İleriki yazılarımda bu fotoğraf çektirme olayı hakkında ayrıntılı ve ilginç bilgiler sunacağım.

ALTYAZILAR :

 

1 : En ön sırada tam ortada 43. P.A. Komutanı yer almaktadır. Onun solunda Hasip Bey, sağında yeni Kaymakam Ali Nihat Bey bulunmaktadır.

 

2 : 1932 yılından  bu yana Menemen´de görev yapan ve çalışkan kişiliği ile göz dolduran Kaymakam Nihat Şenman 1935 yılı Nisan ayı itibariyle Menemenlilere veda etti. Şenman için düzenlenen törene Menemen´in ileri gelenleri eşleri ile birlikte katıldı. Törende yapılan duygusal konuşmalarda Şenman´ın Menemen için yaptıkları anlatıldı ve Kaymakam´a alkışlarla teşekkür edildi.  Ali Nihat Şenman, Menemen´den sonra Vali Yardımcılığı görevinde bulunmuş ve 1950 yılında Erzurum, 1951 yılında Siirt illerinde Vali olarak görev yapmıştır.

 

3. Menemen´de 3 yıl görev yapan Kaymakam Nihat Şenman Bey?

 

Fotoğraflar: Menemen Tarihi Albümü (Oktay Özengin) arşivinden alınmıştır. İzinsiz, bir başka yayın organında kullanılamaz, çoğaltılamaz. 

 

 

 

 
Menemen Siyasetinde
 
MENEMEN BELEDİYESPOR ADIM ADIM ZiRVEYE
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Menemen GÖLPARK
Menemen GÖLPARK
Pamuk Hasadında En Hızlı Günler
Pamuk Hasadında En Hızlı Günler
Seyrek´te Anlamlı Buluşma
Seyrek´te Anlamlı Buluşma
Türkiye Cumhuriyetinin Tapusudur
Türkiye Cumhuriyetinin Tapusudur
Menemen Siyasetinde  Geçmişin İzleri
Menemen Siyasetinde Geçmişin İzleri
1930´LU YILLAR?
1930´LU YILLAR?
İnsanlık var oldukça çömlekçilik hep var olacaktır...
İnsanlık var oldukça çömlekçilik hep var olacaktır...
Süleymanlı´da Mera Yangını
Süleymanlı´da Mera Yangını
Bal üretiminde dünya ikincisiyiz ama?
Bal üretiminde dünya ikincisiyiz ama?
MENEMEN´DE EĞİTİMİN TARİHÇESİ
MENEMEN´DE EĞİTİMİN TARİHÇESİ
Menemen'in Sesi Gazetesine Reklam Ver
Yazarlar Spor Güncel Siyaset Video Galeri Foto Galeri Tümü
Haber içeriklerimiz kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Menemen'in Sesi
© Copyright 2020 Kanatlı Ajans Yayın ve Gazetecilik Tic. Ltd. Şti.
Künye| Bize Ulaşın